Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε ζωντανά την εξέλιξη της πυρκαγιάς μέσα από την κάμερα της zougla.gr (Zougla Live).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τεράστιες φλόγες, ισχυροί άνεμοι, εκκενώσεις οικισμών, πανικός των κατοίκων, εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και μία οσμή καμένης γης συνθέτουν το σκηνικό της πύρινης καταστροφής που συντελέστηκε στη Βαρυμπόμπη. 

Μόνο λίγες ώρες μετά την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στον Μαραθώνα, η Αττική δοκιμάστηκε εκ νέου με τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 22.45 το βράδυ της Δευτέρας μέσα σε πευκοδάσος, στο ύψος της οδού Ιωάννου Μίχα, η οποία εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, που άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση, πήρε αμέσως ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αυτήν την ώρα η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση.

Στα μέτωπα επιχειρούν 122 πυροσβέστες με 61 οχήματα της Υπηρεσίας, 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 6 υδροφόρες των ΟΤΑ και 5 ιδιώτες με βυτιοφόρα. Παράλληλα, με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 ήρθαν στην Αθήνα 70 πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν και δυνάμεις από την Κομοτηνή που έφθασαν στην πρωτεύουσα οδικώς. Επίσης, συνδράμουν πυροσβεστικά πληρώματα και οχήματα που κατέφθασαν από περιοχές της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Ελλάδας.

Στις 06.15 το πρωί σηκώθηκαν 10 καναντέρ, 2 ελικόπτερα και 1 Σινούκ από τη βάση της Ελευσίνας και επιχειρούν στο σημείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

(Σινούκ συνδράμει στην επιχείρηση από αέρος)

Το χρονικό της καταστροφής

Η φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας και λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή οι φλόγες επεκτάθηκαν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να καούν δέκα σπίτια. Αρχικά υπήρχαν φόβοι για επέκταση της πυρκαγιάς στα κτήματα του Τατοΐου και στο Ολυμπιακό Χωριό, ωστόσο αυτό το σενάριο αποφεύχθηκε.

Οι Αρχές διέταξαν την εκκένωση των οικισμών και διεκόπη η κυκλοφορία στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Ιωάννου Μίχα, Ιόλης, Βούλγαρη, Τερψιθέως, Πτολεμαίου και Ορφέως

Συγκλονιστικές εικόνες από τη μεγάλη φωτιά:

Χάρτης της περιοχής:

Στο μεταξύ, μεγάλο μέρος της περιοχής βυθίστηκε στο σκοτάδι, λόγω διακοπών στην ηλεκτροδότηση. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) έχει ήδη μεταβεί στο σημείο, προκειμένου να διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η φωτιά, αφού υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό.



Στις 03.00 τα ξημερώματα εκκενώθηκε το κέντρο αιμοδοσίας. Οι κάτοικοι βρίσκονται επί ποδός, ενώ έντονη είναι στην ατμόσφαιρα η μυρωδιά του καμένου. Αναγνώστες του zougla.gr ανέφεραν πως οι στάχτες έχουν φθάσει μέχρι τον Κηφισό και την Ομόνοια, ενώ την ίδια στιγμή οι φλόγες είναι ορατές από χιλιόμετρα μακριά.


(Ο απόλυτος ζόφος)


(Η φωτιά έχει περικυκλώσει σπίτι στη Βαρυμπόμπη)


(Πύρινη λαίλαπα καίει εκτάσεις και σπίτια)


(Δεύτερο σπίτι παραδίδεται στις φλόγες)


(Μάχη μέσα στις αυλές των σπιτιών)


(Φλόγες στις αυλές των σπιτιών)


(Κάτοικος προσπαθεί να κατασβήσει τη φωτιά στο σπίτι του)


(Κόλαση φωτιάς)


(ΜΑΤ και δυνάμεις της ΔΙ.ΑΣ. στο σημείο)


(Το μέτωπο της φωτιάς)




(Σε συναγερμό η Πυροσβεστική)


(Πυροσβεστικά οχήματα στους δρόμους)


(Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες)

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και για την Τρίτη υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για την περιοχή της Αττικής.

Διαβάστε επίσης:
Σε ύφεση η φωτιά στον Μαραθώνα, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013, 14:50

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης