Το απόλυτο αντισεισμικό σύστημα δομικών κατασκευών, ισχυρίζεται ότι έχει επινοήσει ο εργοδηγός από την Ίο, Γιάννης Λυμπέρης, μια δική του πατέντα, κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε Ελλάδα και ΗΠΑ.

Πρόκειται για μία κατασκευή που ενώνει το δώμα με το έδαφος με έναν τρόπο που καθίσταται δυνατό να ρυθμιστεί η ταλάντωση που δημιουργείται σε περίπτωση σεισμού, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η σεισμική αντοχή του κτηρίου έως και 300%! Αυτό συμβαίνει γιατί αυξάνεται η δυνατότητα του εδάφους να δέχεται φορτία λόγω της συμπύκνωσης που δημιουργείται, αφού έχουμε πλέον πολύ μικρές καταπονήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, με την πατέντα αυτή, μικραίνουν όλες οι διατομές κι έτσι μειώνεται το σίδερο που χρησιμοποιείται, καθώς και άλλα υλικά στις οικοδομές, με αποτέλεσμα να μειώνεται πάρα πολύ το κόστος.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων είναι... εντυπωσιακά

«Όλοι οι ειδικοί που το έχουν μελετήσει, μου λένε ότι πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο πείραμα, που χρειάζεται όμως περαιτέρω έρευνα και χρηματοδότηση. Δυστυχώς όμως κανείς επίσημος φορέας δεν το προωθεί, αφού, πιστεύω, ότι αν εφαρμοστεί, θα θιγούν σημαντικά συμφέροντα», τονίζει ο Γιάννης Λυμπέρης στο φακό του zougla.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Παναγιώτης Καρύδης, ομότιμος καθηγητής αντισεισμικής τεχνολογίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συναντήθηκε με τον Γιάννη Λυμπέρη και είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το πείραμά του. «Πράγματι έχει απόδοση και μπορεί να βρει εφαρμογή σε πολλές κατασκευές για την προστασία από τους σεισμούς! Θα μπορούσε να ενσωματωθεί στις μελέτες. Αρκεί να γίνει αποδεκτό αυτό το σύστημα από την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα», επισημαίνει , σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη πατέντα. «Το καλωσορίζω και εύχομαι να το δούμε και στην πράξη», καταλήγει…

Ο Γιάννης Λυμπέρης βρίσκεται σε συνεννοήσεις με ελληνικά και ξένα ερευνητικά κέντρα, για τη συνέχιση των πειραμάτων του…

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης