Στο Λουτράκι ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου ξέφυγε από κάθε όριο ανοχής και αντοχής των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγήθηκαν επεισόδια που προκάλεσαν Χρυσαυγίτες με επικεφαλής τον βουλευτή του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Στάθη Μπούκουρα, στην Πέρα Χώρα. Λίγο αργότερα, η ομάδα των Χρυσαυγιτών κατέφθασε στο Λουτράκι και εμφανίστηκε στην κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο.

Αμέσως κάποιοι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν αντικρίζοντας την οργανωμένη ομάδα της Χρυσής Αυγής και ξέσπασαν επεισόδια που έλαβαν έκταση. Άνδρες των ΜΑΤ ψέκασαν με χημικά τους εμπλεκομένους, αλλά η τελετή συνεχίστηκε.

Όταν ήρθε η σειρά του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου Μπάμπη Τετράδη να καταθέσει στεφάνι, αυτός το άρπαξε από τα χέρια μιας αστυνομικού που ανέμενε μπροστά από το Ηρώο και το πέταξε επιδεικτικά πάνω στον βωμό, έκανε μεταβολή και αναχώρησε με έκδηλη αγανάκτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους παριστάμενους δημοσιογράφους, είχε προηγηθεί έντονος διάλογος μεταξύ του διοικητή και των δημοτικών Αρχών. Ο αστυνομικός διοικητής μετά τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί επέμενε πως η τελετή θα πρέπει να διακοπεί. Οι δημοτικές Αρχές, αντιθέτως, επιθυμούσαν την ολοκλήρωση του εορταστικού προγράμματος.

Λίγο αργότερα, ο αστυνομικός διευθυντής Λουτρακίου ετέθη σε διαθεσιμότητα από την ηγεσία της Αστυνομίας και διετάχθη διεξαγωγή ΕΔΕ για το απαράδεκτο συμβάν. Παρ’ όλα αυτά, προέκυψε για άλλη μία φορά ένα ζήτημα ουσίας. Από πότε ο όποιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. έχει το δικαίωμα να εκδηλώνει την αγανάκτησή του ή τις διαφορές που έχει με κάποιους τοπικούς παράγοντες με αυτόν τον τρόπο και δημόσια; Όποιος και να ήταν ο λόγος που προκάλεσε την αγανάκτηση του εν λόγω αστυνομικού δεν είναι αρκετός για να δικαιολογήσει τη βάναυση και πολιτικά απαράδεκτη συμπεριφορά του τη στιγμή κατάθεσης στεφάνου στη μνήμη της εθνικής επετείου.

Από την άλλη, για πολλοστή φορά, τα μέλη της Χρυσής Αυγής και βουλευτές της κατέδειξαν πως μεθοδεύουν συνειδητά την εκτροπή. Ήταν οφθαλμοφανές πως τα μέλη του ακροδεξιού κόμματος που συνόδευαν τον βουλευτή Κορινθίας ήταν απολύτως έτοιμα να προκαλέσουν επεισόδια και ανέμεναν απλώς την αφορμή.

Για άλλη μία φορά, ένας εορτασμός εθνικής επετείου μεταβλήθηκε σε αρένα και για άλλη μία φορά η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία για να κάνει επίδειξη δύναμης και να μονοπωλήσει τη δημοσιότητα.

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον αστυνομικό διευθυντή, ο οποίος μας ανέφερε ότι η εκδήλωση έπρεπε να σταματήσει. Σε ερώτησή μας για την πρωτοφανή ενέργειά του απαντά: «Δεν υπάρχει δικαιολογία. Ήταν μία στιγμή εκνευρισμού».

Σε ανακοίνωσή της, η Χρυσή Αυγή αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ομάδα θρασύδειλων αριστεριστών, με την πλήρη ανοχή της αστυνομίας, προκάλεσε επεισόδια στο Λουτράκι και αμαύρωσε τους εορτασμούς για την 25η Μαρτίου. Όλα άρχισαν όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής συναγωνιστής Μπούκουρας εκφωνήθηκε για την κατάθεση στεφάνου. Τότε μία ομάδα αριστεριστών προσπάθησε να τον χτυπήσει πισώπλατα, επενέβησαν όμως παριστάμενοι φίλοι του Κινήματος και τους έτρεψαν σε φυγή. Ένας μάλιστα απ’ αυτούς, που επιτέθηκε στον συναγωνιστή Μπούκουρα, βρέθηκε αμέσως στο έδαφος και για να τον σώσει η αστυνομία έριξε χημικά στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής».

Επεισόδια, μικροεντάσεις και συνθήματα επικράτησαν κατά τη διάρκεια των μαθητικών και στρατιωτικών παρελάσεων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Κοινό χαρακτηριστικό ήταν η ισχυρή δύναμη της αστυνομίας, η οποία έκανε εμφατική την παρουσία της σε όλες τις εκδηλώσεις.

Διαβάστε το ρεπορτάζ από τις παρελάσεις

Αιματηρό επεισόδιο στη Ρόδο – Γυναίκα επιτέθηκε με μαχαίρι σε δημοτικό σύμβουλο

Άγριο ξύλο με μέλη της Χ.Α. στην κατάθεση στεφάνων στο Λουτράκι

Πάτρα: Δακρυγόνα στην παρέλαση

Ηλεία: Ένταση και προσαγωγές στην παρέλαση

Ιερισσός: Η παρέλαση που έγινε πορεία διαμαρτυρίας

Ένταση στη συγκέντρωση μελών της «Σπίθας» στο Σύνταγμα

Πάτρα: Διαμαρτυρία από το Ε.Πα.Μ.

Κοζάνη: Παρατράγουδα στην επέτειο της 25ης Μαρτίου

Παρέλαση με διαμαρτυρίες για την Κύπρο

Βόλος: Με αποδοκιμασίες και προσαγωγές ολοκληρώθηκε η παρέλαση

Ηράκλειο: Εκτός εξέδρας παρακολούθησαν την παρέλαση οι επίσημοι

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης