Μέσα στα άγρια χαράματα αναμένεται να ξεκινήσει η επιχείρηση επαναπροώθησης των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα από τις 20 Μαρτίου μέχρι σήμερα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το lesvosnews.gr, στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας, κρατούνται επί του παρόντος περίπου 3.000 παράνομοι μετανάστες, από τους οποίους οι 1.500 έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο και περιμένουν την έγκριση της χορήγησής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπόλοιποι θα πάρουν σιγά σιγά από σήμερα τον δρόμο της επιστροφής προς την Τουρκία, όπου βάσει της συμφωνίας της 20ης Μαρτίου, θα ξεκινήσει η μεταφορά τους στη γείτονα χώρα.

Για τον λόγο αυτό η Frontex έχει ναυλώσει δύο πλοιάρια, το Nazli Jale και το Λέσβος της Turyol, τα οποία θα εκτελούν τρία δρομολόγια καθημερινά από Μυτιλήνη για Δικελί, μεταφέροντας περίπου 300 μετανάστες τη φορά.

Συνολικά 300 θα είναι οι φρουροί της FRONTEX που θα τους συνοδεύουν, ένας φρουρός για κάθε κρατούμενο μετανάστη, ενώ στα πλοιάρια θα βρίσκονται και αξιωματούχοι που θα επιβλέπουν την επιχείρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τοπικές Αρχές ασφαλείας της Λέσβου, σε συνεργασία με τη Frontex έχουν καταστρώσει δύο σχέδια για την όλη επιχείρηση, από τη στιγμή της μεταφοράς των μεταναστών από τη Μόρια μέχρι και τον τελικό τους προορισμό.

Τα δρακόντεια μέτρα που θα εφαρμοστούν, θα μετατρέψουν το λιμάνι της Μυτιλήνης σε φρούριο και από ξηρά και από θάλασσα για την αποτροπή τυχόν αντιδράσεων από αλληλέγγυους των μεταναστών αλλά και από τους ίδιους, οι οποίοι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Ωστόσο αντιδράσεις υπάρχουν και στην Τουρκία: O Δήμαρχος στο Δικελί Μούσταφα Τοσούν, δεν επιθυμεί οι μετανάστες που επιστρέφουν να περνούν από την περιοχή του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης