Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, απευθύνθηκαν οι Έφηβοι Βουλευτές, έπειτα από τις επιστολές που έστειλαν στους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών, σχετικά με το ζήτημα της ψήφου των 18άρηδων.

«Σύμφωνα με τις ισχύουσες συνταγματικές και νομοθετικές διατάξεις, οι οποίες φυσικά και υπερισχύουν κάθε εγκυκλίου, οι γεννηθέντες το έτος 1997 μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους είτε όχι», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σας παρακαλούμε, να αναλάβετε την ευθύνη σας ως θεματοφύλακας της Δημοκρατίας, του Συντάγματος και των νόμων και να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να αποφευχθεί η πραγματοποίηση αυτού του απίστευτου ατοπήματος, που θέτει πολλά ερωτήματα ακόμα και για την νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας», καταλήγει η επιστολή.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:

Αξιότιμε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, κ. Κάρολε Παπούλια,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι γεγονός ότι οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τη στέρηση του δικαιώματος μας στην ψήφο, κάθε άλλο παρά αδιάφορους θα μπορούσαν να μας αφήσουν αφού αγωνιούμε για το μέλλον μας.

Έτσι λοιπόν, ως μέλη της Βουλής των Εφήβων, αλλά κυρίως ως συνειδητοποιημένοι πολίτες, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε εσάς, τον ανώτατο Άρχων αυτής της χώρας και θεματοφύλακα της Δημοκρατίας, για να δηλώσουμε κατηγορηματικά την έντονη αντίθεση μας στο γεγονός, ότι τόσο σε εμάς όσο και στους συνομήλικούς μας, δεν θα μας επιτραπεί να ασκήσουμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο μας δικαίωμά  του «εκλέγειν».

Σύμφωνα με τις ισχύουσες συνταγματικές και νομοθετικές διατάξεις, οι οποίες φυσικά και υπερισχύουν κάθε εγκυκλίου, οι γεννηθέντες το έτος 1997 μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους είτε όχι, καθώς η εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο αποτελεί διαδικαστική και μόνο πράξη, η παράλειψη της οποίας δεν μπορεί να προσβάλει τον πυρήνα του δικαιώματος και να καταργήσει την άσκηση αυτού. 

Επίσης, θα θέλαμε να τονίσουμε πως μέχρι την συγκεκριμένη Κυριακή -ημέρα εκλογών 25 Ιανουαρίου 2015- μεσολαβούν 12 εργάσιμες ημέρες.

Είναι, λοιπόν, ακατανόητη η αδυναμία των κρατικών υπηρεσιών να διεκπεραιώσουν την καταγραφή των νέων ψηφοφόρων στους σχετικούς καταλόγους.

Ωστόσο, ακόμα και αν τελικά αυτό δεν μπορέσει να πραγματοποιηθεί προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα για επί τόπου εγγραφή στο εκλογικό κέντρο την ημέρα των εκλογών προσκομίζοντας την αστυνομική μας ταυτότητα και το πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια που μπορεί να χορηγηθεί από κάθε Δήμο. 

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θεωρούμε ότι μόνο εσείς θα μπορούσατε να δώσετε λύση, είτε με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος είτε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, όπως έχει συμβεί πολλές φορές και στο παρελθόν.

Για τους άνωθεν λόγους σας παρακαλούμε, να αναλάβετε την ευθύνη σας ως θεματοφύλακας της Δημοκρατίας, του Συντάγματος και των νόμων και να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να αποφευχθεί η πραγματοποίηση αυτού του απίστευτου ατοπήματος, που θέτει πολλά ερωτήματα ακόμα και για την νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας.

Με εκτίμηση και σεβασμό, 
Οι Έφηβοι Βουλευτές της ΙΘ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης