Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Μια νέα διάσταση στο τεράστιο σκάνδαλο της διεθνούς πυραμίδας που εξαπατούσε επενδυτές μέσω του συστήματος συναλλαγών τύπου forex, αποκαλύπτει το zougla.gr. Μια διάσταση η οποία καταδεικνύει ότι ίσως η συγκεκριμένη «δομή», που οδήγησε στην εξαπάτηση δεκάδων ανθρώπων και στην απώλεια εκατομμυρίων, να ήταν απλά ένα κομμάτι μιας πολύ μεγαλύτερης πυραμίδας με δράση σε όλο τον κόσμο και εμπλοκή σε εγκληματικές δραστηριότητες όπως το εμπόριο ναρκωτικών και η χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα ένας εκ των βασικών κατηγορουμένων στην «ελληνική» πυραμίδα, η σύζυγος του προφυλακισμένου ως εγκεφάλου της πυραμίδας, Γιώργου Δασκαλέα, Π.Ζ., που αυτή τη στιγμή είναι ελεύθερη με εγγύηση 300.000 ευρώ – που δεν έχουν καταβληθεί, καθώς εκκρεμεί η αίτηση μείωσης που έχει υποβληθεί-, φέρεται να είχε συνεργαστεί για τη δημιουργία του δαιδαλώδους συστήματος των offshore εταιριών, με αλλοδαπούς εγκληματίες που διώκονται για σωρεία οικονομικών απατών σε όλο τον πλανήτη.

Η Π.Ζ. το 2010 είχε διορίσει τους Danny Banger και Stan Gorin ως διευθυντές στην offshore εταιρία Richcroft Experts -μία εκ των εταιριών του συγκεκριμένου σκανδάλου-, η οποία στη συνέχεια μεταβίβασε το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτών της και των “επενδύσεών” τους από την Richcroft Experts στην νέα εταιρεία Richcroft Investments.

Η Richcroft είναι μία από τις offshore στην οποία κατέληξαν τα λεφτά των ανυποψίαστων επενδυτών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ των απατεώνων και της Π.Ζ. είναι άγνωστες, καθώς και ο βαθμός εμπλοκής των Banger και Gorin, που καταζητούνται διεθνώς, στη συγκεκριμένη απάτη που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. και σας αποκάλυψε πρώτο το zougla.gr. 

Το συμβόλαιο της Richcroft Experts

Οι Gorin και Banger, που διώκονται διεθνώς, είχαν σημαίνοντα ρόλο στην πρώτη φάση της τεράστιας απάτης των 500 εκατ. ευρώ 
Ποιοι είναι 

​Μια βασική τους δραστηριότητα είναι η πλαστογράφηση των υπογραφών ώστε να νομιμοποιούν offshore εταιρίες χωρίς να μπορεί τελικά να βρεθεί ο πραγματικός ιδιοκτήτης, με απώτερο σκοπό το ξέπλυμα μαύρου χρήματοςΣωρεία δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο εμπλέκουν τους συγκεκριμένους πρώην διευθυντές της Richcroft Experts σε άλλα, κάποια παρεμφερή, οικονομικά εγκλήματα, σε μια σειρά χωρών, όπως η Κύπρος, η Λετονία, ο Παναμάς, το Χονγκ Κονγκ, η Νέα Ζηλανδία, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουκρανία.

Μια βασική τους δραστηριότητα είναι η πλαστογράφηση των υπογραφών ώστε να νομιμοποιούν offshore εταιρίες χωρίς να μπορεί τελικά να βρεθεί ο πραγματικός ιδιοκτήτης, με απώτερο σκοπό το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. «Συνεργάτες» του κυκλώματος είναι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, «ολιγάρχες», ποινικοί, ακόμα και τρομοκρατικές ομάδες που έχουν λόγο να νομιμοποιούν τα παράνομα έσοδά τους, παράνομο εμπόριο όπλων, διαδικτυακό έγκλημα, λαθραίο εμπόριο πετρελαίου, ακόμα και εμπόριο ναρκωτικών. 

Η πρόσβαση σε αυτές τις «υπηρεσίες» γινόταν με τον ίδιο τρόπο περίπου που λειτουργούσε κι η πυραμίδα: με προσωπικές συστάσεις…

Η εγκληματική δραστηριότητα των συγκεκριμένων ατόμων απασχολεί τις αστυνομικές υπηρεσίες πολλών χωρών

Ενδεικτικά: σε μια μόνο απάτη στη Σιγκαπούρη αποκόμισαν 150 εκατομμύρια δολάρια, ενώ σε ένα τάνκερ συμφερόντων τους που πιάστηκε από Σομαλούς πειρατές, βρέθηκε βαρύς οπλισμός

Ένα κομμάτι του πλανήτη στο οποίο δραστηριοποιούνταν η εγκληματική ομάδα

Ο διεθνής Τύπος περιγράφει τη δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης

Ο ρόλος τους θεωρείται κομβικός ώστε να διατηρείται κρυφή η πραγματική ιδιοκτησία των εταιριών και κατ’ επέκταση του κατόχου των χρημάτων πίσω από αυτές, όπως και το να διατηρούνται κρυφές οι συναλλαγές, προϊόντων συνήθως εγκληματικής δραστηριότητας. Αυτό το επιτυγχάνουν «πουλώντας» τα ονόματά τους για… χρήση σε επίσημα καταστατικά εταιριών, οι οποίες συνδέονται με εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η Richcroft Experts. 

Το δαιδαλώδες σύστημα της απάτης, η πολυπλοκότητα του οποίου δυσκολεύει τις Αρχές να φτάσουν στα ίχνη όλων των εμπλεκομένων

Οι φιλικές και μη φιλικές χώρες για τη δημιουργία των επίμαχων offshore

Μια ενδεικτική περίπτωση: ξέπλυμα 63 εκατομμυρίων ευρώ σε λετονικές τράπεζες

Ένας σύμβουλος του Τραμπ, ο Rick Gates, φέρεται από το Bloomberg να είχε συνεργαστεί με έναν εκ των απατεώνων σε 'επένδυση' στην Ουκρανία!

Μέρος του παγκόσμιου κυκλώματος αποκαλύφθηκε και με τη συνδρομή δημοσιογράφων-ερευνητών.

Και στην Ιρλανδία, το αστυνομικό δελτίο περιλαμβάνει τα επίμαχα ονόματα με τα οποία συνεργάστηκε, άγνωστο σε ποιο βαθμό τελικά, η σύζυγος του Γιώργου Δασκαλέα

Η πάγια πρακτική της πλαστογράφησης υπογραφών φαίνεται ότι βρήκε μιμητή την ίδια την Π.Ζ., η οποία στο ένα σκέλος της απάτης, αυτό της μεταφοράς 22,6 εκατομμυρίων δολαρίων, το 2013, από την Richcroft Experts στην καινούρια Richcroft Investments (η εικονική μεταφορά του ποσού αυτού, επιβεβαιωμένης με έγγραφο του Γ. Δασκαλέα, που μετέφερε συγχρόνως και την αντίστοιχη απαίτηση των επενδυτών στο νέο Fund) αφού πλαστογράφησε την υπογραφή της διευθύντριας – γραμματέως (administrator) της Richcroft Experts, η οποία προφανώς δεν ήταν στο κόλπο!

Η συμφωνία μεταφοράς 22,6 εκατ. δολαρίων από τη μία τσέπη στην άλλη...

Φαίνεται νόμιμη, με την υπογραφή της δικηγόρου... 

Μόνο που η ίδια η Σουηδή, όταν αντιλήφθηκε τι έχει γίνει, με υπεύθυνη δήλωσή της αναφέρει ότι δεν υπέγραψε ποτέ το σχετικό έγγραφο κι ότι η υπογραφή της έχει πλαστογραφηθεί! Επισημαίνει δε, ότι σε όλες τις άλλες πράξεις συμμετοχής της στην πυραμίδα, πίστευε ότι τα χρήματα που δίνονταν στους επενδυτές ήταν πραγματικά, και όχι εικονικά

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Ιωάννης Λίτινας

Ο ένας εκ των δύο βασικών κατηγορουμένων για την απάτη της πυραμίδας, ο Ιωάννης Λίτινας, με απόφαση της αρμόδιας ανακρίτριας, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Το σκεπτικό της ανακρίτριας, είναι ότι ο Ιωάννης Λίτινας κινητοποιήθηκε νομικά άμεσα μετά την κατάρρευση των funds, στα μέσα του 2015, αφού κατήγγειλε την υπόθεση στις Αρχές, με τις οποίες συνεργάστηκε, ώστε να ξεκινήσει η δίωξη κατά του Γιώργου Δασκαλέα και της IKON. Στο σκεπτικό αναφέρεται ότι ο Ιωάννης Λίτινας έχει προβεί σε ενέργειες επιστροφής των χαμένων χρημάτων στους επενδυτές και δεν κρίνεται ύποπτος για την τέλεση νέων εγκλημάτων. 

Διαβάστε την παλαιότερη αποκάλυψη του zougla.gr για τον έτερο εγκέφαλο της πυραμίδας, Patrick Cunningham. ο οποίος συνεργάστηκε αρχικά με τον οικονομολόγο Γιώργο Δασκαλέα για τη δημιουργία της PK Consultants USA.

Οι αποκαλύψεις του zougla.gr για την υπόθεση:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης