Έλληνες πανεπιστημιακοί δέχονται δελεαστικές προσφορές από σχολές της Αλβανίας και της Βουλγαρίας από τη στιγμή που οι μισθοί στην Ελλάδα περικόπτονται δραματικά. Ειδικά τα αλβανικά πανεπιστήμια προσφέρουν καλές αποδοχές και συνθήκες, επιδιώκοντας να στελεχώσουν τα επτά ιδιωτικά τους ΑΕΙ που ακολουθούν ευρωπαϊκά ή αμερικανικά προγράμματα.

Τα πάνω-κάτω έρχονται και στον χώρο της Παιδείας στην Ελλάδα, αφού ακόμη και οι Έλληνες εκπαιδευτικοί έχουν αρχίσει να μεταναστεύουν, σε μια προσπάθεια να έχουν καλύτερες αποδοχές και συνθήκες εργασίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με σημερινό δημοσίευμα, καθηγητές κεντρικών ιδρυμάτων, έχοντας ήδη λάβει τριετή άδεια άνευ αποδοχών, έχουν εγκατασταθεί και διδάσκουν σε πανεπιστήμια της Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και στο Κατάρ, με παχυλούς μισθούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, σε κρούσεις που έχουν γίνει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οι εκπρόσωποι των αλβανικών ιδρυμάτων αναζητούν καθηγητές γιατρούς, για να διδάσκουν κάποιες ημέρες της εβδομάδας. Στην Αλβανία λειτουργούν επτά ιδιωτικά πανεπιστήμια τα οποία ακολουθούν ευρωπαϊκό ή αμερικανικό πρόγραμμα σπουδών, στο πλαίσιο συνεργασιών με αντίστοιχα ΑΕΙ του εξωτερικού. Πρόκειται για νέα ιδρύματα που προσπαθούν να εδραιώσουν τη θέση τους και να προσελκύσουν φοιτητές από άλλες βαλκανικές χώρες. Στα ιδρύματα αυτά λείπουν θέσεις εξειδικευμένων πανεπιστημιακών, τους οποίους αναζητούν στην Ελλάδα.

Η προσφορά των αλβανικών ιδρυμάτων, εκτός από καλό μισθό, περιλαμβάνει διαθέσιμο αυτοκίνητο από την Κακκαβιά για τους πανεπιστημιακούς από το ΑΕΙ Ιωαννίνων και πληρωμένα όλα τα έξοδα διατροφής και στέγασης. Από την πλευρά τους, βουλγαρικά ΑΕΙ έχουν καταθέσει ανάλογες προτάσεις σε καθηγητές της ιατρικής και ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία έχει έδρα την Αλεξανδρούπολη.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης