Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην πλατεία Κύπρου για να διατρανώσει την αντίθεση του στην επιχειρούμενη μείωση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση από την οποία δεν έλειψαν και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας ότι η μάχη των Δωδεκανησίων για το αυτονόητο, το δικαίωμα στην επιβίωση και την ανάπτυξη δεν έχει χρώματα και δεν αποτελεί αφορμή για αντιπολίτευση σε καμία κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος στην ολιγόλεπτη ομιλία του τόνισε:

«Η σημερινή συνάντηση δεν έχει να κάνει σε τίποτε με τις δύο- τρείς μονάδες ενός συντελεστή ΦΠΑ. Έχει να κάνει με την ουσία, η οποία δεν είναι άλλη από το να μην δέχεσαι να δυσφημείσαι, να λασπολογείσαι, να υπονομεύεσαι, την ώρα που με απόλυτη προσήλωση, πολύ εργατικά προσφέρεις σ’ αυτή την χώρα πάρα πολλά, παίρνοντας πίσω ελάχιστα. Έχει να κάνει με την αναγνώριση την οποία θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, με το δικαίωμα στο να έχεις τις πολιτικές αυτές, οι οποίες θα δημιουργήσουν, αυτό το περίφημο περιβάλλον ίσων ευκαιριών, που αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης αλλά και την κυρίαρχη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει να κάνει με όλη αυτή την άθλια προπαγάνδα κατά των νησιωτών η οποία έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια με το να λοιδορείται συνεχώς και με το να κατασυκοφαντείται με δημόσιο λόγο υπεύθυνων παραγόντων το ειδικό καθεστώς, το ελάχιστο αυτό τελευταίο οχυρό νησιωτικότητας, που ίσχυσε στα νησιά μας».

Ο αγώνας, όπως είπε στη συνέχεια, είναι και θα είναι συνεχής, διαρκής: «Είναι πάρα πολλά αυτά που έχουμε μπροστά μας να ανατρέψουμε, είναι πάρα πολλά αυτά που έχουμε να προλάβουμε, είναι πάρα πολλά αυτά που έχουμε να διεκδικήσουμε και είναι τόσο πολλά ώστε να συνιστούν ένα τεράστιο στοίχημα επιβίωσης για όλη τη νησιωτική Ελλάδα και σήμερα η Ρόδος, βασίλισσα, όπως πάντα στην ιστορία της, αγκαλιάζει όλα τα νησιά και βγαίνει μπροστά για όλα τα νησιά, που πάντοτε κοιτούσε και αγαπούσε, γνήσια πρωτεύουσα για όλα τα μικρονήσια τα οποία δεν έχουν τον όγκο για να κινητοποιηθούν αλλά θα πρέπει να κρατήσουν κι αυτά τα ελάχιστα χαρακτηριστικά τα οποία τους έχουν απομείνει σήμερα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου τόνισε ότι η μάχη που δίνεται συνιστά ιστορία: «Και γι αυτήν την ιστορία είμαστε υποχρεωμένοι να παλέψουμε, όσοι πιστεύουμε βέβαια σ’ αυτό. Σ’ αυτή τη μάχη δεν χωρούν ούτε υπονομευτές ούτε αυτοί που δεν πιστεύουνε».

Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, που μίλησε στη συνέχεια, επεσήμανε ότι ξεκινά ένας άλλος τρόπος διεκδίκησης: «Μέχρι σήμερα είχαμε ακούσει για αποφάσεις συμβουλίων, ψηφίσματα, κατάθεση σε υπουργία υπομνημάτων, που μπορεί να μην λαμβάνονται υπόψιν, για επισκέψεις σε υπουργεία, για το αυτονόητο. Το αυτονόητο, που είναι η ιδιαιτερότητα των νησιών. Δυστυχώς μέχρι σήμερα κανένας δεν το έχει καταλάβει από την κεντρική εξουσία κι από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν κάνουμε αντιπολίτευση διεκδικούμε τα δικαιώματα και τα δίκαια μας. Όταν η ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σε αντίστοιχες πλούσιες χώρες αναγνωρίσει αυτό το δικαίωμα και δεν θέλω να ακούσω ποτέ κανέναν να πει προνόμιο, το δικαιούμαστε και εμείς.

Σήμερα με αυτή την πρώτη μορφή κινητοποίησης φεύγουμε από τα χαρτιά, από τα ψηφίσματα, από τις παραστάσεις, που έχουν παρεξηγηθεί πολλές φορές και μην απογοητεύεστε αν είμαστε λίγοι, γιατί είναι όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων, της αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών τάξεων, των επιμελητηρίων, των ενώσεων, των συλλόγων, όλοι είναι εδώ. Καθένας από εμάς εκπροσωπεί πολλούς περισσότερους. Είναι ένα πρώτο μήνυμα θα το στείλουμε αυτό το μήνυμα, να το πάρουν ότι δεν κάνουμε πίσω».

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γ. Πάππου, με τη σειρά του τόνισε ότι η κατεξοχήν νησιωτική χώρα της Ευρώπης στην οποία μόνο και μια φορά υλοποιήθηκε νησιωτική πολιτική, των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κινδυνεύει να χάσει το συγκεκριμένο καθεστώς.

«Υπάρχει κίνδυνος να χαρακτηριστεί η νησιωτικότητα ως ποινικό αδίκημα. Να ποινικοποιηθεί η επιχειρηματικότητα, να ποινικοποιηθεί ο επαγγελματίας, αυτός ο οποίος έχει επιλέξει να κατοικεί στα νησιά αυτής της χώρας. Πρέπει να πολεμήσουμε και να καταφέρουμε όχι μόνο να παραμείνουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αλλά να στείλουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι θα πρέπει ως ατμομηχανή της τουριστικής βιομηχανίας τα νησιά μας, να έχουν ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς, το οποίο θα βοηθήσει τόσο την περιοχή όσο και τη χώρα γενικότερα να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν στην ανάπτυξη και να φύγουν οι κάτοικοι από τη σημερινή μιζέρια».

Ο κ. Πάππου τόνισε ότι μια μείωση των συντελεστών ΦΠΑ θα εκτοξεύσει στα ύψη το βιοτικό κόστος στα νησιά και αυτοί που θα κληθούν να το πληρώσουν δεν θα είναι οι επιχειρηματίες του τόπου, οι επαγγελματίες αλλά οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλομισθωτοί.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Ιάκωβος Γρύλλης στη συνέχεια ανέγνωσε στο πολυπληθές ακροατήριο αποσπάσματα από ομιλίες, ψηφίσματα και από επιστολές που απεστάλησαν από το έτος 2012 στις κυβερνήσεις και σε αρμόδιους, όταν ανέκυπτε θέμα για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Τόνισε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να μειωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στα νησιά και να υπάρξει περαιτέρω ύφεση και αύξηση της ανεργίας.

«Είναι ένας αγώνας για την πρόοδο μας, ένας αγώνας ενάντια σε πολιτικές που οδηγούν στην εξαθλίωση και στην περιθωριοποίηση μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας μας» επεσήμανε ο κ. Γρύλλης, τονίζοντας ότι το ΤΕΕ εμμένει στις απόψεις που έχει εκφράσει διαχρονικά.

«Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας η συνέπεια όλων μας ειδικά στα θέματα που αφορούν τον τόπο μας» τόνισε.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων κ. Παναγιώτης Καραγιάννης αναφέρθηκε στη συνέχεια στις μάχες που είχαν δοθεί για την αποτροπή της κατάργησης του δασμολογίου:

«Πριν 28 χρόνια στην Πλατεία του Δημαρχείου με μαύρες σημαίες προσπαθούσαμε να κρατήσουμε το δασμολόγιο της Δωδεκάνησο, που ήταν η αιτία ανάπτυξης και ευημερίας αυτού του τόπου. Πάει αυτό, το χάσαμε! 28 χρόνια μετά και τα τελευταία δύο χρόνια, ακούμε μόνο υποσχέσεις.

Δεν πρόκειται να μας ακουμπήσουν, δεν πρόκειται να μας πειράξουν, τα νησιά του Αιγαίου είναι ο πιλότος της νησιωτικότητας και η εφαρμογή της νησιωτικής πολιτικής. Νέος ήμουνα και γέρασα, όταν για πρώτη φορά το 1995 ζητούσα την εφαρμογή της νησιωτικής πολιτικής μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Άμστερνταμ. Σήμερα, γερνώντας και κοντεύοντας να συνταξιοδοτηθώ είμαι εδώ για να δηλώσω για μία ακόμη φορά παρών. Εγώ δεν θα καταθέσω τα όπλα και σας καλώ σήμερα να έρθετε όλοι μαζί και να διατρανώσετε ένα πράγμα: Ιδού η Ρόδος Ιδού και το πήδημα!

Ακόμη και αυτό που είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας, μας το αφαίρεσαν και άλλοι το χρησιμοποιούν όταν θέλουν να αποδείξουν την αυθεντικότητα των λόγων τους και των πράξεών τους».
Ο κ. Καραγιάννης προανήγγειλε ότι σήμερα το πρωί με τον Εμπορικό Σύλλογο Ρόδου θα μοιράζει στα γραφεία της μαύρες σημαίες!

«Καλώ όλο τον επιχειρηματικό κόσμο, όλους τους μεταποιητές, τους βιοτέχνες και τους επαγγελματίες να περάσουν να πάρουν και να αναρτήσουν μια μαύρη σημαία έξωθεν των καταστημάτων τους μέχρι να ευοδωθεί ότι η αίτησή μας, το δικαίωμα της ισονομίας και ισοπολιτείας».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης απευθυνόμενος στο ακροατήριο κατέστησε σαφές ότι δεν είναι ο τουρισμός το επάγγελμά μας, δεν είναι το επιτήδευμά μας, δεν είναι ο τρόπος που ασκούμε την εμπορική μας δραστηριότητα:

«Για μας είναι το DNA μας, είναι το ψωμί μας. 13%, 20% ΦΠΑ δεν πρόκειται να οδηγήσει ούτε σε ανάπτυξη, ούτε σε επιβίωση. Μονάχα σε λουκέτα. Σε εθνική αυτοχειρία. Εγώ αυτό που πρέπει να πω είναι ότι εμείς θα είμαστε δίπλα σας, στο πλευρό σας και θα παλέψουμε γι’ αυτό που ο Παναγιώτης Καραγιάννης, ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ είπαν πριν: Δεν θα επιτρέψουμε τον θάνατό μας, να τον χειροκροτήσουν σιγά – σιγά».

Πηγή: www.dimokratiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης