Του Κώστα Ιερίδη

Με μεγάλη αγωνία παρακολουθούν τις εξελίξεις αναφορικά με την προστασία της α’ κατοικίας χιλιάδες νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν μπαίνει σε πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ

Παρόλο που το νομοσχέδιο για την προστασία της κύριας κατοικίας δεν έχει κατατεθεί ακόμα προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε την Τετάρτη τους βασικούς άξονες του πλαισίου που θα διέπει το «φλέγον» αυτό ζήτημα. Ειδικότερα, η πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 300.000 ευρώ δεν θα μπορεί να μπαίνει σε πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2015.

Το προστατευτικό αυτό «πλέγμα» θα αφορά, κατά βάση, ιδιοκτήτες με αποδεδειγμένη αδυναμία αποπληρωμής και με καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς που δεν θα υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ.

Τι θα ισχύει με τις δόσεις προς τις τράπεζες
 
Επίσης, όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλουν από 0 έως 20% του εισοδήματός τους για να προστατέψουν την κατοικία τους από τον πλειστηριασμό.

Έτσι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • εάν έχουν μηδενικό εισόδημα, δεν θα πληρώνουν δόσεις στις τράπεζες
  • εάν το οικογενειακό εισόδημα διαμορφώνεται έως 25.000 ευρώ, θα πληρώνουν ως δόση το 10% του εισοδήματός τους, ενώ
  • εάν το οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται από 25.001 έως 50.000 ευρώ, θα πληρώνουν ως δόση το 20% αυτού.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση υπολογίζεται ότι αφορά σε περίπου 40.000 δανειολήπτες που έχουν ήδη λάβει επιστολή πλειστηριασμού ή τους έχει γνωστοποιηθεί η ημερομηνία εκποίησης του ακινήτου τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης