Ρεπορτάζ – Βίντεο: Σωτήρης Σκουλούδης – Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος

Από τη Δευτέρα 12 έως και την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018, διεξάγεται στην Ανδραβίδα η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2018».

Αντικειμενικός σκοπός της Άσκησης είναι να παρέχει ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν ένα σύνθετο, πολλαπλών απειλών περιβάλλον μάχης, ώστε να μεγιστοποιήσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ορμητήριο την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα αεροσκάφη από 7 διαφορετικές χώρες ασκούνται σε πολλαπλά σενάρια αεροπορικών αποστολών.

Πάνω από 100 απογειώσεις την ημέρα εδώ και μια βδομάδα, γίνονται από τη βάση της Ανδραβίδας. Η άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος» η οποία ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια με λίγες συμμετοχές και σταδιακά επεκτάθηκε με χώρες εντός και εκτός ΝΑΤΟ να δηλώνουν συμμετοχή για να εκπαιδευτούν οι ιπτάμενοι τους με αυτούς που ζουν όπως θα πολεμήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ηνίοχος ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και τα αεροσκάφη απ’ όλες τις χώρες πέταξαν κυρίως στην Πελοπόννησο, το Ιόνιο και τη Θεσσαλία, στο πεδίο βολής της Κρανέας.

Από σήμερα Τρίτη οι αεροπορικές αποστολές περιλαμβάνουν πτήσεις στο ανατολικό Αιγαίο, στα όρια του FIR Αθηνών. Την περασμένη εβδομάδα η παρουσία της Τουρκικής αεροπορίας με παραβιάσεις στο Αιγαίο ήταν ελάχιστες έως μηδαμινές.

Στο πλαίσιο του Ηνιόχου, στην Ανδραβίδα θα βρεθούν οι πρέσβεις των κρατών που συμμετέχουν, ενώ το παρόν θα δώσει και ο υπουργός εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Η Άσκηση θα διεξαχθεί σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών δυνάμεων από τη χώρα μας αλλά και από άλλα κράτη, καθώς και δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης