Η στυγνή δολοφονία νεαρής στη Γερμανία από δράστη, αφγανικής καταγωγής, που είχε ποινικό μητρώο και στη χώρα μας, απ’ όπου αφέθηκε ελεύθερος παρά τη δεκαετή κάθειρξη που του είχε επιβληθεί, έφερε στην επιφάνεια τις μαύρες τρύπες του δικονομικού συστήματος στην Ελλάδα.

Καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών ζήτησε η Άνγκελα Μέρκελ από τον Αλέξη Τσίπρα μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει για την υπόθεση δολοφονίας της Γερμανίδας φοιτήτριαςΣύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής», οι αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις για «απολύσεις» καταδίκων από τις ελληνικές φυλακές, με αποκορύφωμα τον «νόμο Παρασκευόπουλου», έχουν προκαλέσει ρήγματα στο σύστημα ποινικής καταστολής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση του νεαρού Αφγανού έρχεται -δυστυχώς- να επιβεβαιώσει τα νομικά κενά και τις μαύρες τρύπες στις νομοθετικές προβλέψεις που ισχύουν στην Ελλάδα του 2016…

Η χώρα μας είναι μακράν η μόνη στην Ευρώπη που επιβάλει ποινές ισοβίων για δεκάδες αδικήματα.

Και βέβαια όλα αυτά, οι αποφυλακίσεις, χωρίς διάκριση επικινδυνότητας, παράγουν φαινόμενα τύπου Αφγανού και εκατοντάδων άλλων που αποφυλακίζονται, θέτοντας σε κίνδυνο βασικά δικαιώματα ανύποπτων πολιτών, στην περιουσία, την ασφάλεια, ακόμη και στην ίδια τη ζωή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικοί εκτιμούν ότι ο Αφγανός Χουσείν έχει ψυχολογικά προβλήματα και θεωρούν ότι από πολύ μικρός έκανε χρήση ναρκωτικών και ήταν αλκοολικός

Το θέμα συζητήθηκε στο Βερολίνο

Καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών ζήτησε η Άνγκελα Μέρκελ από τον Αλέξη Τσίπρα μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει για την υπόθεση δολοφονίας της Γερμανίδας φοιτήτριας Μαρία Λαντενμπέργκερ στο Φράιμπουργκ, από νεαρό Αφγανό που είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί στην Ελλάδα, αλλά αποφυλακίστηκε και έφυγε για τη Γερμανία.

Η κυριακάτικη έκδοση της Bild αναφέρει ότι η Μέρκελ έθεσε, όπως άλλωστε αναμενόταν, το θέμα στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Επικαλείται μάλιστα και δήλωση του εκπροσώπου του Γερμανού υπουργού Τόμας ντε Μεζιέ: «Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε πως θα σημαντικό αριθμό στοιχείων και προσωπικών δεδομένων στις γερμανικές αρχές ασφαλείας ώστε να τις βοηθήσει να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών θα επανεκτιμήσει τον Ιανουάριο αν τα μέτρα αυτά είναι αρκετά.

Την τελευταία εβδομάδα υπήρξε ένταση ανάμεσα σε Γερμανία και Ελλάδα, αφού τόσο οι γερμανικές αρχές όσο και ο γερμανικός Τύπος επιτέθηκαν στην Ελλάδα για το γεγονός πως ο νεαρός Χουσεΐν Κ., που είχε κλέψει και ρίξει από το γκρεμό νεαρή Ελληνίδα στην Κέρκυρα, αποφυλακίστηκε με το νόμο Παρασκευόπουλου (σ.σ. είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλακή) και έφυγε από την Ελλάδα για τη Γερμανία, όπου πριν από μερικές εβδομάδες φέρεται να βίασε και να δολοφόνησε την 20χρονη φοιτήτρια Μαρία Λάντενμπεργκ, εθελόντρια σε κέντρα προσφύγων και κόρη αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι συνέβη με τον Αφγανό

Η μία αποκάλυψη ακολουθεί την άλλη στην υπόθεση του Αφγανού που κατηγορείται για τον βιασμό και την άγρια δολοφονία της 19χρονης φοιτήτριας, η οποία βρέθηκε νεκρή στον ποταμό Dreisa στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φερόμενος ως δράστης της δολοφονίας είναι ο μετανάστης, ο οποίος είχε επιτεθεί το 2013 σε 20χρονη φοιτήτρια στην περιοχή Μουράγια της Κέρκυρας, χτυπώντας την για να της αρπάξει την τσάντα και στέλνοντάς τη στο νοσοκομείο με βαριές σωματικές κακώσεις. Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ, ο Αφγανός μετανάστης είχε τότε συλληφθεί για την επίθεση αλλά αποφυλακίστηκε με τον νόμο Παρασκευόπουλου.

Ειδικότερα, ο νεαρός Αφγανός -όταν συνελήφθη για την επίθεση εναντίον της 20χρονης φοιτήτριας στην Κέρκυρα- είχε δηλώσει ότι είναι 17 ετών και καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη. Όπως δηλώνει όμως η δικηγόρος του, Μαρία Ελένη Νικοπούλου, o Αφγανός μετανάστης έκανε χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου 4322/2015 και κατάφερε να αποφυλακιστεί στις 31 Οκτωβρίου του 2015.

«Πράγματι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που φέρεται να σκότωσε την 19χρονη στη Γερμανία και να επιτέθηκε στην 20χρονη φοιτήτρια στην Κέρκυρα. Αν και είχε καταδικαστεί σε δέκα χρόνια κάθειρξη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και είχε μεταφερθεί στις φυλακές Βόλου, κατάφερε να αποφυλακιστεί κάνοντας χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του νόμου Παρασκευόπουλου περί αποσυμφόρησης των φυλακών» δήλωσε η κα. Νικοπούλου. Από τις γερμανικές Αρχές -μέσω του δικτύου αστυνομικής συνεργασίας- απεστάλησαν στις 14 Δεκεμβρίου 2016 στην Ελληνική Αστυνομία δακτυλικά αποτυπώματα αλλοδαπού, που φέρεται ως δράστης υπόθεσης βιασμού και δολοφονίας φοιτήτριας στη Γερμανία.

Όπως προέκυψε ο συγκεκριμένος αλλοδαπός υπήκοος:

Είχε υποβάλλει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος τον Ιανουάριο του 2013. Δακτυλοσκοπήθηκε και τα στοιχεία του συμπεριλαμβανομένων των δακτυλικών του αποτυπωμάτων καταχωρήθηκαν στην κοινή ευρωπαϊκή βάση δεδομένων (Eurodac), όπου έκτοτε παραμένουν διαθέσιμα σε όλες τις υπηρεσίες των κρατών-μελών.

Το αίτημα ασύλου που είχε υποβάλλει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2013 είχε απορριφθεί. Σημειώνεται ότι για οποιοδήποτε νέο αίτημα σε άλλη χώρα κινούνται οι προβλεπόμενες ευρωπαϊκές διαδικασίες από την χώρα που δέχεται το νέο αίτημα ασύλου.

Επιπλέον, ο συγκεκριμένος:

Συνελήφθη το 2013 ως ανήλικος, δικάστηκε από δικαστήριο ανηλίκων και κρατήθηκε σε φυλακή Ανηλίκων για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία. Τιμωρήθηκε με 10 χρόνια κάθειρξης ενώ εκκρεμούσε η εκδίκαση της έφεσής του.

Παρακολούθησε το σχολείο της φυλακής και δεν υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα. Είχε ευεργετικό υπολογισμό ποινής καθώς συμπλήρωσε 581 ημέρες εργασίας.

Εξέτισε τα 2/5 της ποινής του και αποφυλακίστηκε στις 30 Οκτωβρίου 2015, με εισαγγελική διάταξη, υπό τον όρο της εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα κάθε μήνα. Δεν τήρησε τον όρο και η αποφυλάκιση ανακλήθηκε.

Η υφ’ όρον απόλυση είναι πάγιος θεσμός του ποινικού δικαίου στην Ευρώπη και προβλέπει την πρόωρη αποφυλάκιση για τους καταδίκους με πρόσκαιρη κάθειρξη, δηλαδή με τα 3/5. Η διάταξη για την απόλυση των κρατουμένων με τα 2/5 του ν. 4322/2015, σε περίπτωση κάθειρξης έως 10 χρόνια, ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια, με κάποιες εξαιρέσεις. Ωστόσο και χωρίς αυτές τις διατάξεις ο κρατούμενος θα αποφυλακιζόταν λίγους μήνες αργότερα.

Σ’ όλη την Ευρώπη ο εγκλεισμός των ανηλίκων χρησιμοποιείται ως έσχατο μέσο και στην αντιμετώπισή τους επικρατεί η επιείκεια αντί της αυστηρότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης