Στους εισαγγελείς διαφθοράς αναμένεται να διαβιβαστούν σήμερα ή το αργότερο αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, τα δύο πορίσματα που συνέταξαν οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σχετικά με το ζεύγος Παπαντωνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώτο πόρισμα αφορά τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας και το δεύτερο την σύζυγο του, κυρία Σταυρούλα Κουράκου, ενώ παράλληλα γίνονται έλεγχοι για την εμπλοκή του πρώην υπουργού στο σκάνδαλο των υποβρυχίων και τη σχέση του με τον πρώην διευθύνων σύμβουλο των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε., Σωτήρη Εμμανουήλ.

Στελέχη της Δίωξης, μιλώντας στην ηλεκτρονική εφημερίδα, αναφερόμενα στο πρώτο πόρισμα εξήγησαν ότι ο έλεγχος αφορούσε κατά κύριο λόγο τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Παπαντωνίου, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Παπαντωνίου το τελευταίο χρονικό διάστημα βρισκόταν στο μικροσκόπιο τόσο των δικαστικών Αρχών όσο και του ΣΔΟΕ, το οποίο ερεύνησε το σύνολο της περιούσιας του πρώην υπουργού σε ακίνητα και λογαριασμούς, μετά από εισαγγελική παραγγελία της εισαγγελέως, Πόπης Παπανδρέου, η οποία διενεργεί έρευνα για σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το πόρισμα για τον κύριο Παπαντωνίου αφορά τις ανακρίβειες που προέκυψαν στην δήλωση Πόθεν Έσχες του. Πέρα από τα χρήματα τα οποία είχε η σύζυγος του στην Ελβετία και δεν τα δήλωσε, έχει διαπιστωθεί ότι δεν έχει δηλώσει και άλλα χρηματικά ποσά».

Η Κουράκου και η… Λαγκάρντ

Το δεύτερο πόρισμα που αναμένεται να διαβιβαστεί στους εισαγγελείς αφορά τους ελέγχους των στελεχών του ΣΔΟΕ στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ζεύγους Παπαντωνίου.
Οι ελεγκτές εντόπισαν αδικαιολόγητες καταθέσεις της συζύγου του πρώην υπουργού, ύψους 2,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως επεσήμαναν στο zougla.gr στελέχη της υπηρεσίας «Η σύζυγος του κ. Παπαντωνίου δεν είχε δηλώσει 1,3 εκατ. ευρώ που διατηρούσε σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και 1,5 εκατ. ευρώ τα οποία είχε στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας και εμφανίστηκαν στην λίστα Λαγκάρντ».

Η έρευνα του ΣΔΟΕ διήρκησε 2,5 χρόνια και αφορούσε τα έτη 2000 – 2010. Το πόρισμα του ΣΔΟΕ σχετικά με τις καταθέσεις της κυρίας Κουράκου βρίσκεται ήδη στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου.

Έλεγχοι φωτιά από την Δικαιοσύνη

Όσον αφορά στον φάκελο του πρώην υπουργού που βρίσκεται στην διάθεση της Δικαιοσύνης, φέρεται να αφορά δυσώδεις και ιδιαίτερα περίπλοκες υποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, το περιεχόμενο του φακέλου αφορά ιδιαίτερα ψηλά ποσά τα οποία διακινήθηκαν στην Ελλάδα επί μία 10ετία ως «μίζες» για εξοπλιστικά προγράμματα.

Καλά ενημερωμένες πηγές εξήγησαν στην ηλεκτρονική εφημερίδα ότι «σχετικά με τα εξοπλιστικά υπάρχουν, όπως διαπιστώθηκε, κοινοί προμηθευτές τόσο επί της θητείας του Άκη Τσοχατζόπουλου όσο και επί της θητείας του κ. Παπαντωνίου. Επιπλέον γίνεται εκτεταμένος έλεγχος για 10 πρώην αξιωματικούς που υπηρετούσαν στο πολεμικό ναυτικό».

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι κομβικό ρόλο στην υπόθεση των υποβρυχίων διαδραμάτισε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε., κ. Σωτήρης Εμμανουήλ, στενός συνεργάτης των «ισχυρών ανδρών» των εξοπλιστικών προγραμμάτων, Ιωάννη Σμπώκου και Σπύρου Τραυλού.

Εναντίον του οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ήδη ασκήσει διώξεις για τα κακουργήματα της παθητικής δωροδοκίας κατά του Δημοσίου, απιστία περί την υπηρεσία κατά του Δημοσίου, τελεσθείσα με ιδιαίτερα τεχνάσματα, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος).

Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο Σωτήρης Εμμανουήλ διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, ενώ η έκθεση-κόλαφος της αμερικανικής εταιρείας Debevoise & Plimpton τον αποκαλεί «χοντρό» και τον εμφανίζει να πήρε «μίζες» συνολικού ύψους 24 εκατ. ευρώ. Το υπέρογκο ποσό φέρεται να εισπράχθηκε μέσω των εταιρειών συμφερόντων του, Inveco και Μετάλκο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης