Τον Γιάννη Λαγό κατονόμασε ως τον άνθρωπο που έδωσε εντολή για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα η μητέρα του αντιφασίστα μουσικού, Μάγδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Γιάννη Λαγό κατονόμασε ως τον άνθρωπο που έδωσε εντολή για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα η μητέρα του αντιφασίστα μουσικού, ΜάγδαΗ Μάγδα Φύσσα ήταν καταπέλτης για τους κατηγορουμένους, περιγράφοντας τη δομή και την εκπαίδευση που υπήρχε στη Χρυσή Αυγή, οδηγώντας ακόμη και σε δολοφονίες.

Στην κατάθεσή της είπε πως το χτύπημα του Παύλου Φύσσα έγινε κατόπιν εντολής, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί όλο το τάγμα εφόδου της Νίκαιας τη μοιραία βραδιά, ενώ από το τηλεφώνημα που έγινε στις 12.37 αποδεικνύεται πως ενημερώθηκε για ό,τι έγινε από τον Γιάννη Λαγό και ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

«Είναι δολοφόνοι, εκείνο το βράδυ ήθελαν να σκοτώσουν. Είναι εγκληματική οργάνωση. Εκπαιδεύουν δολοφόνους» είπε η Μάγδα Φύσσα, αναφερόμενη όχι μόνο στη δολοφονία του παιδιού της αλλά και στη δολοφονική επίθεση με θύμα τον Σαχτζάτ Λουκμάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μάγδα Φύσσα με δυσκολία έλεγε το όνομα του Γιώργου Ρουπακιά, αφού, όπως τόνισε, για αυτήν είναι δολοφόνος. «Δεν θέλω να τον πω με το όνομά του. Είναι δολοφόνος. Είχε πάει για να αποτελειώσει το παιδί μου».

Βαριές ευθύνες όμως για εγκληματική αδράνεια επέρριψε και στους αστυνομικούς, οι οποίοι ήταν εκεί πριν γίνει το κακό. Όμως, εκείνοι δεν έκαναν τίποτα. Παρακολουθούσαν παρά τις εκκλήσεις της συντρόφου του 34χρονου μουσικού να επέμβουν. Και μόνο αφότου ο Παύλος Φύσσας είχε πέσει νεκρός, αυτοί σχολίασαν: «Ε, δεν είπαμε και μαχαιριές».

«Χρυσή Αυγή και αστυνομία είναι ένα» τόνισε με βεβαιότητα η Μάγδα Φύσσα, όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο τι σημαίνει για αυτήν η στάση της αστυνομίας εκείνο το βράδυ.

Με σπασμένη φωνή και απευθυνόμενη στους δικαστές είπε για το παιδί της: «Για όσους νομίζουν ότι τον τρόμαξαν, να τους πω ότι το παιδί μου δεν τρόμαξε. Κοιμόταν. Ήταν ένας άγγελος…».

Σε μια συγκλονιστική κατάθεση περιέγραψε στο δικαστήριο τη στιγμή που αντίκρισε το παιδί της νεκρό: «Προσπαθώ να τον ζεστάνω να σηκωθεί να φύγουμε» είπε, αφού δεν ήθελε να πιστέψει πως «αντί να πιούνε καφέ το επόμενο πρωί, όπως είχαν κανονίσει, είδα το παιδί μου στο νεκροκρέβατο».

«Το παιδί μου δεν ξαναγύρισε, δεν ήπιαμε τον καφέ και δεν μου ξαναμίλησε» πρόσθεσε και περιέγραψε πως το μοιραίο βράδυ είχε πάει στο σπίτι της κόρης της, όταν περίπου στις 02.00 τα ξημερώματα χτύπησε το κουδούνι και είδε τον άνδρα της να στέκεται στην πόρτα και να της λέει: «Δεν συμβαίνει κάτι σοβαρό, ο Παύλος χτύπησε και θέλει να σε δει…».

«Δεν τον πίστεψα ,αλλά δεν ήξερα τι είχε συμβεί. Ο άνδρας μου ήταν σε κακή κατάσταση και εγώ τον ρώτησα: “Πες μου, μέχρι εδώ ήταν; Αυτή ήταν η ζωή μας;” Δεν απαντά, προσπαθεί να μη μου δώσει να καταλάβω τι είχε συμβεί» ανέφερε στην κατάθεσή της η μητέρα του 34χρονου δολοφονηθέντος.

Δυο χρόνια μετά τη δολοφονία του γιου της η Μάγδα Φύσσα περιέγραψε την αγωνία για τη ζωή του παιδιού της, όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο: «Στο Κρατικό είχε πολύ κόσμο. Συγγενείς, φίλους. Κανείς δεν μπορούσε να μου πει τίποτα. Τρέχω, βλέπω δυο γιατρούς. Η γυναίκα με κοίταγε στα μάτια, αλλά δεν μου έλεγε. Την παρακάλαγα να μου πει, αλλά τίποτα. Τραβάω τα παραβάν, ψάχνω να δω πού είναι… “Αν δεν μου πείτε τώρα…” φώναξα και ο γιατρός μού έδωσε ένα χάπι και μου είπε την αλήθεια, ότι ο Παύλος δεν ζει. Ρωτάω πώς είναι δυνατόν και μου απάντησαν πως τον μαχαίρωσε στην καρδιά η Χρυσή Αυγή…Ο γιατρός είπε πως ακόμη και έξω από το νοσοκομείο να γίνονταν, δεν θα προλάβαινε».

Στη συνέχεια της κατάθεσής της, η κα Φύσσα μετέφερε στο δικαστήριο τις αφηγήσεις των ανθρώπων που ήταν μαζί με τον Παύλο τη στιγμή της δολοφονίας. «Ο Παύλος άντεξε τέσσερα λεπτά και ο ίδιος υπέδειξε τον δολοφόνο του» είπε και χαρακτήρισε «εκπαιδευμένο δολοφόνο» τον Γιώργο Ρουπακιά.

Σε ερώτηση της προέδρου για τα κίνητρα της δολοφονίας του, απάντησε:

«Ήταν η ισχύς, ό,τι κινείται σφάζεται… Εκείνο το βράδυ ήθελαν να σκοτώσουν και σκότωσαν».

Ένταση για επίμαχο βίντεο-Διακοπή της δίκης

Ένταση προκλήθηκε στο δικαστήριο, όταν ο εκ των συνηγόρων της οικογένειας Φύσσα, Άγγελος Τζέλλης, ζήτησε την προβολή συγκεκριμένου βίντεο του 2012, στο οποίο ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γιώργος Πατέλης μιλάει σε μέλη της Χρυσής Αυγής αναφέροντας ότι αναμένουν εντολή από τον Γιάννη Λαγό. Το αίτημα του συνηγόρου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις της υπεράσπισης αλλά και αμηχανία της έδρας η οποία, αν και έχει ζητηθεί από την αρχή η εξασφάλιση τεχνικών υποδομών, βρέθηκε απροετοίμαστη στην προβολή του υλικού.

Η εισαγγελέας έδρας κα Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε στο δικαστήριο να προβάλει φωτογραφίες και να ακουστούν τα ηχητικά κατά την ανάγνωση των αναγνωστέων, όταν δηλαδή έχουν ήδη καταθέσει στο δικαστήριο όλοι οι μάρτυρες.

Το δικαστήριο αρχικώς δεν τοποθετήθηκε αμέσως στο αίτημα, γεγονός που προκάλεσε σφοδρή αντίδραση των συνηγόρων των θυμάτων, οι οποίοι απαίτησαν μία απάντηση «εδώ και τώρα» και όχι μια «σιωπηρή άρνηση διά της επιφυλάξεως».

Η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η εξέταση της κας Φύσσα θα συνεχιστεί με ερωτήσεις που δεν θα αφορούν σε οπτικοακουστικό υλικό της δικογραφίας, ότι η κατάθεση δεν θα ολοκληρωθεί σήμερα και ότι στην επόμενη συνεδρίαση, που θα ξαναβρεθεί στο βήμα του μάρτυρα η μητέρα του Παύλου Φύσσα, το δικαστήριο θα αποφανθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίμαχο βίντεο, το οποίο βρισκόταν στον σκληρό δίσκο του Γιώργου Πατέλη που κατασχέθηκε, ο πυρηνάρχης μιλάει σε μέλη της Χρυσής Αυγής για την παρουσία τους στο «παζάρι της Παναγίτσας». Φέρεται να τους λέει ότι θα περιφέρονται και θα ψωνίζουν στο παζάρι, και ότι θα βρίσκονται κοντά περίπου 20 άλλα μέλη, οπλισμένα, τα οποία θα περιμένουν «εντολή Λαγού».

Το δικαστήριο, ακολούθως, διέκοψε για την επόμενη Τρίτη.

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα πλην του Γιώργου Ρουπακιά κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας, και για απλή συνέργεια οι: Ιωάννης Άγγος, Αναστάσιος-Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της Τ.Ο. Νίκαιας, πυρηνάρχης της οργάνωσης, Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γεώργιος Σταμπέλος, Γεώργιος -Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος και Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης