Τη σκυτάλη της προεδρίας της Ε.Ε. έχει πάρει από την Πρωτοχρονιά η Μάλτα. H εξάμηνη προεδρία διαγράφεται όμως κάθε άλλο παρά εύκολη, καθώς το μικρό νησί έχει να διαχειριστεί το προσφυγικό αλλά και τη διαδικασία του Brexit. H Mάλτα είναι η μικρότερη χώρα-μέλος της Ε.Ε. και κατά συνέπεια οι φωνές της πολιτικής της ηγεσίας δεν εισακούγονται εύκολα στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από εδώ και πέρα όμως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, καθώς η Βαλέτα παίρνει τη σκυτάλη της προεδρίας από την Μπρατισλάβα, πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Οι θέσεις των δύο χωρών σε κορυφαία ζητήματα, όπως το προσφυγικό, είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Η Μάλτα προσεγγίζει διαφορετικά από τη Σλοβακία τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αφού βρίσκεται γεωγραφικά εντός της διαδρομής που διασχίζουν οι πρόσφυγες από τα παράλια της Λιβύης στη βόρεια Αφρική προς την Ιταλία.

Στόχος της Μάλτας και του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μούσκατ είναι, πάντως, να αμβλύνει τις διενέξεις μέσα στους κόλπους της Ε.Ε. Όπως δηλώνει, η Μάλτα έχει εμπειρία στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και είναι αλληλέγγυα με την Ελλάδα και την Ιταλία.

Τζ. Μούσκατ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ’ όλα αυτά, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός προτίθεται να ακούσει προσεκτικά και τις ενστάσεις των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών στην κατανομή προσφύγων και μεταναστών. Σημειώνεται ότι η Μάλτα πλήττεται έμμεσα από την προσφυγική κρίση, αφού πρόσφυγες που διασώζονται στα χωρικά της ύδατα μεταφέρονται κατά κανόνα στην Ιταλία.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Φεβρουάριο στη Βαλέτα θα ζητηθεί διεξοδικά το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, αλλά και η υπογραφή σχετικών συμφωνιών με βορειοαφρικανικές χώρες από τις οποίες αναχωρούν, ως γνωστόν, τα πλοιάρια με πρόσφυγες και μετανάστες. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Μάλτας επιδιώκει, όπως άλλωστε η Ρώμη και η Αθήνα, μια αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Είναι, όμως, μάλλον απίθανο η Βαλέτα να καταφέρει να λύσει τον γόρδιο δεσμό της προσφυγικής κρίσης μέσα σε ένα εξάμηνο.

Παραμένει το πρόβλημα της κατανομής των προσφύγων

Στην Ιταλία υποβλήθηκαν 68.000 αιτήσεις παροχής ασύλου το πρώτο εννεάμηνο του 2016, ενώ στη χώρα είχαν φτάσει περισσότεροι από 85.000 πρόσφυγες. Στη Γαλλία ο αριθμός των αιτήσεων ήταν 63.000.

Στην Ελλάδα -που χαρακτηρίζεται από τους πρώτους ευρωπαϊκούς προορισμούς για πολλούς πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή- η κυβέρνηση προώθησε 7.600 από τις 30.000 αιτήσεις ασύλου.

Αν και οι συγκεκριμένοι αριθμοί εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλοι για αυτές τις δύο ευρωπαϊκές χώρες, αποτελούν μόνον το ένα έκτο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσίευσε η «Die Welt».

Την ίδια ώρα στη Δανία καταγράφηκε δραστική μείωση του αριθμού αιτήσεων, από 21.000 το 2015 μόλις σε 5.300 τους πρώτους εννέα μήνες του 2016.

Τα νέα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν πως οι αιτήσεις ασύλου στη Γερμανία δείχνουν πως ανήλθαν σε 420.000, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από τις 756.000 που υποβλήθηκαν σε όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Το Βερολίνο επισπεύδει τη συμφωνηθείσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο υποδοχή προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία.

Όπως προκύπτει από στοιχεία του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών τα οποία παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά η εφημερίδα «Neue Osnabrücker Zeitung», τον Δεκέμβριο η Γερμανία υποδέχθηκε συνολικά 480 αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία.

«Την ερχόμενη χρονιά οι αιτήσεις θα συνεχιστούν» αναφέρει το υπουργείο, σύμφωνα με την εφημερίδα. «Στόχος είναι μελλοντικά να καταστεί δυνατόν να υλοποιείται η είσοδος στη χώρα έως και 1.000 ατόμων μηνιαίως» προσθέτει.

Σύμφωνα με το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών, οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και την Ερυθραία, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και απάτριδες Παλαιστίνιοι.

Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο η Ε.Ε. είχε αποφασίσει την ανακατανομή 160.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι διαδικασίες μετεγκατάστασης προχωρούν, ωστόσο με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς, κυρίως λόγω της σθεναρής αντίστασης χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Έως το καλοκαίρι του 2017 η Γερμανία προβλέπεται να έχει υποδεχθεί 27.000 πρόσφυγες, εντούτοις μέχρι στιγμής ο αριθμός των ατόμων που έχει δεχθεί στο έδαφός της δεν ξεπερνά τους 1.095. Μέχρι τον Νοέμβριο η χώρα είχε υποδεχθεί μόλις 615 πρόσφυγες στο πλαίσιο του λεγόμενου EU-Relocation Program.

Σύμφωνα με τη «Neue Osnabrücker Zeitung», τις τελευταίες εβδομάδες η γερμανική κυβέρνηση επισπεύδει τις σχετικές διαδικασίες. Παρά ταύτα όμως, θεωρείται σχεδόν αδύνατο να τηρηθεί το συμπεφωνημένο χρονοδιάγραμμα.

Η προσφυγική πολιτική και η μετεγκατάσταση των προσφύγων ειδικότερα συνεχίζει να διχάζει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Οι χώρες που έχουν υποδεχθεί μέχρι στιγμής τους περισσότερους πρόσφυγες στο πλαίσιο της σχετικής ευρωπαϊκής συμφωνίας είναι η Γαλλία (2.696) και η Ολλανδία (1.214).

Πληροφορίες από Dpa | KNA | Deutsche Welle

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης