Tο ξημέρωμα βρήκε τη νότια Λέσβο πληγωμένη από τον σεισμό που σημειώθηκε χθες αργά το μεσημέρι στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Μυτιλήνης-Χίου και τουρκικών παραλίων. Το εστιακό του βάθος ήταν μόλις 10 χλμ., η δε κατεύθυνσή του τέτοια, ώστε να πλήξει με σφοδρότητα τις νότιες περιοχές του νησιού και κυρίως το Πλωμάρι και το Πολίχνιτο.

Το εστιακό του βάθος ήταν μόλις 10 χλμ., η δε κατεύθυνσή του τέτοια, ώστε να πλήξει με σφοδρότητα τις νότιες περιοχές της Λέσβου και κυρίως το Πλωμάρι και το ΠολίχνιτοΟι πρώτες πληροφορίες κατέδειξαν αμέσως το μέγεθος της καταστροφής, κυρίως στα χωριά του Πολίχνιτου και ιδιαίτερα στη Βρίσα, έναν παλιό οικισμό 700 κατοίκων, εκ των οποίων πολλοί υπερήλικες. Το 80% των κατοικιών κατέρρευσε και σε δύο περιπτώσεις εγκλωβίστηκαν άνθρωποι. Πυροσβεστική, αστυνομία και στρατός έσπευσαν αμέσως, αν και υπήρχαν σοβαρές δυσκολίες λόγω των κατολισθήσεων που σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εικόνα ήταν τραγική. Όλο το χωριό της Βρίσας ήταν ένα απέραντο γκρέμι. Από τις πρώτες αναφορές κατέστη σαφές ότι σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις υπήρχαν εγκλωβισμένοι. Τα συνεργεία άρχισαν να δουλεύουν με έντονο ρυθμό και όντως περίπου τρεις ώρες μετά τον σεισμό, δηλαδή γύρω στις 18.00, απεγκλωβίστηκε ένα ζευγάρι από ένα σπίτι, ευτυχώς χωρίς πολλά τραύματα, ενώ οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στον απεγκλωβισμό μιας γυναίκας σε μια άλλη κατοικία, της οποίας είχε καταρρεύσει η σκεπή. Η γυναίκα, 43 ετών, μητέρα δύο παιδιών, η Ελένη Πετιναριά-Βαλελή, βρέθηκε λίγο αργότερα νεκρή και ανασύρθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγουμένως, είχε ανασυρθεί ο σύζυγός της με κατάγματα στα κάτω άκρα. Στο Κέντρο Υγείας της περιοχής κατέφθασαν οι τραυματίες, 11 τον αριθμό, οι οποίοι έφεραν ελαφρά τραύματα και τους δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Στο γήπεδο του Πολίχνιτου άρχισε να στήνεται αμέσως ένας πρόχειρος καταυλισμός με σκηνές, για να υποδεθεί τους σεισμόπληκτους, ενώ αργά το απόγευμα ελήφθη η απόφαση συνολικής εκκένωσης του χωριού. Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν είτε στο γήπεδο του Πολίχνιτου, είτε σε φιλικά σπίτια, είτε ακόμη στη Μυτιλήνη, σε συγγενείς τους.

Η σεισμική δόνηση των 6,1 R έγινε αισθητή μέχρι την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα, προκαλώντας τον πανικό στα τουρκικά παράλια, στην Προύσσα και στα Δαρδανέλια, όπου αναβίωσαν οι παλιές μνήμες από τους τελευταίους φονικούς σεισμούς. Παρ’ όλα αυτά, αναφέρθηκαν μόνο υλικές ζημιές κατά μήκος των τουρκικών παραλίων.

Η περιοχή αυτή του Β. Αιγαίου βρίσκεται σε σεισμική διέγερση τους τελευταίους μήνες και αποτελεί το επίκεντρο της προσοχής των σεισμολόγων. Ο σεισμολόγος Μάκης Χουλιάρας μίλησε στο zougla.gr κυρίως για τη μετασεισμική ακολουθία. Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα, αναμένεται ακολουθία μετασεισμών στη βάση των μέχρι τώρα δεδομένων.

Ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6 Ρίχτερ και η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των σεισμολόγων εδώ και πολλούς μήνες, διότι είναι σε διέγερση.

Ο επικεφαλής του οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, καθηγητής κ. Ευθύμης Λέκκας, έφθασε αμέσως στο νησί, όπου κατέφθασαν και διάφορα ειδικά κλιμάκια από την Αθήνα, από τα αρμόδια υπουργεία, καθώς και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας. Ο κ. Λέκκας έδωσε μια πρώτη εικόνα των επιπτώσεων από τη δόνηση και εξήγησε πως η κατάρρευση σχεδόν όλων των κατοικιών στη Βρίσα οφείλεται βεβαίως και στη φορά της σεισμικής δραστηριότητας, αλλά και στην ποιότητα των εδαφών.

Το Υπ. Παιδείας ανέβαλε τις σημερινές εξετάσεις των ΕΠΑΛ για τις πανελλήνιες τόσο στη Λέσβο όσο και στη Χίο, η οποία, αν και ήταν κοντά στο επίκεντρο, δεν υπέστη ζημιές.

Στη Λέσβο αναφέρονται υλικές ζημιές στο Πλωμάρι, όπου κυρίως παλιές κατοικίες και κτίσματα κατέρρευσαν, ενώ υπάρχουν αναφορές για κατάρρευση καμινάδας στο παλαιό ελαιοτριβείο που λειτουργεί ως ξενοδοχειακή μονάδα καθώς και σε τρούλους εκκλησιών στις νότιες περιοχές από τον Πολίχνιτο μέχρι και τη Μυτιλήνη.

Τόσο οι τοπικές αρχές όσο και τα κλιμάκια που κατέφθασαν επειγόντως από την Αθήνα δήλωσαν πως οι εργασίες κατ’ αρχάς για τον καθαρισμό του χωριού Βρίσα από τις γκρεμισμένες κατοικίες και η εκκαθάριση των σημείων του οδικού δικτύου όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις θα αρχίσουν με εντατικό ρυθμό σήμερα, ενώ προγραμματίζεται ήδη η ανοικοδόμηση του οικισμού στη Βρίσα.

Βίντεο-ντοκουμέντο από τις ζημιές στη Βρίσα:

Η μετασεισμική ακολουθία ήταν πολύ έντονη καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας αλλά και της νύχτας, με πολλές δονήσεις που έφθαναν ακόμη και τα 4,3R. Oι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει πολύ καιρό και ενδεχομένως θα ακολουθήσουν μετασεισμοί ακόμη και της τάξεως των 5 R.

Διαβάστε επίσης:

Ανασύρθηκε νεκρή γυναίκα από τα ερείπια, Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017, 20:30

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης