Η ομάδα πολιτών «Αγανακτισμένοι των Αμπελοκήπων» την Παρασκευή 2 Μαρτίου συγκαλεί γενική συνέλευση στο γ’ Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων (Φιλιππουπόλεως 58), προκειμένου να οργανωθεί το Δημοτικό-Συνεταιριστικό Παντοπωλείο στην περιοχή στις 17 Μαρτίου.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, «το δημοτικό-συνεταιριστικό παντοπωλείο είναι παντοπωλείο που πουλά, χωρίς κέρδος ή με ελάχιστο, τα βασικά είδη-τρόφιμα που χρειάζεται ο καθένας μας και η καθεμία μας για την καθημερινή επιβίωσή μας, ώστε να μπορεί κάποιος με χαμηλό εισόδημα να αγοράζει τρόφιμα και τα βασικά είδη. Έτσι αποκτά το όποιο πενιχρό εισόδημα μεγαλύτερη καταναλωτική δυνατότητα. Με το όποιο κέρδος, να δίνονται δωρεάν προϊόντα σε απόρους. Με την ίδρυση δημοτικού-συνεταιριστικού παντοπωλείου θα δοθεί εργασία σε άνεργους-ες της περιοχής, με σταθερές εργασιακές σχέσεις. Το δημοτικό-συνεταιριστικό παντοπωλείο θα μπορεί να αγοράζει προϊόντα απευθείας (απαλείφοντας το κέρδος των ενδιάμεσων) από συνεταιρισμούς και παραγωγούς και να έχουν πρόσβαση στα ράφια του προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας που αποκλείονται από τις μεγάλες αλυσίδες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, διευκρινίζουν και τους λόγους που τους οδήγησαν να δημιουργήσουν ένα δημοτικό- συνεταιριστικό και όχι κοινωνικό παντοπωλείο. «Τα μέχρι σήμερα κοινωνικά παντοπωλεία που υπάρχουν ανά την επικράτεια έχουν κυρίως χαρακτήρα φιλανθρωπικό, δηλαδή επιλέγονται μεταξύ των πιο φτωχών οι πλέον εξαθλιωμένοι και σε αυτούς δίνονται δωρεάν κάποιες σακούλες με βασικά είδη (όχι τόσο τακτικά, ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωσής τους). Σε αυτό το πνεύμα κινείται και η ‘’πίεση’’ που ασκεί η κυβέρνηση για τη δημιουργία από μεριάς των δήμων κοινωνικών παντοπωλείων, χωρίς βέβαια να τους χορηγεί τους αντιστοίχους πόρους. Σε λίγα από αυτά υπάρχει επιβάρυνση του προϋπολογισμού του δήμου, βασίζονται κυρίως σε δωρεές πολιτών ή εταιρειών», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης