Εξέχουσες προσωπικότητες του επιστημονικού κλάδου, πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας και υψηλού κύρους φέρονται να βρίσκονται στη λίστα-φωτιά του ΔΟΑΤΑΠ (σ.σ.: πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) με τα ονόματα επίορκων υπαλλήλων που εργάζονταν στο Δημόσιο με πλαστά πτυχία λαμβάνοντας μάλιστα εξαιρετικά παχυλούς μισθούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περί τις 20 τέτοιου είδους περιπτώσεις, ωστόσο η απόδοση ευθυνών αποτελεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο λόγω συγκυριών: αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πολλοί από τους υπαλλήλους με τους πλαστούς τίτλους σπουδών συνταξιοδοτήθηκαν, ειδικά την περίοδο του μεγάλου κύματος συνταξιοδοτήσεων των τελευταίων τριών ετών.

Το προφίλ των δημοσίων υπαλλήλων με τα πτυχία-μαϊμού

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι οι οποίοι είχαν καταλάβει θέσεις-κλειδιά στον δημόσιο τομέα είναι άτομα που ασχολούνται έμμεσα ή άμεσα με τα κοινά, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι της Ελλάδας στην Ευρώπη, όπως επίσης γιατροί και καθηγητές. Οι ανωτέρω κατείχαν πτυχία με αλλοιωμένα στοιχεία από πανεπιστήμια της Αγγλίας, της Ιταλίας και της ανατολικής Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, φέρονται να πήραν το πτυχίο κάποιου άλλου και να έβαλαν στη θέση του ονόματός του το δικό τους!

Οι πλαστοί τίτλοι σπουδών αφορούν δύο υπαλλήλους σε υπουργεία, πέντε στην τοπική αυτοδιοίκηση και ισάριθμους σε νοσοκομεία, τέσσερις σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, τρεις σε διευθύνσεις εκπαίδευσης και έναν σε άλλου φορέα του Δημοσίου.

Την ίδια ώρα, ολοένα και αυξάνονται τα αιτήματα για τη διενέργεια ελέγχων προς τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης.

Χιλιάδες ήταν οι αιτήσεις που είχαν φθάσει στην αρμόδια υπηρεσία του ΔΟΑΤΑΠ έως τον Σεπτέμβριο του 2014 και αφορούσαν σε περίπου 22.000 πράξεις επαλήθευσης τίτλων σπουδών.

Έλεγχοι-εξπρές

Την ώρα που αυξάνονται τα «νοσηρά» κρούσματα εργαζομένων στο Δημόσιο που κατέθεσαν πλαστά πιστοποιητικά, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προωθεί ελέγχους-εξπρές για τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα.

Ειδικότερα, με νομοσχέδιο του υπουργείου επιδιώκεται ο έλεγχος σε όλα τα δικαιολογητικά που καταθέτουν οι υποψήφιοι προς ένταξη στο Δημόσιο και μάλιστα πριν από την υπογραφή της πράξης διορισμού.

Αυστηρός έλεγχος προβλέπεται και στα έγγραφα που καταθέτουν οι υπάλληλοι σε περιπτώσεις αιτήσεων παραίτησης ή μετάταξης.

Το νομοσχέδιο θα απευθύνεται στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και θα αφορά όλους τους υπαλλήλους, ανεξάρτητα από την εργασιακή σχέση με την οποία υπηρετούν.

Οι φορείς στους οποίους θα αποστέλλονται οι προς έγκριση αιτήσεις και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά θα οφείλουν να απαντούν εντός πέντε ημερών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης