Η χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, που βάζουν «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους λόγω της οικονομικής κρίσης, τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων στη διάρκεια σύσκεψης το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο Εργασίας.

Το ύψος και η χρονική διάρκεια χορήγησης του επιδόματος ήταν δύο από τα ζητήματα που εξετάστηκαν, τα οποία θα συνδέονται άμεσα με τον συνολικό χρόνο ασφάλισης που έχει κατοχυρώσει μέσω των εισφορών του ο δικαιούχος το χρονικό διάστημα πριν μείνει άνεργος. Βασικές παράμετροι για τη χορήγηση του επιδόματος θεωρούνται:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • ο ελάχιστος χρόνος πληρωμής εισφορών στον ΟΑΕΕ (πιθανότατα τα τρία έτη) και
  • η μη ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον οργανισμό

Παράλληλα, το ύψος του επιδόματος θα ορίζεται κλιμακωτά, καθώς θα βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τα κατοχυρωμένα έτη ασφάλισης. Οι προτάσεις κάνουν λόγο για ένα ποσό που θα κυμαίνεται από 180 έως 360 ευρώ, ενώ η χρονική διάρκειά του δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 12 έτη. Επιπλέον, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα τεθεί όριο εισοδήματος για τη καταβολή του.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη κατά την οποία θα κατατεθεί αναλυτική πρόταση από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), με τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Βρούτση, να επιθυμεί τη οριστική ρύθμιση του θέματος μέσα στο α’ τρίμηνο του έτους.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης