Mία περίεργη υπόθεση επιχειρείται να καλυφθεί στην πάλαι ποτέ κραταιά πόλη της Καδμείας ή Θήβας της Βοιωτίας.

Πρωταγωνιστές είναι ο διευθυντής της τοπικής ΔΟΥ και η σύζυγός του, επίσης κρατική υπάλληλος της υπηρεσίας, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια καταγγέλλονται για φαινόμενα διαφθοράς, με το Υπουργείο Οικονομικών και τους επιθεωρητές να έχουν βάλει -κατά έναν περίεργο λόγο- την υπόθεση στο συρτάρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καταγγελίες αφορούν σε «λάθη» με επιστροφές Φ.Π.Α., ελλιπείς ελέγχους.

Τα έργα και οι ημέραι του ζεύγους…

Από τις 25-3-2011 κομματικό στέλεχος της τ.ο. του ΠΑΣΟΚ, ονόματι Γ. Πέππας, κατήγγειλε στον γ.γ. του Υπουργείου Οικονομικών (αρ.πρωτ 0004460/25-3-11) τη δράση του ζεύγους. Ενημέρωση έλαβε και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, καθώς με έγγραφο που εστάλη την 1-8-11 διαφαινόταν ότι η υπόθεση της καταγγελίας θα διερευνηθεί και ότι για το συγκεκριμένο ζεύγος υπήρχαν και άλλες ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από μήνες απραξίας και περίεργης σιγής, στις 6/2/2012 το γραφείο του γενικού επιθεωρητή Δημοσίας Διοίκησης κ. Ρακιντζή διεμήνυσε ότι με νέο έγγραφο προς τον οικονομικό διευθυντή κ. Ευάγγελο Πατούρη, στον οποίο είχε ανατεθεί ο έλεγχος των καταγγελιών εις βάρος του ζεύγους, διευθυντή Δ.Ο.Υ. Θηβών κ. Στόγιο και τη σύζυγό του, προϊσταμένη στο τμήμα εισοδήματος στη Δ.Ο.Υ. Θηβών κ. Μάστορη, απαντά ότι δεν είναι δυνατόν να «γνωρίσει τον πιθανό χρόνο εκτέλεσής τους, επισημαίνοντας ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διερεύνηση των καταγγελιών». Ωστόσο, λίγο αργότερα, εστάλη νέο έγγραφο μέσω του οποίου δηλώνεται αδυναμία για έλεγχο.

Εδώ διαπιστώνεται αφενός αδιαφορία όσον αφορά στη διερεύνηση της βασιμότητας της καταγγελίας και αφετέρου κωλυσιεργία σχετικά με τον έλεγχο του ζεύγους.

Το περίεργο είναι ότι εδώ και ένα χρόνο η υπόθεση έχει μείνει στο συρτάρι, αφήνοντας τους καταγγελλόμενους να πράττουν το έργο τους.

Εισαγωγές αγροτικών μηχανημάτων

Όπως καταγγέλλεται, περίπου 300 αγροτικά μηχανήματα έχουν εισαχθεί από το εξωτερικό και αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πλαστά τιμολόγια για την έκδοση πινακίδων στην ΥΕΒ Θήβας, ούτε οι εισαγωγείς φορολογήθηκαν και αντί να σταλούν τα στοιχεία στον εισαγγελέα, ο διευθυντής κ. Στόγιος φωνάζει τους αγρότες, τους επιβάλλει ένα μικρό πρόστιμο και «κουκουλώνει» την υπόθεση, καθώς οι αγρότες φαίνεται ότι εισήγαγαν μόνοι τους τα μηχανήματα.

Να μιλήσουμε με αριθμούς. Συνολικά 300 μηχανήματα έχουν αγοραστεί από αγρότες της περιοχής έναντι του ποσού των 30.000 έκαστο, δηλ. 9.000.000 ευρώ. Ούτε ο Φ.Π.Α. καταβλήθηκε, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να απολέσει περί τα 4.500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η σύζυγος του προϊσταμένου εκδίδει εικονικά πιστοποιητικά «τζίρου» προς το Υπουργείο Συγκοινωνιών Θήβας, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν άδεια κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων από το 2004 έως και σήμερα, με την ανοχή του συζύγου.

Η καταγγελία που έφτασε στα γραφεία της zougla.gr δεν είναι η μοναδική. Ο κ. Στόγιος έδωσε εντολή να επιστραφεί Φ.Π.Α. χιλιάδων ευρώ, δίχως ωστόσο να προβεί σε δειγματοληπτικό έλεγχο.

Στις 17 Σεπτεμβρίου του 2008, ο κ. Σκουρτανιώτης Ιωάννης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά – καταγγελία προς την Εισαγγελία Θηβών και προς τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ Τμήμα ΦΠΑ, το οποίο επόπτευε ο κ. Στόγιος.

Σας παραθέτουμε τη ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ του Ιωάννη Σκουρτανιώτη όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΣΚΥΤΑΛΗ»:

«ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
———- ———– του ———— και της ————
Κατοίκου
ΚΑΤΑ
ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ
ΠΡΟΣ: 1. Κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών
2. Προϊστάμενο της ΔΥΟ Θηβών (Τμήμα ΦΠΑ)
Κυρία Εισαγγελεύ,

Είμαι γεωργός και εξ αυτής της ιδιότητας μου κάθε χρόνο υποβάλω περί τον Μάϊο, στη ΔΟΥ Θηβών, μέσω της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θηβών τα τιμολόγια πώλησης αγροτικών μου προϊόντων της προηγούμενης χρονιάς και μετά από εύλογο χρονικό διάστημα εισπράττω τον αναλογούντα ΦΠΑ. Έτσι λοιπόν και φέτος τον Μάϊο του έτους 2008 υπέβαλα στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Θηβών όλα τα τιμολόγια πώλησης αγροτικών μου προϊόντων του έτους 2007 και την 11-9-2008 μετέβην στην Ένωση προκειμένου να μου επιστραφεί ο αναλογούν ΦΠΑ. Εκεί, έκπληκτος έμαθα ότι δεν είναι δυνατό να μου δοθούν τα χρήματα που δικαιούμαι, διότι έχει αποδοθεί από τον Γεωργικό Συνεταιρισμό Άρματος σε άτομο με το όνομα μου και το ΑΦΜ μου ποσό ΦΠΑ ύψους 126.904,61 Ευρώ κι επομένως δεν είναι δυνατόν να μου επιστραφούν και άλλα χρήματα. Μάλιστα με ενημέρωσαν ότι ο αριθμός πρωτ. της αίτησης του Γεωργικού Συνεταιρισμού Άρματος προς την ΔΟΥ Θηβών ήταν 4212/2008.
Αμέσως απευθύνθηκα στην ΔΟΥ Θηβών, όπου μου επιδείχθηκαν κάποια από τα υποβληθέντα στον Γεωργικό Συνεταιρισμό Άρματος τιμολόγια, τα οποία έφεραν το όνομα ——————– πλην όμως με διαφορετικό πατρώνυμο και μητρώνυμο.
Επειδή το έτος 2007 δεν έλαβα ουδέποτε το εκκαθαριστικό μου σημείωμα οικ. έτους 2007 (εισόδημα 2006), το οποίο ο ταχυδρομικός υπάλληλος το έθεσε εκ παραδρομής στην ταχυδρομική θυρίδα του —————— του ———-, γεγονός που μου ομολόγησε η θυγατέρα του ————–.
Επειδή ποτέ δεν υπέγραψα και δεν έθεσα την υπογραφή μου σε άλλα τιμολόγια εκτός από αυτά που ο ίδιος υπέβαλα στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Θήβας.
Επειδή ουδέποτε είχα κάποια συναλλαγή με τον Γεωργικό Συνεταιρισμό Άρματος και φυσικά ουδέποτε υπέβαλα εκεί τιμολόγια.
Επειδή κατονομάζω ως πλαστογραφία όποιον «κατασκεύασε» τα ανωτέρω τιμολόγια, έθεσε το ΑΦΜ μου και την υπογραφή κάτωθι του ονόματος μου.
Επειδή θα πρέπει να ελεχθεί ποιος υπέβαλε τα εν λόγω τιμολόγια στον Γεωργικό Συνεταιρισμό Άρματος και ποιος τελικά το εξωφρενικό ποσό των 126.904,61 Ευρώ, χρησιμοποιώντας το όνομα και το ΑΦΜ μου.
Επειδή όλες οι ανωτέρω πράξεις όποιου ή όποιων τέλεσαν ή συμμετείχαν σ’ αυτές ή τις διευκόλυναν, προβλέπονται και τιμωρούνται από τον Ποινικό Κώδικα.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΖΗΤΩ
Να τιμωρηθούν όλοι όσοι ενέχονται στην ανωτέρω υπόθεση.
Να γίνει έλεγχος όλων των τιμολογίων που έχουν υποβληθεί στο όνομα —————- με ΑΦΜ ————-ως προς την γνησιότητα τους.
Ν’ απαλλαγώ των τυχών ευθυνών όσον αφορά στα τιμολόγια που υποβλήθηκαν στον Γεωργικό Συνεταιρισμό Άρματος υπό το όνομα ——————– και με το ΑΦΜ μου, με τα οποία όπως προανέφερα, ουδεμία σχέση έχω.
Θήβα, 17 Σεπτεμβρίου 2008
Με εκτίμηση

Ο Καταγγέλων» 

Όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα, αλλά την επόμενη χρονιά η ίδια παραγωγός πήρε στο όνομα της συζύγου του κ. Σκουρτανιώτη 110.000 χιλιάδες ευρώ περίπου.

Ομερτά…

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης απέστειλε απανωτά έγγραφα προς τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης και στο Υπουργείο Οικονομικών για τη σοβαρότητα των καταγγελιών, ζητώντας την εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον έχει υποστεί ζημία το ελληνικό Δημόσιο.

Τι κι αν οι καθυστερήσεις γίνονταν εις βάρος του κύρους των ελεγκτικών υπηρεσιών, ο οικονομικός επιθεωρητής αγρόν ηγόραζον… και μάλιστα βοιωτικόν!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης