Σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σπιτιών και γραφείων των προσώπων που καταγράφονται στα Panama Papers προχωρούν οι εισαγγελικές αρχές, οι οποίες αναμένεται να προβούν σε μπαράζ αιτημάτων δικαστικής συνδρομής μετά και τα νέα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων και για άλλους Έλληνες δικαιούχους λογαριασμών.

Ειδικότερα, εντός των προσεχών ημερών θα αποσταλούν, με εντολή των εισαγγελέων Π. Αθανασίου και Γ. Μπρη, στις δικαστικές αρχές του Παναμά, της Κύπρου κι άλλων χωρών νέα αιτήματα δικαστικής συνδρομής, βάζοντας στο στόχαστρο 223 υπεράκτιες εταιρείες και 400 Έλληνες που συνδέονται με αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη, οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν προχωρήσει σε εξονυχιστικούς ελέγχους σε συγκεκριμένα πρόσωπα, σε σπίτια και εταιρείες, που σύμφωνα με τις αποκαλύψεις διέθεταν off-shore ή ήταν εκπρόσωποί τους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, τα αρχεία της οποίας δημοσιοποιήθηκαν, προκαλώντας παγκοσμίως τριγμούς ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο των Ελλήνων εισαγγελέων με την εποπτεία του κ. Παναγιώτη Αθανασίου και τη συμμετοχή άλλων εισαγγελικών λειτουργών (Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας κ.ά.) διαθέτει και άλλα στοιχεία-πλην εκείνων που αποκαλύφθηκαν αρχικά από τα Panama Papers, με βάση τα οποία προχώρησαν στη σύνταξη των νέων αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.

Άλλωστε, πριν από τη δημοσιοποίηση των αρχείων, είχε δοθεί εντολή να διενεργηθούν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στα σπίτια και σε επαγγελματικούς χώρους πολλών υπό έρευνα τελούντων πολιτών. Στο επίκεντρο των ερευνών για τα Panama Papers βρίσκονται ήδη πρόσωπα, όπως ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, ο Σπύρος Μεταξάς κι άλλοι, για τα οποία οι έρευνες έχουν προχωρήσει αρκετά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη των ερευνών φαίνεται να είναι, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, τα στοιχεία τόσο από τη λίστα Λαγκάρντ όσο και από άλλες λίστες που είναι στα χέρια των εισαγγελικών αρχών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης