Έρευνα: Σωτήρης Σκουλούδης, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Σε Ουκρανία, Ρωσία, Κίνα, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν, Μολδαβία και Ιράν, είχε ρίξει μεταξύ άλλων, εκτός από την Ελλάδα, τα δίχτυα του το πολυπλόκαμο κύκλωμα το οποίο εκμεταλλευόμενο εκατοντάδες ανυποψίαστους επενδυτές της αγοράς forex, κατάφερε να προσπορίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, ο Γιάννης Λίτινας μετά την πολύωρη απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος, ενώ ο Γιώργος Δασκαλέας πρόκειται να απολογηθεί την Κυριακή. 

​Τα στελέχη των funds είχαν βάλει στόχο να συγκεντρώσουν σε επενδύσεις ένα δισεκατομμύριο δολάρια!Όσον αφορά στην δραστηριότητα της οργάνωσης, όπως προκύπτει από τα έγγραφα-ντοκουμέντα που φέρνει σήμερα στο φως το zougla.gr, τον Φεβρουάριο του 2015, δηλαδή τρεις μήνες πριν η απάτη αποκαλυφθεί και η πυραμίδα καταρρεύσει, τα στελέχη των funds είχαν βάλει στόχο να συγκεντρώσουν σε επενδύσεις ένα δισεκατομμύριο δολάρια! 

Προκειμένου αυτό να επιτευχθεί, είχαν κανονίσει συναντήσεις με επιφανείς επιχειρηματίες αλλά και υψηλά ιστάμενους πολιτικούς από διάφορες χώρες του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το email που θα δείτε παρακάτω είναι ενδεικτικό των προσβάσεων που είχαν, καθώς, όπως θα διαπιστώσετε, έχουν έρθει σε επαφή ακόμα και με τον… πρωθυπουργό της Ρωσίας.


Η «ομάδα επικοινωνιακής υποστήριξης»

Στην προσπάθεια τους μάλιστα να ωραιοποιήσουν την εικόνα του οικονομολόγου -ο οποίος φέρεται να είναι ο εγκέφαλος της υπόθεσης- λόγω ενός ελέγχου που είχε δεχτεί από το ΣΔΟΕ το 2010 και είχε δημοσιοποιηθεί στα ΜΜΕ, Δασκαλέας και Λίτινας είχαν απευθυνθεί σε γνωστό δικηγόρο των Αθηνών προκειμένου να τους βοηθήσει αφενός στην εύρεση πελατών και αφετέρου στη σύσταση μιας ομάδας επικοινωνιακής υποστήριξης. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, ο δικηγόρος δεν γνώριζε τίποτα για τις παράνομες δραστηριότητες του οικονομολόγου και των συνεργατών του και δέχθηκε να τους βοηθήσει, ωστόσο η συνεργασία τους έμελλε να τελειώσει σύντομα.

Στην ομάδα που συστάθηκε συμμετείχε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το zougla.gr, ο παραπάνω δικηγόρος, ένας καθηγητής οικονομικού πανεπιστημίου, ένας δημοσιογράφος και ένας απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. 

Όσον αφορά στην προβολή της δραστηριότητας του Γιώργου Δασκαλέα στο διαδίκτυο, ο δημοσιογράφος έστειλε ένα έγγραφο ενημέρωσης στον δικηγόρο και στον οικονομολόγο αναγράφοντας τα παρακάτω:

«Υπάρχει πρόβλημα με την επαναληψιμότητα της κερδοφορίας»

​Ο βασικός παράγοντας που οδήγησε στον πρόωρο τερματισμό της συνεργασίας της ομάδας υποστήριξης ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή πανεπιστημίου ότι κάτι δεν πάει καλά λόγω της μεγάλης επαναληψιμότητας που παρουσίαζε η κερδοφορία των επενδύσεων που πρότειναν οι επικεφαλής των fundsΗ συνεργασία όμως τερματίστηκε πρόωρα. Βασικός παράγοντας ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή πανεπιστημίου, ο οποίος, αφού πρώτα συμμετείχε σε κάποια ραντεβού που έγιναν μεταξύ των Λίτινα-Δασκαλέα και της «ομάδας υποστήριξης» προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις επενδυτικές δομές, εκείνος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάτι δεν πάει καλά λόγω της μεγάλης επαναληψιμότητας που παρουσίαζε η κερδοφορία των επενδύσεων που πρότειναν οι επικεφαλής των funds, άποψη την οποία μάλιστα κοινοποίησε στους δύο συνεταίρους μέσω επιστολής. 

Αυτό ήταν και το τέλος της συνεργασίας μεταξύ των βασικών κατηγορουμένων και της «ομάδας επικοινωνιακής υποστήριξης», μιας και ο δικηγόρος, μετά την ανάλυση του οικονομολόγου, θεώρησε ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως θα έπρεπε και δεν θέλησε, ούτε αυτός, ούτε και οι υπόλοιποι που τον πλαισίωναν, να συνεχίσουν την συνεργασία με τους δύο άνδρες. 

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του καθηγητή:

«Οι δραστηριότητες της Richcroft Investments Ltd και της Simetra Global Assets σχετικά με το περιεχόμενο με τους όρους συνδρομής είναι κάπως μη διασαφηνισμένες για τις προοπτικές των υποψήφιων πελατών και της ομάδας διαχείρισης. Δεν είναι ξεκάθαρο ότι η ομάδα διαχείρισης είναι απολύτως προστατευμένη απέναντι στους πιθανούς επενδυτές των οποίων οι εταιρείες έρχονται σε συμφωνία χωρίς ρύθμιση δικαιοδοσίας.

Ομοίως, οι πιθανοί πελάτες και συστάσεις, οι οποίοι είναι κάτοικοι ή έχουν ως τόπο κατοικίας κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πιθανόν να αποθαρρυνθούν να πάρουν τα ρίσκο εξαιτίας της έλλειψης ρυθμιστικής προστασίας.

Παρά το ότι η ομάδα διαχείρισης είναι εγγεγραμμένη σε μη ευρωπαϊκή χώρα, οι διαδικασίες είναι πολύ πιθανό να υποπέσουν στις νόμιμες διαδικασίες των ευρωπαϊκών κανονισμών, καθώς και των κρατών-μελών ξεχωριστά, όσον αφορά στην υψηλή προστασία των επενδυτών και της εταιρικής διοίκησης.

Ένας αποφασιστικής σημασίας ρόλος αυτής της εκτίμησης είναι o αληθινός χώρος της διοίκησης και ο τόπος που λαμβάνει χώρα η επενδυτική δραστηριότητα»

Δείτε την επιστολή παρακάτω:

  

Κέρδη με… ουρά
 
Μέχρι την αποκάλυψη της απάτης, τα κέρδη -ή αυτά που θεωρούσαν κέρδη ενώ επρόκειτο για εσωτερική ανακύκλωση- οι επενδυτές ήταν… αστρονομικά, με αποτέλεσμα να δελεάζονται ακόμη πιο εύκολα τα νέα θύματα σε όλο τον κόσμο.

Ενδεικτική είναι και η λίστα με τα (πραγματικά ή εικονικά) κέρδη του Γιάννη Λίτινα, σε έναν μόλις μήνα, πριν αλλάξει η δομή των funds το 2013:


Πήρε τον δρόμο για τη φυλακή

Ο κ. Λίτινας πέρασε σήμερα την πόρτα της ανακρίτριας, ωστόσο δεν κατάφερε να την πείσει και κρίθηκε προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα.

Ο ίδιος έριξε την ευθύνη για όλα στο άλλοτε στενό συνεργάτη του Γιώργο Δασκαλέα κατηγορώντας τον ότι σχεδίαζε να τον δολοφονήσει, επικαλούμενος συγκεκριμένους διαλόγους μεταξύ του οικονομολόγου και συνεργατών του στις ΗΠΑ που έχουν αποσπαστεί από τις ουκρανικές Αρχές.

Μάλιστα είπε στην απολογία του πως εξαπατήθηκε αφού όπως ισχυρίστηκε τόσο ο ίδιος όσο και μέλη της οικογένειας του επένδυσαν χρήματα τα οποία έχασαν. «Η ιστορία αυτή αποκαλύφθηκε χάρη στις ενέργειες μου από τον Μάιο του 2015 ως σήμερα. Το μεγαλύτερο μέρος του αποδεικτικού υλικού έχει προσκομιστεί στις αρχές από εμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

​Ο Λίτινας έριξε την ευθύνη για όλα στο άλλοτε στενό συνεργάτη του Δασκαλέα, κατηγορώντας τον ότι σχεδίαζε να τον δολοφονήσει, επικαλούμενος συγκεκριμένους διαλόγους μεταξύ του οικονομολόγου και συνεργατών του στις ΗΠΑ που έχουν αποσπαστεί από τις ουκρανικές Αρχές
«Έχω κινηθεί ενώπιον δικαστικών και αστυνομικών αρχών σε πέντε διαφορετικές χώρες. Αγγλικά και Ουκρανικά δικαστήρια με έχουν δικαιώσει και έχουν μπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του συγκατηγορουμένου μου και της εταιρίας του. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά και αποδεικνύουν όχι μόνο την αθωότητα μου αλλά και το μέγεθος της μεθόδευσης εναντίον μου και εναντίον όλων των επενδυτών. Συνολικά εγώ και συγγενικά μου πρόσωπα έχουμε χάσει επτά εκατομμύρια δολάρια.

»Όλοι αυτοί είναι μια συμμορία. Ο συγκατηγορούμενος μου έφαγε όλα τα λεφτά. Μόνο στους μπράβους του έδινε 700.000 ευρώ το χρόνο. Υπάρχουν στοιχεία ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος και οι συνεργάτες του σχεδίαζαν ακόμα και τη δολοφονία μου».

Για να δείτε το υπόμνημα που κατέθεσε ο κ. Λίτινας πατήστε εδώ…

Ο Γιώργος Δασκαλέας θα απολογηθεί την Κυριακή

Αποκαλυπτικοί διάλογοι
 
Την ίδια ώρα, στα χέρια του ανακριτή έχουν φτάσει αποκαλυπτικοί διάλογοι των δύο εκ των πέντε βασικών κατηγορουμένων, του ζευγαριού Γιώργου Δασκαλέα – Παναγιώτας Ζιαζιά που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2016, κι ενώ η «φούσκα» της απάτης είχε σκάσει.

Εκείνη την περίοδο τα θύματα είχαν ξεκινήσει να υποβάλλουν μηνύσεις κατά των υπευθύνων προκειμένου να κατορθώσουν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω και τα «στρατόπεδα» μεταξύ των δύο φερόμενων «αρχηγών» του κυκλώματος (Δασκαλέας-Λίτινας) είχαν ήδη χωριστεί.

Στους διαλόγους που δημοσιεύει σήμερα το zougla.gr, παρουσιάζονται οι σύζυγοι Δασκαλέας-Ζιαζιά να σχεδιάζουν την τακτική τους απέναντι στους επενδυτές που εξαπάτησαν, ρίχνοντας όλο το φταίξιμο στον πρώην συνεργάτη τους Γ. Λίτινα. 

Απόσπασμα του διαλόγου:

Ζιαζιά: Ελάτε εδώ να συρρικνωθούμε όλοι. 
Δασκαλέας: Ναι, ναι, ναι
Ζιαζιά: Θα πούμε ότι είναι εναντίον. Ελάτε όλοι μαζί.
Δασκαλέας:  Ναι, ναι, ναι.
Ζιαζιά: Σαν το 2010.
Δασκαλέας:  Ναι, ναι,ναι.
Ζιαζιά: Και θα πούμε ότι τα έφαγε αυτός και τελείωσε το θέμα.
Δασκαλέας:  Ναι, ναι, ναι.
Ζιαζιά: Και μετά θα βάλει την περιουσία του, Γιώργο, και αυτούς που πήραν τα κέρδη τα extra, να τα δώσουν σε αυτούς που δεν τα πήραν. Έτσι θα το κάνεις.
Δασκαλέας: Έτσι ακριβώς. Έτσι.
Ζιαζιά: Και δεν θα αναλάβεις καμία υποχρέωση από κανέναν επενδυτή. 
Δασκαλέας:  Ναι, ναι, ναι. Από κανέναν, όχι. Από κανέναν, από κανέναν, από κανέναν.
Ζιαζιά: Από κανέναν. Και θα βάλει και τον Τσ… (σ.σ. εννοεί έναν δικηγόρο που κατηγορείται επίσης). Θα πει ποιοι πήραν, φέρτε τα. Δεν τα φέρνετε; Ωραία. Επενδυτές, αϊ φάτε αυτόν που τα πήρε τα extra τα δικά σας.
Δασκαλέας:  Έτσι ναι. 
Ζιαζιά: Δεν τα πήρε ο κύριος Δασκαλέας… Έτσι; Να πάρουμε δυνάμεις μπας και πάμε να δούμε τον δικηγόρο αύριο το απόγευμα.

Παίρνουν θέση υπέρ του Λίτινα

​Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός των εξαπατηθέντων επενδυτών, μετά τις συλλήψεις των φερόμενων ως αρχηγικών μελών του κυκλώματος, κατέθεσαν υπεύθυνες δηλώσεις προς τις ελληνικές αρχές στις οποίες αιτούνται την αποφυλάκιση του Ιωάννη ΛίτιναΠάντως, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός των εξαπατηθέντων επενδυτών, μετά τις συλλήψεις των φερόμενων ως αρχηγικών μελών του κυκλώματος, κατέθεσαν υπεύθυνες δηλώσεις προς τις ελληνικές αρχές στις οποίες αιτούνται την αποφυλάκιση του Γ. Λίτινα, καθώς, όπως αναφέρουν, αν και επένδυσαν στην «πυραμίδα» μετά από δική του παρότρυνση, δεν επιθυμούν την ποινική του δίωξη καθώς θεωρούν ότι είναι αθώος, ενώ επισημαίνουν ότι «στο στάδιο αυτό η σύλληψη του θέτει σε κίνδυνο τις δικαστικές διαδικασίες στα δικαστήρια της Αγγλίας και της ΗΠΑ, οι οποίες θα βοηθήσουν στην επιστροφή των χαμένων χρημάτων».

Συγκεκριμένα υπεύθυνες δηλώσεις με το παραπάνω περιεχόμενο υπογράφουν 6 Έλληνες επενδυτές, 3 εταιρίες που επίσης επένδυσαν, 2 Ουκρανοί επενδυτές και 4 ουκρανικές εταιρίες.

Ενδεικτικά:

Το zougla.gr θα επανέλθει με περισσότερο ρεπορτάζ καθώς και με στοιχεία σχετικά με πασίγνωστες ελεγκτικές εταιρίες που κάλυπταν, όπως φαίνεται, την απάτη…


Διαβάστε ακόμη:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης