Τέσσερα άτομα πάνοπλα, με ευδιάκριτα πολεμικού τύπου όπλα, εισβάλλουν σε μια μεζονέτα στη Νέα Ερυθραία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γίνονται αντιληπτοί και ειδοποιείται η Άμεση Δράση. Περιπολικά της αστυνομίας σπεύδουν στην οδό Παπαναστασίου 41.

Οι ληστές επιχειρούν να διαφύγουν και εκεί σημειώνεται η πρώτη ένοπλη συμπλοκή. Η σήμανση θα εντοπίσει στο σημείο 10 κάλυκες. Οι κακοποιοί αποχωρούν συντεταγμένα και λίγα λεπτά αργότερα, επί της οδού Παπαναστασίου αλλά ψηλότερα, σημειώνεται η δεύτερη ένοπλη συμπλοκή.

Η Σήμανση θα εντοπίσει στο σημείο αυτό τριάντα κάλυκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Ένας από τους κάλυκες που βρέθηκε στην περιοχή όπου δόθηκε η «μάχη» με τους ληστές


Χάρτης της περιοχής


Αστυνομικοί απέκλεισαν την περιοχή
 
Οι ληστές διαφεύγουν για τα καλά από τον κλοιό και διασχίζουν πεζή περί το 1,5 χιλιόμετρο με τα πολεμικά όπλα προτεταμένα, από την οδό Παπαναστασίου και μέσω της οδού Αγίων Σαράντα, η οποία φωτίζεται επαρκέστατα. Διανύουν την απόσταση χωρίς πρόβλημα, πάντα πεζή, πυροβολώντας ανά διαστήματα στόχους που τους θεωρούν απειλητικούς.

Διασχίζουν την κεντρική Λεωφόρο Θησέως, στρίβουν ανενόχλητοι αριστερά και εισέρχονται στην Εκάλη και επί της οδού Αντιγόνης, όπου πολύ κοντά έχουν πυροβολήσει για τελευταία φορά. Εκεί σταματούν ένα αυτοκίνητο, που το οδηγεί ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος με συνοδηγό έναν γνωστό του από τη Βόρεια Ελλάδα.

Οι ληστές, πάντα με τα όπλα προτεταμένα, κλέβουν το αυτοκίνητο και διανύουν άλλα 7 χιλιόμετρα έως το νεκροταφείο του Κρυονερίου, πάντα… καταδιωκόμενοι -κατά το αστυνομικό ρεπορτάζ- από περιπολικά. Στο Κρυονέρι και στη γνωστή θέση Λίμνη, όπου ο δρόμος σχηματίζει ένα απότομο S, το αυτοκίνητο στο οποίο επιβαίνουν οι ληστές εκτρέπεται (ακούσια ή εκούσια) από την πορεία του, σέρνεται για αρκετά μέτρα και τελικά προσκρούει σε έναν θηριώδη κορμό πλατάνου.


Το όχημα που εγκατέλειψαν οι αδίστακτοι ληστές


Το όχημα εντοπίστηκε σε ρέμα, γαζωμένο με σφαίρες

Οι ληστές εξέρχονται του αυτοκινήτου και χάνονται στο σκοτάδι. Ισχυρές μονάδες της αστυνομίας και ΕΚΑΜ χτενίζουν την περιοχή. Σπεύδει και το ειδικό ελικόπτερο της ΕΛΑΣ.

Οι κακοποιοί γίνονται άφαντοι.

Περί το μεσημέρι της Παρασκευής τα ΕΚΑΜ αποχωρούν από το Κρυονέρι. Οι ληστές εξαφανίστηκαν σαν να άνοιξε η γη και να τους κατάπιε.

Ας μετρήσουμε τα κομβικά χρονικά σημεία της μικρής αυτής ιστορίας. Δύο ένοπλες συμπλοκές, μία πεζοπορία μήκους τουλάχιστον 1.5 χιλιομέτρου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ληστές είναι απολύτως εκτεθειμένοι και προχωρούν πεζή, μία κλοπή αυτοκινήτου κατά την οποία χρονοτριβούν, μία πορεία 7 χιλιομέτρων με το κλεμμένο ΙΧ και με την αστυνομία να καταδιώκει τους παρανόμους, ένα ντεραπάρισμα και εγκατάλειψη του οχήματος από τους ληστές και μία εξαφάνιση, τέλος, των κακοποιών, που αποχώρησαν πεζή μέσα στο σκοτάδι ανενόχλητοι.

Πόσο θέλει, δηλαδή, η ΕΛΑΣ και ο μηχανισμός αντιμετώπισης καταδιωκόμενων κακοποιών για να γελοιοποιηθεί. Πόσα τέτοια επεισόδια θα πρέπει να εκτυλιχτούν ώστε να αποδειχθεί η ανεπάρκεια και η αναποτελεσματικότητα των διωκτικών αρχών.

Πόσο «ασφαλείς» θα πρέπει να αισθάνονται ένοπλοι και καταδιωκόμενοι ληστές, ώστε να επιχειρούν και να καταφέρνουν να διαφύγουν πεζή από δύο μπλόκα, να αποχωρούν από το θέατρο της ένοπλης εμπλοκής κλέβοντας διερχόμενο αυτοκίνητο, να απομακρύνονται 7 χιλιόμετρα και στη συνέχεια να εξαφανίζονται μέσα στη νύχτα χωρίς να αφήσουν ίχνος – όπως διατείνονται παράγοντες της Ασφάλειας.

Το νυχτερινό βίαιο αυτό συμβάν αποκαλύπτει τα κενά, την ανεπάρκεια και την προχειρότητα με την οποία ενεργεί ο μηχανισμός αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος της ΕΛΑΣ. Η εξέλιξη του γεγονότος εκθέτει την Αστυνομία και εμποτίζει με αίσθημα ανασφάλειας τους πολίτες. Καταδεικνύει το έλλειμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού, καθώς και το απόλυτο κενό στις ενδοσυνεννοήσεις μεταξύ των διάφορων κέντρων άμεσης αντίδρασης και διαχείρισης κρίσεων.

Η ΕΛΑΣ μπορεί να παρατάσσει 5.000 αστυνομικούς για να περικυκλώσει τις πορείες και τα συλλαλητήρια ως επίδειξη δύναμης. Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια κατά τη διάρκεια των πορειών της 6ης Δεκεμβρίου. Η ΕΛΑΣ, ωστόσο, έχασε την μπάλα τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας στην οδό Παπαναστασίου, αντιμετωπίζοντας τέσσερις οπλισμένους, αποφασισμένους -και ως φαίνεται εκπαιδευμένους- ληστές. Όταν, δηλαδή, χρειάστηκε να αποδείξει την αποτελεσματικότητά της έναντι του οργανωμένου εγκλήματος και όχι να εξαντλήσει τις δυνατότητές της απέναντι σε πολίτες-διαδηλωτές. Είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής, λοιπόν. Είναι ζήτημα προτεραιοτήτων.

Δείτε βίντεο με μαρτυρία κατοίκων:

 

Υ.Γ.: Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, η αστυνομία συνέλαβε έπειτα από καταδίωξη ένα άτομο που ήταν οπλισμένο με καλάσνικοφ στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, κοντά σε βενζινάδικο. Ένα άλλο άτομο, οπλισμένο με περίστροφο, κατάφερε να εξαφανιστεί. Κατά την ΕΛΑΣ, ενδέχεται ο συλληφθείς να ανήκει στη σπείρα των τεσσάρων ληστών. Θα δείξει.

Διαβάστε επίσης:
Συνελήφθη ύποπτος για τη ληστεία στη Νέα Ερυθραία, Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Ανθρωποκυνηγητό στο Κρυονέρι,  Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης