Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Μια απίστευτη ιστορία, που εξελίσσεται σε διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας-Τεχεράνης, εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα, με μια 38χρονη Ελληνίδα να παραμένει εγκλωβισμένη -και κρυμμένη- κάπου στην τουρκική πρωτεύουσα, προσπαθώντας να αποφύγει τη μήνη του πρώην συζύγου της και μη μπορώντας να διαφύγει στη χώρα μας λόγω γραφειοκρατίας και του… παιδιού τους!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για μια γυναίκα που βρέθηκε στο Ιράν, ακολουθώντας ως εκεί τον μετέπειτα σύζυγό της, αλλά στη συνέχεια βίωσε τον απόλυτο εφιάλτη, και πλέον, κρυμμένη και καταδιωκόμενη, παρακαλάει τις ελληνικές αρχές να πράξουν τα αυτονόητα και να της επιτρέψουν την επιστροφή στην πατρίδα της.

Η Α.Π. επικοινώνησε, ως ύστατη έκκληση, με το zougla.gr, προσπαθώντας, κι ενώ ο χρόνος κυλάει εναντίον της, να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα της και να βρεθεί λύση, καθώς κινδυνεύει άμεσα η ζωή της.

Τα στοιχεία της Α.Π. είναι στη διάθεση του zougla.gr και δεν δημοσιεύονται, καθ΄ υπόδειξιν της ίδιας, καθώς «αναζητείται»…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για μια πολυδιάστατη δραματική ιστορία. Πριν από έξι χρόνια, η Α.Π., ερωτεύτηκε έναν Ιρανό μετανάστη που εργαζόταν σε εστιατόριο της Αθήνας. Η σχέση τους εξελίχθηκε και ο Ιρανός την έπεισε, με πρόφαση την πώληση κάποιου οικογενειακού του ακινήτου, να ταξιδέψουν μαζί στο Ιράν. Εκεί τελικά παντρεύτηκαν, έκαναν παιδί, αλλά σύντομα η ζωή της Α.Π. μετατράπηκε σε πραγματική κόλαση.

Πίσω από την Α.Π., ο χώρος στον οποίο έζησε για 7 μήνες, σε χωριό του Ιράν

​Ο Ιρανός άρχισε να γίνεται απίστευτα βίαιος εναντίον της αλλά και κατά του παιδιού τους, μη διστάζοντας μάλιστα να τους βασανίζει καίγοντάς τους με σίδερο, ακόμα και με την εξάτμιση μηχανήςΌπως η ίδια ισχυρίζεται, ο Ιρανός, υπό την επήρεια ναρκωτικών συνήθως, άρχισε να γίνεται απίστευτα βίαιος εναντίον της αλλά και κατά του παιδιού τους, μη διστάζοντας μάλιστα να τους βασανίζει καίγοντάς τους με σίδερο στο σώμα, ακόμα και με την εξάτμιση μηχανής!

Ο ίδιος μάλιστα, για ένα διάστημα, νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική.

Ο πόνος όμως ήταν μόνο το ένα σκέλος του εφιάλτη. Το άλλο, σύμφωνα με την ίδια, ήταν ακόμα χειρότερο και η τελική αφορμή για την Α.Π. να διαφύγει κρυφά στην Τουρκία και να προσπαθήσει να επιστρέψει στην Αθήνα.

Ο σύζυγός της, από ένα σημείο και έπειτα, προσπαθούσε να την «προωθήσει» σε άλλους άνδρες, αφού ισχυριζόταν ότι θα του άρεσε να τη βλέπει να έχει σεξουαλικές επαφές με άλλους, επιδιώκοντας όμως να αποζημιωθεί χρηματικά, ο ίδιος, για αυτή την «υπηρεσία»!

Η Α.Π. «δραπέτευσε» μαζί με το παιδί τους, με τη βοήθεια ενός φίλου της, όταν στο σπίτι τους κατέφθασε ένας Έλληνας, που ανέμενε να συνάψει ερωτικές σχέσεις μαζί της. Ο σύζυγός της είχε φροντίσει να την «προωθήσει» στο facebook,κι ένας συμπολίτης μας δεν έχασε την ευκαιρία και ταξίδεψε μέχρι το Ιράν για αυτόν τον λόγο. 

Η αρχή της ζωής της στο Ιράν δεν προμήνυε αυτό που θα επακολουθούσε...

Η Α.Π. νωρίτερα είχε καταφύγει στις ιρανικές αρχές, όμως ελάχιστη βοήθεια μπορούσε να λάβει, καθώς όπως μας εξηγεί στην τηλεφωνική μας επικοινωνία:

«Ο νόμος στο Ιράν είναι πάντα υπέρ του άνδρα. Ότι και να σου έχει κάνει, ο νόμος τον καλύπτει, κι αν ακόμα καταδικαστεί και για σοβαρό αδίκημα εις βάρος σου, και τελικά ζητήσει συγνώμη, τότε αθωώνεται. Πάντα φταίει η γυναίκα. Πήγα η ίδια στην αστυνομία με αποδείξεις για όλα αυτά που σας λέω και δεν έκαναν τίποτα», περιγράφει. «Το διαβατήριό μου το έχουν πάρει οι ιρανικές Αρχές. Για να λάβεις τα έγγραφα σου εκεί, πρέπει να δώσει άδεια ο σύζυγος, ο οποίος φυσικά δεν θα το έκανε ποτέ», συμπληρώνει.

​Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ιώβειας μέχρι πριν από 2 μήνες υπομονής της Α.Π., ήταν η άφιξη ενός Έλληνα στο σπίτι τους, ο οποίος είχε συμφωνήσει -μέσω… facebook- με τον σύζυγό της να λάβει τις ερωτικές της “υπηρεσίες”Με τη βοήθεια ενός φίλου της, κατάφερε να πάρει το 3,5 ετών παιδί και να διαφύγει στην Άγκυρα, όπου διαμένει εσώκλειστη σε ένα διαμέρισμα, αναμένοντας το «πράσινο φως» -δηλαδή μια ταξιδιωτική άδεια-από τις ελληνικές Αρχές για να μπορέσει να ταξιδέψει πίσω στην Αθήνα.

Ο χρόνος όμως κυλάει αντίστροφα…

Όπως της είπαν από το ελληνικό προξενείο στην Άγκυρα -όπου της έδωσαν αρχικά όταν κατέφυγε εκεί και μια ελάχιστη χρηματική βοήθεια- είναι εύκολο να δοθεί στην ίδια ταξιδιωτική άδεια για να έρθει στη χώρα μας, όμως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το παιδί της, καθώς θα πρέπει να πιστοποιείται η μητρότητά του. Λόγω έλλειψης φυσικά των εγγράφων από τις ιρανικές Αρχές, αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, ενώ οι ελληνικές αρχές δεν κάνουν αποδεκτά τα βιολογικά τεστ ταυτοποίησης του γενετικού υλικού, που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο ζήτημα.

Μάνα και γιος, κρυμμένοι κάπου στην Άγκυρα, αναμένοντας μια εντολή από το ελληνικό κράτος

«​Ρωτάω τις ελληνικές Αρχές: Τι θα απογίνουμε με το παιδί μου; Ή θα πρέπει να με πιάσει η τουρκική αστυνομία και στη συνέχεια φυσικά να με απελάσει πίσω στο Ιράν, καθώς εκεί βρίσκονται τα έγγραφά μου, ή θα με βρουν σφαγμένη στο δρόμο, και δεν θα αναγνωριστώ καν καθώς δεν έχω χαρτιά»Ως εκ τούτου, η Α.Π. παραμένει εγκλωβισμένη ζώντας με τον καθημερινό φόβο: «Φίλος μου από το Ιράν με ειδοποίησε ότι ο πρώην σύζυγός μου με εντόπισε στην Άγκυρα, και έχει στείλει 4-5 άτομα να με βρουν και να μας φέρουν πίσω. Δεν θέλω καν να σκέφτομαι αυτό το ενδεχόμενο. Ρωτάω τις ελληνικές Αρχές: Τι θα απογίνουμε με το παιδί μου; Ή θα πρέπει να με πιάσει η τουρκική αστυνομία και στη συνέχεια φυσικά να με απελάσει πίσω στο Ιράν, καθώς εκεί βρίσκονται τα έγγραφά μου, ή θα με βρουν σφαγμένη στο δρόμο, και δεν θα αναγνωριστώ καν καθώς δεν έχω χαρτιά.

»Τους τελευταίους 2 μήνες από το σπίτι όπου φιλοξενούμαι έχω βγει 2 φορές για λίγο, κι αυτό για να πάω το παιδί σε γνωστό μας γιατρό, γιατί οποιοσδήποτε γιατρός δεν θα μας δεχόταν χωρίς έγγραφα. Αν μου κάνουν έναν έλεγχο στο δρόμο, και στην Άγκυρα λόγω της κατάστασης συμβαίνει συχνά αυτό, θα με συλλάβουν αμέσως», τονίζει.

Σε αυτό το μικρό διαμέρισμα, κάπου στην Άγκυρα, ζει κρυμμένη τους τελευταίους 2 μήνες η 38χρονη μαζί με το 3,5 ετών παιδί της

«Το ελληνικό κράτος τα γνωρίζει όλα αυτά. Αλλά για ποιον δουλεύει, αν όχι για εμάς τους Έλληνες», καταλήγει στην αγωνιώδη έκκλησή της μέσω του zougla.gr.

Ακούστε την εξιστόρηση της Α.Π. στην τηλεφωνική μας επικοινωνία:

Με τη μητέρα του συζύγου της, στο Ιράν, σε χαρούμενες στιγμές...

«Το υπουργείο Εξωτερικών κάνει ότι περνάει από τα χέρια του»

​«Η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη, υπάρχει διαρκής κινητοποίηση των προξενικών αρχών σε Τουρκία και Ιράν, αλλά θα πρέπει να ξεπεραστούν κάποια ζητήματα. Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά την υπόθεση»Το zougla.gr επικοινώνησε με το ελληνικό προξενείο στην Άγκυρα, το οποίο μας παρέπεμψε στο υπουργείο Εξωτερικών. Διπλωματικές πηγές τόνισαν στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ότι γίνονται διαρκώς ενέργειες μεταξύ της Αθήνας και των πρεσβειών σε Τεχεράνη και Άγκυρα, προκειμένου να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια και να δοθεί σύντομα λύση στο πρόβλημα της Α.Π. κι αμέσως μόλις αυτό καταστεί εφικτό, η γυναίκα με το παιδί θα επαναπατριστούν.

«Η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη, υπάρχει διαρκής κινητοποίηση των προξενικών αρχών σε Τουρκία και Ιράν, αλλά θα πρέπει να ξεπεραστούν κάποια ζητήματα. Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά την υπόθεση», τονίζουν οι διπλωματικές πηγές, χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις για την επί 2 μηνών καθυστέρηση σε αυτό το τόσο ευαίσθητο ζήτημα.
 
Δραματικές εκκλήσεις και από τη μητέρα της

Το zougla.gr επικοινώνησε με τη μητέρα της Α.Π., η οποία ζει τη δική της αγωνία από την Αθήνα, ενώ έχει προβεί και από την πλευρά της σε εκκλήσεις προς το υπουργείο Εξωτερικών.

«Η κόρη μου μού έστειλε μήνυμα στις 11 Δεκεμβρίου και μου εξήγησε περίπου την κατάσταση, καθώς από εκεί δεν έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί κλήσεις. Είναι σε κατάσταση σοκ με όλα αυτά που πέρασε, περνάει κατάθλιψη και απέκτησε σοβαρά προβλήματα υγείας με όλα αυτά που της έκανε ο σύζυγός της.

»Πλέον είναι κυνηγημένη και ευτυχώς που κατάφερε να πάει στην Τουρκία και να φύγει από τον εφιάλτη που βίωνε, μαζί με το εγγόνι μου. Προσπαθώ εδώ από την πλευρά μου να δω πώς να κινηθώ και πώς να βοηθήσω.

»Από το υπουργείο Εξωτερικών μου είπαν ότι έχουν δοθεί εντολές στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα ώστε να κινηθεί η υπόθεση. Η δικηγόρος μου που μίλησε με την πρεσβεία, έλαβε την απάντηση ότι περιμένουν να διαπιστωθεί η μητρότητα του παιδιού, καθώς υπάρχουν ελλείψεις στα πιστοποιητικά γέννησης του παιδιού και πρέπει να αναγνωριστεί.

»Αν είναι δυνατόν, να υπάρχει αυτή η καθυστέρηση και η κόρη μου να κινδυνεύει για αυτόν τον λόγο! Δηλαδή πιστεύει κάποιος ότι μπορεί να έκλεψε ένα παιδί και να τα κάνει όλα αυτά; Αλίμονο στο ελληνικό κράτος που δεν επιτρέπει σε μια μάνα να γυρίσει στην πατρίδα της», αναφέρει με δραματικό τόνο στο zougla.gr…

Το διπλωματικό θρίλερ συνεχίζεται…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης