Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δικαστικό θρίλερ με πρωταγωνιστή έναν 51χρονο καταδικασμένο για παιδεραστία και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας διαδραματίζεται τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη.

Πρώην αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. καταγγέλλεται για απόκρυψη υλικού παιδικής πορνογραφίας Στο επίκεντρο του ρεπορτάζ δεν τίθενται στην παρούσα φάση οι αρρωστημένες δραστηριότητες του εν λόγω ατόμου αλλά οι διαδικασίες που ακολούθησαν οι αστυνομικές αρχές που κλήθηκαν να ερευνήσουν την υπόθεση.

Αφορμή για να γραφτούν αυτές οι γραμμές στάθηκαν οι καταγγελίες-φωτιά του πρώην αστυνομικού Γιώργου Τσουνή, ο οποίος ουσιαστικά ήταν αυτός που αποκάλυψε τις «αμαρτίες» του 51χρονου.

Ο κ. Τσουνής, μιλώντας στο zougla.gr, κάνει λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης των ενεργειών του παιδεραστή τονίζοντας ότι η δικογραφία που συντάχθηκε σε βάρος του είναι ελλιπής, καθώς άλλα στοιχεία βρήκαν οι αστυνομικοί σε χώρο που εκμεταλλευόταν και άλλα προσκομίστηκαν στο δικαστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, οι παραπάνω ενέργειες, όπως υπογραμμίζει, είχαν ως αποτέλεσμα ο 51χρονος να πέσει στα… μαλακά, καθώς, σε δεύτερο βαθμό, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 μηνών και χρηματική εγγύηση 10.000 ευρώ, η οποία μπορεί να εξαγοραστεί με 25 ευρώ την ημέρα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

H παρουσίαση των στοιχείων

Ήταν το 2007, όταν στα χέρια του κ. Τσουνή έφθασαν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τη δράση παιδεραστών.

Αξιοποιώντας το υλικό, απευθύνθηκε, όπως σημειώνει, στον εισαγγελέα πρωτοδικών Κρήτης και εξέθεσε τα στοιχεία που είχε στην κατοχή του για έναν συγκεκριμένο κάτοικο Ηρακλείου (σ.σ.: τον 51χρονο), ο οποίος, όπως διαπίστωσε, βρισκόταν ήδη στη φυλακή για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου.

Ο εισαγγελέας τον παρότρυνε να σπεύσει στο γραφείο του τότε διοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, προκειμένου να παρουσιάσει τα στοιχεία και να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Έτσι και έκανε. Τα όσα όμως άκουσε από τον τότε διοικητή τού προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση…

Κατά την παρουσίαση των στοιχείων ο διοικητής τού είπε, όπως ισχυρίζεται, ότι χρειάζεται 10-15 ημέρες για να σχεδιάσει την επιχείρηση και παράλληλα του ζήτησε να του γνωστοποιήσει το ονοματεπώνυμο του ατόμου που του έδωσε τις πληροφορίες.

Όπως αναφέρει, «εξεπλάγην από αυτήν του την απαίτηση αλλά και τον υπερβολικά μεγάλο χρόνο που χρειαζόταν για να οργανώσει επιχείρηση ανεύρεσης υπέρογκου παιδεραστικού υλικού σε ψηφιακή μορφή», για το οποίο γνώριζε την ακριβή διεύθυνση και το σημείο απόκρυψής του.

Η συμπεριφορά του εν λόγω αξιωματικού έκανε τον καταγγέλλοντα να επιστρέψει στο γραφείο του εισαγγελέα, ο οποίος επικοινώνησε με τον αστυνομικό και του ζήτησε να προβεί άμεσα σε έρευνα.

Πράγματι, η έρευνα έγινε και έπειτα από κάποιες ώρες οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση επέστρεψαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας κουβαλώντας, όπως υποστηρίζει ο κ. Τσουνής, τεράστιες σακούλες και σακίδια πλάτης που περιείχαν εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, εκατοντάδες DVD, ένα εξωτερικό DVD εγγραφής και σεξουαλικά βοηθήματα.

Η έκπληξη ήρθε μία ημέρα αργότερα, καθώς στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από την αστυνομία αναφερόταν ότι από την έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μόνο ένα εξωτερικό DVD, ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος και ένα DVD με παιδικό πορνογραφικό υλικό. Τα υπόλοιπα ευρήματα δεν αναγράφονταν πουθενά.

Εν τέλει το δικαστήριο έγινε και ο καταγγελλόμενος (ο οποίος υπενθυμίζεται ότι βρισκόταν ήδη στη φυλακή για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου) καταδικάστηκε πρωτόδικα σε φυλάκιση 12 μηνών.

Παρακολουθήστε την περιγραφή των γεγονότων από τον καταγγέλλοντα Γ. Τσουνή

Η έφεση

Μετά την έκδοση της απόφασης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ηρακλείου, λόγω της ποινής που επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο, άσκησε έφεση κατά αυτής.

Στις 14 Νοεμβρίου 2014 εκδικάστηκε η υπόθεση στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ηρακλείου. Όπως είναι λογικό, ο κ. Τσουνής κλήθηκε ως μάρτυρας και κατέθεσε και πάλι τα γεγονότα, γνωστοποιώντας μάλιστα στην έδρα ότι δεν έχει αναγραφεί η πραγματική ποσότητα του ανευρεθέντος υλικού. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως ο τότε διοικητής της Ασφάλειας Ηρακλείου δεν είχε κάνει σωστά τη δουλειά του.

Πληθώρα ερωτημάτων προκύπτει από τη μη αναγραφή όλων των ευρημάτων με πορνογραφικό υλικό στο δελτίο Τύπου της αστυνομίαςΌταν η έδρα κάλεσε έναν μάρτυρα υπεράσπισης του κατηγορουμένου (πρόκειται για τον ιδιοκτήτη του ξυλουργείου στο οποίο ο 51χρονος έκρυβε το πορνογραφικό υλικό), εκείνος δήλωσε άγνοια για τις δραστηριότητες του «νοικάρη» του και σε ερώτηση του προέδρου για το τι ακριβώς συνέβη την ημέρα της έρευνας των αστυνομικών, απάντησε ότι τους είδε να κατεβάζουν από ένα πατάρι πολλούς σάκους με DVD. Αίσθηση πάντως και πληθώρα ερωτημάτων προκαλεί ο ισχυρισμός του μάρτυρα ότι την τρίτη ημέρα από την επίσκεψη των αστυνομικών τού επεστράφησαν όλα τα τσουβάλια που είχαν κατασχεθεί μαζί με το περιεχόμενό τους, που δεν ήταν άλλο από τα DVD με το πορνογραφικό υλικό!

Τελικά ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση, την ώρα που ο εισαγγελέας πρότεινε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ…

Παρακολουθήστε τη συνέχεια της ιστορίας όπως την περιγράφει ο Γ. Τσουνής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης