«Άνθρωποι είμαστε, παθαίνουμε και ατυχήματα», είχε διαμηνυθεί με προφανή απειλητικό σκοπό στον Ηλία Σταύρου, πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής και επιστημονικό συνεργάτη του βουλευτή Πολύβιο Ζησιμόπουλο, πριν από τέσσερα χρόνια, όταν θέλησε να αποστασιοποιηθεί από την οργάνωση.

Καταθέτοντας το πρωί στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο Ηλίας Σταύρου μίλησε για τις απειλές, άμεσες ή έμμεσες που είχε δεχθεί όταν ανακοίνωσε πως σκοπεύει να αποχωρήσει από την οργάνωση το 2013. Είναι χαρακτηριστικά του λόγια του Αρτέμη Ματθαιόπουλου, ο οποίος, σύμφωνα με το μάρτυρα του είπε, προσπαθώντας να τον προειδοποιήσει: «Πρόσεχε τις επιλογές σου. Άνθρωποι είμαστε, ατυχήματα παθαίνουμε». Πιο άμεση ήταν η φράση που του μεταφέρθηκε από άλλο στέλεχος του κόμματος ότι «όποιος φεύγει από τη Χρυσή Αυγή, τον τρώει η μαρμάγκα» ενώ κάποιοι άλλοι τον χαρακτήριζαν «τελειωμένο»..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, απειλές, όπως είπε, δέχονταν τόσο η μητέρα του όσο και η σύζυγός του. ‘Στη Βέροια, όπου πήγαμε, μας έπαιρναν ανώνυμα τηλεφωνήματα και έλεγαν: “οι προδότες πεθαίνουν”. Και σήκωνε το τηλέφωνο η μητέρα μου με εγκεφαλικό και τ’ άκουγε αυτά. Εκείνο το διάστημα μου είπε η σύζυγός μου ότι ο Θ.Α της είπε “μακριά από το Σταύρου”. Σε έγκυο γυναίκα…»

Ο Ηλίας Σταύρου κατέθεσε πως η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής ήταν επικεντρωμένη στον εθνικοσοσιαλισμό και απέκλεισε στη συνέχεια να άλλαξε παρά μόνο, όπως ανέφερε, για να εξαπατηθεί ο κόσμος.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στη δομή της Χρυσής Αυγής, τόνισε πως αυτό που ο ίδιος γνώριζε είναι ότι «ο Αρχηγός λέει τί θα κάνουμε». Ο ίδιος αρνήθηκε ότι πήρε μέρος σε βίαιες ενέργειες αλλά υποστήριξε ότι η ηγεσία κόμματος όχι μόνο δεν τις καταδίκαζε αλλά τις επικροτούσε. « Αρχίζω να καταλαβαίνω ότι δεν είναι μεμονωμένες τυχαίες ενέργειες αλλά υπάρχει μια σύνδεση της ηγεσίας με τις πράξεις αυτές. Αυτό προσωπικά δεν μου άρεσε… Άκουγα όταν γίνονταν σε επίπεδο πορείας.. Εκπαιδεύονται αυτά τα άτομα που θα πάνε σ έκνομες πράξεις… Κατεβαίναμε ανά δυάδες για να δίνουμε την εικόνα της ενότητας και το στρατιωτικό χαρακτήρα της οργάνωσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά τους μετανάστες, στόχος της οργάνωσης ήταν εάν έπαιρνε η Χρυσή Αυγή την εξουσία να έδιναν εντολή να ασκήσουν σε βάρος τους νόμιμη βία. «Όχι εμείς, το κράτος. Όταν θα παίρναμε την εξουσία, θα δίναμε εντολές να τους βουλιάξουν στο Λιμενικό, Αυτό θα ήταν νόμιμη βία».
Πρόεδρος: Μα δεν ακούσατε αυτούς που έλεγαν ότι έδερναν μετανάστες;

Μάρτυρας: Αυτό έγινε 2-3 φορές….Όταν βρέθηκα στην Αθήνα, η ΧΑ αρχίζει να κάνει δραστηριότητες παράνομες όπως σπάσιμο πάγκων στις λαϊκές, επίθεση σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων. Θυμάμαι το Μίχο να λέει «τους γ… τους αναρχικούς. Τα γ…ε τα μ…».

Όσον αφορά το οπτικοακουστικό υλικό που βρέθηκε στα σπίτια και στα γραφεία της οργάνωσης, ο Ηλίας Σταύρος τόνισε πως το κρατούσε ως «φακέλωμα» για κάποια άτομα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης