Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της προφυλάκισης είναι ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέας Μαρτίνης, ο οποίος απολογείται σήμερα μαζί με τη σύζυγό του Γεωργία σε ανακριτή διαφθοράς για μίζα 3,1 εκατ. μάρκων από γερμανική εταιρεία που προμήθευσε το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Ο Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγός του συνελήφθησαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ύστερα από έφοδο της Οικονομικής Αστυνομίας στο σπίτι τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε ο ανακριτής Νίκος Τσιρώνης, ο κ. Μαρτίνης θεωρείται ύποπτος φυγής στο εξωτερικό «δεδομένου του κύκλου των γνωριμιών και σχέσεων που ανέπτυξε ο εν λόγω κατηγορούμενος επί δεκαετίες πρόεδρος του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και πέραν της δεκαετίας πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν, όχι μόνο με Έλληνες κρατικούς και μη αξιωματούχος αλλά και με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην αλλοδαπή, ενδεικτικά τους υπεύθυνους για το άνοιγμα και την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών του, κρίνεται ότι ο ίδιος δύναται να χρησιμοποιήσει ακόμη και τις εν λόγω διασυνδέσεις, προκειμένου είτε να συσκοτίσει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει τις έρευνες των δικαστικών αρχών για ζητήματά του, λόγω του όγκου και της φύσης των δεδομένων, καθώς και των ιδιαίτερα χρονοβόρων διαδικασιών σε επίπεδο ελεγκτικού μηχανισμού και δικαστικών συνδρομών, δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί πλήρως, είτε προκειμένου να διαφύγουν στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Ανδρέας Μαρτίνης εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του προέδρου του «Ερρίκος Ντυνάν» εξαπάτησε τα μέλη του Δ.Σ. προκειμένου να προτιμήσουν τη γερμανική εταιρεία «Hospitalia International», αν και η προσφορά της δεν ήταν η πλέον συμφέρουσα για το κοινωφελές ίδρυμα. Η σύμβαση υπογράφηκε το 1998, οπότε και ξεκίνησε η διαδρομή της «μίζας», όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, σε έξι λογαριασμούς του ζεύγους Μαρτίνη και άλλους του δικηγόρου Θ.Κ., ο οποίος ήταν παράλληλα και διαχειριστής της μεγάλης περιουσίας που είχε κληρονομήσει η σύζυγος του πρώην προέδρου του «Ερρίκος Ντυνάν». Το ζεύγος Μαρτίνη φέρεται με βάση συγκεκριμένο σχέδιο να χρησιμοποίησε «τον ελληνικό και διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα με τη διακίνηση εσόδων προερχόμενων με σκοπό να προσδοθεί νομιμοφάνεια στα εν λόγω έσοδα».

Με ενδιάμεσες εταιρείες και offshore State Enterprises με έδρα τη Λιβερία το ποσό της μίζας φέρεται να ταξίδεψε για να χαθούν τα ίχνη τους, ενώ μέρος του ποσού αυτού, 1,1 εκατ., κατέληξε τελικά στην αγορά του κτηρίου όπου στεγάζεται ο τηλεοπτικός σταθμός ΜEGA, απ’ όπου τα ενοίκια που εισέπραξε το ζεύγος Μαρτίνη σε 15 χρόνια ανέρχονται σχεδόν στο 1 εκατομμύριο ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε βάρος του κ. Μαρτίνη υπάρχουν και άλλες δύο ανοιχτές δικογραφίες, εκ των οποίων η μία αφορά σε δωρεάν νοσηλείες εκατομμυρίων σε μία τριετία σε γνωστά πρόσωπα της πολιτικής, της τέχνης, της δημοσιογραφίας, ακόμα και της Δικαιοσύνης.

Σήμερα πάντως ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» θα πρέπει να πείσει τον ανακριτή πως πρόκειται περί διαβολικής σύμπτωσης, όπως ισχυρίζεται, και να προσκομίσει συγκεκριμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν τα όσα λέει, ότι δηλαδή είναι νόμιμα και φορολογημένα τα χρήματα. Σε διαφορετική περίπτωση, η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι ικανή να τον στείλει στη φυλακή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης