Mε υλικές ζημιές σε σπίτια και αγροικίες και με δύο τραυματίες εργάτες συνεχίζεται ο χορός των Ρίχτερ στη Φθιώτιδα μετά τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή της Αμφίκλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σημείο όπου χτύπησε ο εγκέλαδοςΑπό τις 12.06 έχουν καταγραφεί δεκάδες μετασεισμοί (περισσότεροι από 60), με τον μεγαλύτερο 4,7R να γίνεται αισθητός στις 16.44 κοντά στην Αμφίκλεια, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 31 χλμ. νοτιοανατολικά της Λαμίας και 8 χλμ. βορειοανατολικά της Αμφίκλειας. Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 5 χλμ.. Ο σεισμός σημειώθηκε στον ίδιο εστιακό χώρο απ’ όπου προήλθε το μεσημέρι η ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, την οποία ένιωσαν κάτοικοι της Αθήνας, της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετρούν τις πληγές τους
 
Οι πολίτες είναι ανάστατοι και μετρούν ήδη τις πρώτες ζημιές στα σπίτια τους. Οι δύο εργάτες τραυματίστηκαν, όταν υποχώρησε η σκαλωσιά, κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών στην Πλατάνα Ψαχνών.

Σε περισσότερα από 300 σπίτια έχουν δηλωθεί ζημιές. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δύο σπίτια που ήταν ακατοίκητα έχουν καταρρεύσει στο χωριό Δρυμαία της Αμφίκλειας και άλλο ένα έχει υποστεί σημαντικές ζημιές στην Κάτω Τιθορέα.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι δήμοι της περιοχής, περίπου 150 σπίτια έχουν μέχρι στιγμής δηλωθεί ότι έχουν υποστεί ζημιές στον δήμο Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου και μάλιστα τα 80 από αυτά είναι στο χωριό Ρεγγίνι. Στα χωριά της Αμφίκλειας έχουν προκληθεί ζημιές σε πάνω από 100 σπίτια, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, καθώς ένα μεγάλο μέρος από τους κατοίκους δεν βρίσκεται στην περιοχή και έτσι θα καθυστερήσει να αποτυπωθεί η συνολική εικόνα της κατάστασης. 

Οι μηχανικοί του δήμου που έκαναν την πρώτη αυτοψία δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση των οικοδομών και σημειώνουν πως «δεν υπάρχουν περιπτώσεις που θα πρέπει να λάβουμε έκτακτα μέτρα για να εκκενωθεί κάποια κατοικία».

Αργά το απόγευμα στην περιοχή βρέθηκε κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), που έφθασε από την Αθήνα για να εκτιμήσει την κατάσταση και την Πέμπτη αναμένεται νέο κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αποκατάστασης.

Δείτε φωτογραφίες από τις ζημιές:




(Οροφή σπιτιού στη Μενδενίτσα που κατέρρευσε)

(Ζημιές σε σπίτια από τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ)


(Μέρος της οροφής που κατέρρευσε)


(Κατολισθήσεις στο τμήμα Καλλίδρομο-Ξυλίκοι)


(Ακατοίκητο οίκημα που κατέρρευσε)


(Τοίχος που κατέρρευσε στο Ρεγγίνι) – Πηγή φωτό- eurokinissi, lamiareport, lamiastar, e-thithorea

Σεισμολόγοι: Η δόνηση δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης

Ο σεισμολόγος κ. Γεράσιμος Χουλιάρας ανέφερε στο zougla.gr πως το επίκεντρο του συγκεκριμένου σεισμού δεν βρίσκεται επάνω στο ρήγμα της Αταλάντης ενώ το φαινόμενο παρακολουθείται καθώς οι επόμενες ώρες είναι καθοριστικές.

Ο δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Θεόδωρος Ντούρος δήλωσε στο zougla.gr ότι ο σεισμός προκάλεσε μεγάλο πανικό στους κατοίκους ενώ ζήτησε από τις υπηρεσίες του δήμου να εκκενωθούν προληπτικά για σήμερα.

«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με τους σεισμούς. Η φύση ξέρει και καλύπτει τα ‘μυστικά’ της. Γι’ αυτό κι εμείς θα παρακολουθούμε με προσοχή τις επόμενες ημέρες το φαινόμενο» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η καθηγήτρια Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Ελευθερία Παπαδημητρίου, λίγη ώρα μετά τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 4,2 και 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκαν στην περιοχή της Λαμίας.

Η ισχυρή δόνηση των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.06 στην Αμφίκλεια, νοτιοανατολικά της Λειβαδιάς.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός εντοπίζεται 28 χιλιόμετρα δυτικά της Αταλάντης.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αθήνα. Το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ. 


(Η επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών)

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στον Άγιο Χαράλαμπο.

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στην περιοχή Δεσφίνα, του Νομού Φωκίδας.

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πάτρας:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης