Διαισθανόμενος την επικίνδυνη ένταση που επικρατεί στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και εν όψει της κηδείας του Κωνσταντίνου Κατσίφα στις 14.00 στο χωριό Βουλιαράτες, ο Αρχιεπίσκοπος Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος απέστειλε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, ζητώντας να επικρατήσει ηρεμία και ψυχραιμία.

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου έχει ως εξής:

Διαισθανόμενος την επικίνδυνη ένταση που επικρατεί στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και εν όψει της κηδείας του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο Αρχιεπίσκοπος Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος απέστειλε μήνυμα ζητώντας να επικρατήσει ηρεμία«Ας δοθεί η σορός του Κωνσταντίνου Κατσίφα προς ταφήν σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση. Ας γαληνέψουν όλων οι ψυχές. Ας σταματήσει ο ανεύθυνος θόρυβος. Τα υπόλοιπα μπορούν να μελετηθούν στη συνέχεια με αντικειμενικότητα και αλληλοσεβασμό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
O ιεράρχης, όστις με εντολή του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως ανέλαβε στα δύσκολα χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος Ενβέρ Χότζα να αναστήσει την Εκκλησία στην Αλβανία από τις στάχτες της, δεν είναι ένας οποιοσδήποτε ιερωμένος.

Η πορεία του, οι πράξεις του και κυρίως τα γραπτά του το καταμαρτυρούν.

Στη ζωή του δίδαξε σημαντικούς ανθρώπους. Στο πλάι του ως μαθητές του κάθισαν προσωπικότητες που άφησαν το ίχνος τους στη σύγχρονη Ελλάδα.

Στο περίφημο Γυμνάσιο των Αχαρνών ο τότε νεότατος Αναστάσιος δίδαξε με υπομονή τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο, τον θεατρολόγο Κώστα Γεωργουσόπουλο, τον στιχουργό και δημοσιογράφο Λευτέρη Παπαδόπουλο και τον «σοφό» Χρήστο Γιανναρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όλοι συμμαθητές σε χρόνια δύσκολα στη μετεμφυλιακή περίοδο. Ο Αναστάσιος έμαθε και τότε, αλλά και από τη στιγμή που ανέλαβε τον αρχιεπισκοπικό θρόνο στην Αλβανία, να διαχειρίζεται τις επιπτώσεις του μίσους αλλά και τις μισαλλοδοξίες.
Στα χρόνια της αλβανικής εξέγερσης είχε προβεί σε μια προφητική δήλωση: «Ο εθνικισμός είναι το AIDS της εποχής μας», μια κουβέντα σοφή, που ελάχιστοι την άκουσαν.
Μετά το φονικό στους Βουλιαράτες και την έκρηξη των εθνικιστικών παθών ένθεν κακείθεν καθώς και τη διαπιστωμένη αμετροέπεια του ιδίου του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, η οποία πυροδότησε τα πάθη αλλά και τις υπερβολές που διαχύθηκαν τόσο στην ελληνική όσο και στην αλβανική κοινωνία από τα ΜΜΕ, τα λόγια του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας «ας γαληνέψουν οι ψυχές» είναι πολύτιμα.

Όταν μάλιστα η κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα διεξάγεται μέσα σε ένα εξαιρετικά τεταμένο κλίμα, το οποίο ανησυχεί τόσο την Αθήνα όσο και τα Τίρανα.

Στην εξόδιο ακολουθία στους Βουλιαράτες αναμένεται να παραστούν περί τα 2.000 άτομα, τα οποία με λεωφορεία και άλλα μέσα ταξίδεψαν από την Ελλάδα.

Ωστόσο, τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών στην Αθήνα και στα Τίρανα φοβούνται εκδηλώσεις ακραίων στοιχείων και από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της κηδείας.
Έκτακτα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στις πύλες εξόδου και εισόδου κατά μήκος της ελληνοαλβανικής μεθορίου.
Ωστόσο, τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών στην Αθήνα και στα Τίρανα φοβούνται εκδηλώσεις ακραίων στοιχείων και από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της κηδείαςΚατόπιν συμφωνίας Αθήνας – Τιράνων έχουν ενισχυθεί οι ομάδες ελέγχου ένθεν και ένθεν της μεθορίου, προκειμένου, στο μέτρο του δυνατού, να εντοπιστούν ακραία στοιχεία τα οποία ενδεχομένως θα προκαλέσουν ένταση, ακόμη και επεισόδια.

Έκτακτα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί και από τις αλβανικές Αρχές και, όπως επισημαίνεται από την ειδησεογραφία, ο αρχηγός της αλβανικής αστυνομίας αναμένεται να βρίσκεται στην περιοχή.

Το κλίμα είναι εξαιρετικά φορτισμένο. Υπολογίζονται σε 45 οι σύλλογοι και τα σωματεία Βορειοηπειρωτών τα οποία αναμένεται να εκπροσωπηθούν στην κηδεία του Κ. Κατσίφα.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι στις περιοχές της μειονότητας έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα από αυτήν την κλιμακούμενη ένταση, η οποία πυροδοτείται από κέντρα που βρίσκονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία, με την εκτόξευση εκατέρωθεν εμπρηστικών συνθημάτων ακραίου εθνικιστικού περιεχομένου.

Όλα τα παραπάνω είναι εν γνώσει των Αρχών και από τις δύο πλευρές των συνόρων και επιχειρείται από την ελληνική πλευρά τουλάχιστον και με τρόπο διακριτικό ο κατευνασμός αυτής της ακραίας συνθηματολογίας, η οποία μπορεί και να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Κατευναστική παρέμβαση καταγράφηκε και από τον πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος και αυτός διαισθάνθηκε την αμετροέπεια δηλώσεων και αντιδηλώσεων αλβανικών κυβερνητικών κύκλων, αλβανικών ΜΜΕ αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Όπως επισημαίνει και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, μετά την ταφή με αντικειμενικότητα και νηφαλιότητα μπορούν όλα να μελετηθούν και να εξεταστούν, ώστε οι πολίτες της Ελλάδας και της Αλβανίας να πληροφορηθούν όλες τις λεπτομέρειες για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το φονικό στους Βουλιαράτες.
Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης