Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύσκολο προβλέπεται το φθινόπωρο για τους νησιώτες μετά την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να βάλει λουκέτο σε 20 εφορίες (ΔΟΥ) από τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Αν και οι αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών ήταν έντονες -με αποτέλεσμα να δοθούν τρεις παρατάσεις λειτουργίας-, η Γενική Γραμματεία Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών όρισε τη Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, ως την τελευταία μέρα για την διεκπεραίωση υποθέσεων των φορολογουμένων στις ΔΟΥ Λήμνου, Αγ. Κήρυκου, Σαλαμίνας, Πόρου, Ύδρας, Αίγινας, Σπετσών, Άνδρου, Τήνου, Μήλου, Κέας, Λέρου, Καρπάθου, Καλύμνου, Θάσου, Παξών, Ιθάκης, Κυθήρων, Σκοπέλου και Σκιάθου.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις καταργείται η μοναδική εφορία κάθε νησιού, με αποτέλεσμα οι πολίτες να αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να μετακινούνται εν πλω στην κοντινότερη ΔΟΥ, επιβαρυνόμενοι με τα έξοδα μετακίνησης, την ταλαιπωρία του ταξιδιού και πολλάκις την απουσία πλοίου της γραμμής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα προβλήματα των Γ.Ε.Φ.

Τις ΔΟΥ αναμένεται να αντικαταστήσουν τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, τα οποία όμως, όπως εξηγούν στο zougla.gr, στελέχη της φορολογικής διοίκησης δεν πρόκειται να επιλύσουν τα προβλήματα που θα προκληθούν με την απουσία στελεχωμένων φορολογικών υπηρεσιών.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι τα πρώτα νησιωτικά Γ.Ε.Φ., που λειτουργούν σε Θάσο και Λέρο, αν και έχουν ηλεκτρονική διασύνδεση με TAXIS 2, ελλείψει αρμοδιοτήτων και προϊσταμένου, πραγματοποιούν κάποιες περιορισμένες μόνο εργασίες (όπως αλλαγή στοιχείων ταυτότητας).

Για την πλειονότητα των συναλλαγών του κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών, όπως η κατάθεση τροποποιητικών και συμπληρωματικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος, η παραλαβή και επεξεργασία τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για διόρθωση εκκαθαριστικών Ε.Τ.Α.Κ. – Φ.Α.Π. Φυσικών προσώπων, οι κάτοικοι -για παράδειγμα- της Θάσου, της Λέρου, της Πάτμου, των Λειψών, του Αγαθονησίου είναι υποχρεωμένοι να επικοινωνήσουν με τις Δ.Ο.Υ. Καβάλας, Κω και Ρόδου είτε με αλληλογραφία μέσω των Γ.Ε.Φ., είτε μεταβαίνοντας υποχρεωτικά οι ίδιοι ή οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους.

«Οι καθημερινές συνθήκες διαβίωσης σε νησί δεν μπορούν να συγκριθούν με τη ζωή στα αστικά κέντρα. Η επικοινωνία μεταξύ των νησιών, αλλά και των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα δεν πραγματοποιείται ούτε με μετρό, ούτε με ταξί» επισημαίνουν στο zougla.gr υπάλληλοι των Οικονομικών Υπηρεσιών.

Πάταξη της φοροδιαφυγής από… απόσταση

Παράλληλα, εξηγούν ότι με τις επερχόμενες αλλαγές η διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων στα νησιά θα είναι από δύσκολη έως αδύνατη. «Η φοροδιαφυγή δεν μπορεί να παταχθεί από απόσταση. Οι νησιωτικές Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν, να αλλάξουν δομή και να μπορέσουν να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις ανάγκες του Υπουργείου Οικονομικών».

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι η λειτουργία τους με μικρότερο σχήμα, ως συνδεδεμένα τμήματα των «μητρικών» Δ.Ο.Υ., αλλά με αρχεία, με κατάλληλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και κατάλληλα εργαλεία, με τις αναγκαίες αρμοδιότητες για την πραγματοποίηση ελέγχων και την εξυπηρέτηση του κοινού, μπορούν να συνεχίσουν να στηρίζουν το έργο της συλλογής των δημοσίων εσόδων και να στηρίξουν έμπρακτα τις προσπάθειες για πάταξη της φοροδιαφυγής και ανάκαμψη των δημοσίων εσόδων.

Οι αλλαγές

Ενδεικτικός της ταλαιπωρίας που περιμένει τους πολίτες, είναι ο παρακάτω πίνακας ο οποίος αποτελεί μια απλή μετάφραση περί αρμοδιότητας των τμημάτων ελέγχου και δικαστικού μετά τις αλλαγές (έλεγχοι φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, επιστροφές ΦΠΑ, συμβιβασμός και καταβολή προστίμων όλων των φορολογιών, κλπ):

– Άνδρος, Κέα και Κύθνος στη Δ.Ο.Υ. Παλλήνης

– Μήλος, Κίμωλος, Σέριφος, Σίφνος, Σάμος, Ικαρία, Σπέτσες, Πόρος, Αίγινα στη Δ.Ο.Υ. Α΄ – Β΄ Πειραιά

– Πάτμος, Αγαθονήσι, Λειψοί, Λέρος, Κάρπαθος, Κάσος, Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Καστελόριζο, Κως,

– Ρόδος και λοιπά Δωδεκάνησα στη Δ.Ο.Υ. Ρόδου.

– Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Αντίπαρος Νάξος, Θήρα (Σαντορίνη), Ίος, Φολέγανδρος, Κουφονήσια,

– Αμοργός, Σχοινούσα, Ηρακλειά και Σύρος θα ελέγχονται στη Δ.Ο.Υ. Σύρου

– Χίος, Ψαρά, Οινούσες, Λήμνος, Αη Στράτης και Λέσβος θα ελέγχονται στη Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης

– Η Λευκάδα στη Δ.Ο.Υ. Πρέβεζας

– Η Ζάκυνθος στη Δ.Ο.Υ. Πύργου Ηλείας

– Η Κεφαλονιά και η Ιθακή στη Δ.Ο.Υ. Α΄ Πατρών

– Η Θάσος στη Δ.Ο.Υ. Καβάλας

– Η Σκόπελος, η Σκιάθος στη Δ.Ο.Υ. Α΄- Β΄ Βόλου

Στα κάγκελα οι δήμαρχοι

Ξεσηκώνονται οι δήμαρχοι των νησιών για το κλείσιμο των Εφοριών. Ο δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς προσυπέγραψε με τους δημάρχους Λήμνου, Ανδρου, Σκοπέλου, Σκιάθου, Κέας, Μήλου, Καλύμνου, Καρπάθου, Ικαρίας, Αίγινας, Πόρου, Υδρας, Σπετσών, Κυθήρων, Σαλαμίνας έγγραφο διαμαρτυρίας απευθυνόμενο στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το κλείσιμο των νησιωτικών ΔΟΥ.


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης