Της Άντζελας Πεΐτση

Με κάθε λαμπρότητα θα γιορταστεί η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου σε δήμους και κοινότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Π.Κ.Μ. προχώρησε σε γενικό σημαιοστολισμό στην πόλη της Θεσσαλονίκης από τη Δευτέρα. Παράλληλα, φωταγώγησε όλα τα δημόσια και δημοτικά καταστήματα των Ν.Π.Δ.Δ. καθώς και των τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου. Επίσης, η επίσημη έπαρση και υποστολή της σημαίας στον Λευκό Πύργο θα γίνει με μέριμνα του Γ΄ Σ.Σ.

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Από το πρωί θα ηχούν χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από τις καμπάνες όλων των εκκλησιών, ενώ οι Φιλαρμονικές θα διέλθουν από τις κεντρικές οδούς παιανίζοντας θούρια και εμβατήρια, σύμφωνα με το πρόγραμμα κίνησης του Γ΄ Σ.Σ.

Ώρα 10.00: Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, στην οποία θα χοροστατήσει ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος. Πέρας προσέλευσης επισήμων στη Δοξολογία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

09.50. Θέματα που αφορούν στην παράταξη, την απόδοση τιμών, την τάξη και την κυκλοφορία θα ρυθμισθούν αντίστοιχα από το Γ΄ Σ.Σ. και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Ώρα 10.45: Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, τον στρατηγό διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, την αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Β.Ε., τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος, τον διοικητή του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, τους προέδρους των Ενώσεων Αποστράτων, τους προέδρους των Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων, τους προέδρους των Αντιστασιακών Οργανώσεων, τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς». Θέματα που αφορούν στην παράταξη και απόδοση τιμών, την εγκατάσταση μεγαφωνικής συσκευής, την τάξη και την κυκλοφορία θα ρυθμισθούν αντίστοιχα από το Γ΄ Σ.Σ. και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Ώρα 11.15: Παρέλαση από αντιπροσωπευτικά τμήματα με εθνικές ενδυμασίες, σπουδαστών, μαθητών, προσκόπων, οδηγών, αναπήρων σε αμαξίδια με Ερυθροσταυρίτισσες, Μακεδονομάχων και στρατιωτικών τμημάτων.

Το πρόγραμμα εορτασμού μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

-Ομιλίες

-Προσκύνημα και κατάθεση στεφάνων από μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους και οδηγούς στα μνημεία των Ηρώων, προσερχομένων με επικεφαλής καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους, παρουσία των τοπικών Αρχών.

-Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες θα ηχούν από τις καμπάνες όλων των εκκλησιών, οι δε Φιλαρμονικές θα περιέλθουν τις κεντρικές οδούς παιανίζοντας θριαμβευτικά θούρια και εμβατήρια το πρωί της 25ης Μαρτίου.

-Τέλεση επίσημης δοξολογίας.

-Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των Ηρώων μετά το πέρας της δοξολογίας.

-Παρέλαση σπουδαστών, μαθητών, προσκόπων, αναπήρων πολέμου.

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στον Δήμο Καλαμαριάς

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα αναμένεται να εορτασθεί και εφέτος στην Καλαμαριά η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου.

Στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Γαβριηλίδη 113), όπου θα χοροστατήσει ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνος.

Στις 12.00 θα τελεστεί τρισάγιο στο Ηρώο Πεσόντων (πλατεία Σκρα) από τον μητροπολίτη , ενώ στις 12.15 θα γίνει η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας στο Ηρώο των Πεσόντων από την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας, Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας Μαρία Παυλίδου. Θα ακολουθήσει στις 12.30 η κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο, τις στρατιωτικές αρχές, τα πολιτικά κόμματα και τους συλλόγους της περιοχής.

Στις 12.45 θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών, ενώ στις 12.50 θα ξεκινήσει η παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Νικολάου Πλαστήρα με την αντιπροσωπεία Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και θα ακολουθήσουν η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμαριάς, τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια, τα λύκεια, οι οργανώσεις, οι πολιτιστικοί – ποντιακοί και αθλητικοί σύλλογοι και οι πρόσκοποι.

Σε όλη τη διάρκεια της παρέλασης θα παιανίζει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς.

Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη: Χωρίς εξέδρες επισήμων και οι εφετινές παρελάσεις για την 25η Μαρτίου
Χωρίς τις εξέδρες των επισήμων, όπως έχει πρώτος καθιερώσει ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, εδώ και χρόνια, με τους δημότες, τους πολίτες και τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής να στέκονται δίπλα δίπλα γιορτάζεται και φέτος θα πραγματοποιηθεί η πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση, του δήμου, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Τις παρελάσεις, που θα ξεκινήσουν την Παρασκευή στις 11.00, σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου, θα παρακολουθήσουν ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης καθώς και εκπρόσωποι του δήμου ανά δημοτική κοινότητα σε Πανόραμα, Πυλαία, Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι, Φίλυρο και Εξοχή.

Εκδήλωση για τον Ρήγα Φεραίο διοργανώνει ο Δήμος Μενεμένης -Αμπελοκήπων

Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης διοργανώνει πανηγυρική εκδήλωση με θέμα «Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος)» σήμερα στις 19.00 στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο θεατρική Σκηνή «Σοφία Βέμπο» επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου 22, Αμπελόκηποι.

Μηνύματα δημάρχων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης

Σωκράτης Δημητριάδης, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκη συνδυασμού «Εντάξει»: «Η παλιγγενεσία του έθνους μας τιμάται σήμερα και τα ιστορικά διδάγματά της μάς δείχνουν τον σωστό δρόμο της αντιμετώπισης των σημερινών δύσκολων συνθηκών που περνάει η πατρίδα μας. Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε ενωμένοι να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα και να βρούμε τον σωστό βηματισμό στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας, μέσα από την ενωμένη Ευρώπη. Την Ευρώπη της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.»

Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: «Τιμούμε τα ιστορικά πρόσωπα, στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες μας»

Ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη στο μήνυμά του τόνισε: «Τιμούμε τα ιστορικά πρόσωπα, την ιστορική διαδρομή και τον αγώνα τους, τιμούμε τα γεγονότα. Τιμούμε την εθνική επέτειο που οδήγησε στην απελευθέρωση της πατρίδας μας από τον τουρκικό ζυγό. Και στις δύσκολες εποχές που περνά η χώρα μας στεκόμαστε δίπλα με τους πολίτες, με ομοψυχία, ομόνοια και ενότητα για να χαρούμε τη νεολαία μας να παρελαύνει με υπερηφάνεια. Για άλλη μια χρονιά χωρίς τις εξέδρες των επισήμων.»

Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Θ. Φωτόπουλος: «Πάνω απ’ όλα η Ελλάδα και οι Έλληνες»

«Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, η ιστορική μνήμη με τα διδάγματά της είναι περισσότερο από ποτέ πολύτιμη, γι’ αυτό καλό είναι να μην την απαξιώνουμε, μιας και η ιστορία των εχθρών και των συμμάχων επαναλαμβάνεται. Η ελληνική επανάσταση του 1821 και η νίκη κατά των Οθωμανών αποτελεί μέγα ιστορικό τεκμήριο ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Ότι η διπλωματία είναι το σημαντικότερο όπλο για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων. Ότι το μεγάλο μας σπίτι είναι η ελεύθερη Ευρώπη με τις αξίες που αντιπροσωπεύει. Κανένας ”αναθεωρητής” της ιστορίας δεν θα σβήσει τη φλόγα της ανεξαρτησίας του λαού μας. Οφείλει και σήμερα, στην πιο δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας, η ηγεσία της χώρας να βάλει μπροστά και πάνω απ’ όλα την Ελλάδα και τους Έλληνες και να μην αφήνει στην τύχη τις τύχες του λαού μας».

Δήμος Θερμαϊκού

Η δημοτική αρχή στο μήνυμά της για την επέτειο της 25ης Μαρτίου αναφέρει: «Ο ελληνικός λαός θα εορτάσει την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821.Την ημέρα αυτή όλοι ανατρέχουμε στο παρελθόν για να αποτίσουµε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς προγόνους µας, οι οποίοι μέσα από τα δεσμά της σκλαβιάς διατήρησαν µε τον αγώνα τους, διά μέσου των αιώνων, άσβεστη τη φλόγα του έθνους. Τιµούµε τους ήρωες του 1821, που έκαναν πράξη το όνειρο και τις ελπίδες όλων των προηγουμένων γενεών, εξασφαλίζοντας σε εμάς μεταξύ άλλων τα δύο υπέρτατα αγαθά: την ανεξαρτησία µας ως έθνος και την ελευθερία µας ως λαό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης