Ρεπορτάζ:Φίλιππος Καραμέτος-Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα πρόθυρα της ολικής καταστροφής βρίσκεται το παραλιακό μέτωπο Δερβενίου Κορινθίας, λόγω ενός πρωτοφανούς φυσικού φαινομένου, με ανυπολόγιστες συνέπειες για μία από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικά παράκτιες περιοχές της Ελλάδας.

Ο παραθαλάσσιος οικισμός έχει κηρυχθεί, από τις 8 Μαρτίου, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς η θάλασσα «κατάπιε» την κεντρική παραλία!

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου. Σε πέντε κατοικίες, μάλιστα, τα κύματα έχουν ήδη γκρεμίσει τις αυλές και τις περιφράξεις, αποκαλύπτοντας τα θεμέλιά τους και προκαλώντας προβλήματα ευστάθειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα μέρος της παραλίας, μήκους 60 και πλάτους 15 μέτρων, κατέρρευσε ολοσχερώς μέσα σε μόλις τρεις ώρες! Οι επιστήμονες μιλούν για μία υποβρύχια κατολίσθηση, με τις πρώτες έρευνες να δείχνουν ότι ο βυθός της παραλίας έχει υποχωρήσει σε βάθος από 25 έως και 30 μέτρα.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Οι περίπου 1.500 κάτοικοι δεν έχουν καθησυχάσει αναμένοντας τα αποτελέσματα της έρευνας. Μετά την υποβρύχια κατολίσθηση, οι τοπικές Αρχές τοποθέτησαν τσιμεντένιους ογκόλιθους στη θαλάσσια περιοχή, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν προσωρινά την πρόκληση ζημιών από τα κύματα σε περισσότερες κατοικίες.


(Φωτό: Διάβρωση στον κορινθιακό κόλπο)

(Φωτό: Διάβρωση της παραλίας Δερβενίου)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Δερβένι

«Κηρύξαμε το Δερβένι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ώστε να έρθουν ερευνητικά κλιμάκια από τοΦωτό: Σπίτια στην παραλία Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, το Πανεπιστήμιο Πατρών και άλλοι φορείς και να διαπιστώσουμε τι έχει γίνει. Η ξαφνική εξαφάνιση της παραλίας μας ανησυχεί ιδιαίτερα, όπως βέβαια και τα υπόλοιπα φαινόμενα διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού», λέει ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Γιώργος Δέδες.

Επιπλέον, στο Δερβένι έχουν καταφτάσει γεωτρύπανα και όργανα βυθομέτρησης.

Τι λένε οι επιστήμονες που συμμετέχουν στις έρευνες

Για το φαινόμενο αλλά και την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη μίλησε στη zougla.gr ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Γεωλόγος – Ωκεανογράφος, Γιώργος Παπαθεοδώρου, αντιπρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο Δρ. Γ. Παπαθεοδώρου«Μόλις έγινε η κατολίσθηση μας ειδοποίησαν και μετά από μερικές μέρες οργανώσαμε μια αποστολή και πήγαμε.Είμαστε στη φάση της επεξεργασίας των δεδομένων που έχουμε συλλέξει, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι είναι ότι ο πυθμένας είναι πάρα πολύ απότομος στην περιοχή, δηλαδή είναι περίπου στις 20 μοίρες ο πυθμένας και αυτό σημαίνει ότι είναι ευαίσθητος σε οποιαδήποτε αστοχία», αναφέρει στη zougla.gr.

Σε ερώτησή μας για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν οι κάτοικοι είπε: «Δεν είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή να προτείνουμε εύκολα μέτρα, διότι είμαστε στη διαδικασία της επεξεργασίας των δεδομένων. Συνεπώς μετά από ένα διάστημα θα μπορέσουμε να τοποθετηθούμε και σε αυτό το θέμα».

Το φαινόμενο

Ο κος Παπαθεοδώρου μας ανέφερε ότι πρόκειται για μια υποθαλάσσια κατολίσθηση, η οποίαΈρευνες παρέσυρε και ένα τμήμα της ακτής, όπως έχει γίνει κατ’ επανάληψη στον Κορινθιακό κόλπο, καθώς υπάρχει μία μακρά ιστορία τέτοιων παράκτιων υποθαλάσσιων κατολισθήσεων και προφανώς δεν θα είναι η τελευταία.

«Οι ζημιές από την κατολίσθηση είναι συγκεκριμένες, απ’ όσο γνωρίζουμε και είδαμε κιόλας από την περιοχή όπου πήγαμε, έχει αποσπαστεί ένα μεγάλο κομμάτι της ακτής και έχει φτάσει ουσιαστικά το κύμα στα θεμέλια τουλάχιστον τριών οικοδομών που βρίσκονταν πολύ κοντά στην ακτή.

Έγινε πραγματική έρευνα γιατί βγαίνουν πάρα πολλοί και λένε διάφορα πράγματα. Εμείς βγήκαμε με σκάφος με πολύ εξελιγμένα ωκεανογραφικά όργανα και χαρτογραφήσαμε την κατολίσθηση. Δεν μιλάμε για πράγματα που δεν είδαμε. Διότι υπάρχουν διάφορες φιλολογίες και ο καθένας λέει ό,τι μπορεί να φανταστεί.

Χαρτογραφήσαμε με ηχοβολιστικά συστήματα απολύτως εξελιγμένα, πήγαμε και χαρτογραφήσαμε όλη την έκταση της υποθαλάσσιας κατολίσθησης».

«Η κατάσταση δεν είναι εύκολη»

«Αυτή την στιγμή είμαστε στη διαδικασία της επεξεργασίας των δεδομένων που έχουμε συλλέξει, των ψηφιακών γεωφυσικών δεδομένων, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να τοποθετηθούμε στο θέμα για το τι θα μπορούσε να γίνει. Βέβαια η κατάσταση δεν είναι εύκολη είναι σύνθετη επειδή η θέση είναι δύσκολη που έχει γίνει η κατολίσθηση. Δεν είναι κάτι απλό».

Τα κατολισθητικά φαινόμενα

Οι προγνώσεις σε τέτοιου τύπου φαινόμενα δεν είναι πάρα πολύ εύκολο να γίνουν. Είναι φανερό ότι είναι μια περιοχή η οποία θα μπορούσε να ξαναδώσει κατολισθητικό φαινόμενο ή θα μπορούσε δυνητικά και αυτό το κατολισθητικό φαινόμενο να επεκταθεί ακόμα πιο μέσα στην ακτή. Θεωρητικά θα μπορούσε να είχε γίνει αλλά είμαστε ακόμα στην πρώτη φάση της επεξεργασίας. Δεν μπορούμε εύκολα να πούμε τέτοια πράγματα ακόμα. Στις 19 – 20 – 21 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη έρευνα.

Ας αφήσουμε να προχωρήσει η επεξεργασία, σε περίπου δεκαπέντε μέρες θα έχουμε μια καθαρή εικόνα.

Θα πρέπει να μάθουμε κάποια στιγμή ότι δεν θα πρέπει να οικοδομούμε μέχρι την τελευταία γραμμή της θάλασσας. Αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούμε ότι κακώς έχουμε οικοδομήσει όχι μόνο σε αυτή την περιοχή, παντού έχουμε οικοδομήσει ακριβώς δίπλα στη θάλασσα».

Πραγματογνωμοσύνη από την Περιφέρεια

«Οι κυματισμοί που κατεγράφησαν κατά τη διάρκεια του φαινομένου ήταν ασυνήθιστοι, σαν μικροί στρόβιλοι. Παρά τη μεγάλη τους σφοδρότητα, η δράση των θαλάσσιων στροβίλων ήταν εντελώς τοπική, γεγονός που δείχνει ότι επρόκειτο για γεωλογικό φαινόμενο», αναφέρει ο Νικόλαος Λούτας, μέλος της επιστημονικής ομάδας που προχώρησε στην πραγματογνωμοσύνη, εκ μέρους της Περιφέρειας.

«Φταίει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ»

Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Κορινθίας μιλώντας στη zougla.gr εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό οφείλεται πρωτίστως σε τεχνικά λάθη σχετικά με το έργο της ΕΡΓΟΣΕ για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή που επηρέασαν τη ροή των νερών προς τη θάλασσα και δημιούργησαν συνθήκες υπόγειας ροής και καθίζησης του εδάφους.

Επίσης, τόνισε ότι το πρόβλημα της διάβρωσης είναι χρόνιο και ότι πρέπει να ενδιαφερθεί η Πολιτεία, αλλά και για την οικοδόμηση στον αιγιαλό.

Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr:

Παρακολουθήστε το video του korinthostv:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης