Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κοινό αίσθημα προκαλεί η υπερπολυτελής έπαυλη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και κατηγορουμένου για το σκάνδαλο των υποβρυχίων Σωτήρη Εμμανουήλ, η οποία εδώ και έναν χρόνο είναι προς πώληση.

Οι υπογραφές για τα υποβρύχιαΣτις φωτογραφίες που βρίσκονται στη διάθεση του zougla.gr αποτυπώνεται το μέγεθος της χλιδής, καθώς στο «παλάτι» των 600 τ.μ. στην περιοχή του Ψυχικού υπάρχουν δύο πισίνες (η μία μάλιστα κλειστή), έξι υπνοδωμάτια, χρυσά φωτιστικά ακόμη και άλογα (!). Το ρεπορτάζ καταγράφει, επίσης, τις προσπάθειες του πρώην διευθύνοντος συμβούλου των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. να… ξεφορτωθεί την έπαυλη.

Οι δικαστικές Αρχές διεξάγουν ήδη όλες τις απαραίτητες έρευνες, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν πίσω από την αγορά του οικοπέδου και την ανέγερση του «παλατιού» κρύβονται ύποπτες συναλλαγές με «μαύρο» χρήμα, που μπορεί να σχετίζονται με την υπόθεση των υποβρυχίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διώξεις-φωτιά

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε., στενός συνεργάτης των «ισχυρών ανδρών» των εξοπλιστικών προγραμμάτων, Ιωάννη Σμπώκου και Σπύρου Τραυλού, φέρεται να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ζημιογόνες συμβάσεις «Αρχιμήδης» και «Ποσειδών» που αφορούσαν στην κατασκευή αλλά και την επισκευή 3+1 υποβρυχίων τύπου 214.

Εναντίον του οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ασκήσει διώξεις για τα κακουργήματα της παθητικής δωροδοκίας κατά του Δημοσίου, απιστία περί την υπηρεσία κατά του Δημοσίου, τελεσθείσα με ιδιαίτερα τεχνάσματα, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος).

Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο Σωτήρης Εμμανουήλ διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, ενώ η έκθεση-κόλαφος της αμερικανικής εταιρείας Debevoise & Plimpton τον αποκαλεί «χοντρό» και τον εμφανίζει να πήρε «μίζες» συνολικού ύψους 24 εκατ. ευρώ. Το υπέρογκο ποσό φέρεται να εισπράχθηκε μέσω των εταιρειών συμφερόντων του, Inveco και Μετάλκο.


Απίστευτη χλιδή

Η κατασκευή της βίλας ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια, δηλαδή την περίοδο που, σύμφωνα και με την έκθεση-φωτιά της αμερικανικής εταιρείας Debevoise and Ρlimpton, η ελληνική κοινωνία βοούσε για τις μίζες των υποβρυχίων. Προηγουμένως ο δαιμόνιος μάνατζερ είχε αγοράσει – έναντι άγνωστου αντιτίμου – το οικόπεδο συνολικού εμβαδού 1,5 στρέμματος στον πλέον ακριβό δρόμο του Ψυχικού.

Η κατασκευή της έπαυλης αλλά και η διακόσμησή της έγιναν από ανθρώπους με ακριβά γούστα. Στα 600 τετραγωνικά του ακινήτου υπάρχουν έξι υπνοδωμάτια, μία τεράστια κουζίνα, σαλόνι με τραπεζαρία, ακόμη και κλειστή πισίνα! Άλλη μία πισίνα, σαφώς μεγαλύτερη, υπάρχει στον προαύλιο χώρο του ακινήτου.

Το εσωτερικό της πολυτελούς οικίας ξαφνιάζει ευχάριστα τον επισκέπτη από την υψηλή αισθητική, τα ακριβά έπιπλα, τα αγάλματα αλλά και τους πανάκριβους πίνακες που στολίζουν τους τοίχους.

Χρυσοί πολυέλαιοι, πανάκριβα φωτιστικά, έπιπλα όπως πολυθρόνες, καναπέδες, τραπεζαρίες, κρεβάτια και τραπεζάκια κατασκευασμένα από πολύ γνωστό διεθνή οίκο κοσμούν το εσωτερικό της βίλας.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι η βίλα έχει αλεξίσφαιρα τζάμια, ενώ υπάρχει και κλειστό σύστημα ασφαλείας. Σε ό, τι αφορά στο μηνιαίο κόστος συντήρησής της υπολογίζεται στα 5.000 ευρώ, εάν σε αυτό το ποσό συμπεριληφθούν και τα έξοδα για το υπηρετικό προσωπικό που απασχολεί ακόμη και σήμερα ο κ. Εμμανουήλ.

Η προσπάθεια πώλησης της βίλας ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο από τον πρώην ισχυρό άνδρα του Σκαραμαγκά. Αρχικά ο Εμμανουήλ απαιτούσε ποσό το οποίο υπερέβαινε τα 20 εκατομμύρια ευρώ και σχεδόν άγγιζε τα 24 εκατ. ευρώ.

Εξαρχής η προσπάθειά του χαρακτηρίστηκε από εκτιμητές της αγοράς «εξαιρετικά δύσκολη» εξαιτίας του ποσού που απαιτούσε αλλά και του κόστους συντήρησης του ακινήτου.

Σταδιακά οι απαιτήσεις του δικαστικά ελεγχόμενου «πωλητή» άρχισαν να… εκλογικεύονται.

Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό παρ’ ολίγον να επιτευχθεί και συμφωνία με την πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έναντι ποσού το οποίο θα έφθανε τα 10-12 εκατομμύρια ευρώ. Τελικά όμως, την τελευταία στιγμή, οι Άραβες προχώρησαν στην αγορά ενός άλλου ακινήτου έναντι οκτώ εκατομμυρίων ευρώ.

Δείτε αποσπάσματα της εκπομπής


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης