Κάμερα: Παναγιώτης Σαγκούρης
Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Τελικά το χειρότερο σενάριο επιβεβαιώθηκε, το μεσημέρι της Τρίτης, και το μέτωπο της φωτιάς στο Μετόχι Καπανδριτίου πέρασε το διάσελο και κατευθύνθηκε απειλητικά προς τη Μαλακάσα, το Πολυδένδρι και την Εθνική Οδό. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν την πυρκαγιά μέσα στη χαράδρα στο Μετόχι Καπανδριτίου ενώ όπως φαίνεται τα εναέρια μέσα που επιχείρησαν δεν ήταν αρκετά για να αναχαιτίσουν τις φλόγες.

Εάν και εφόσον η φωτιά περάσει τον δημόσιο δρόμο και κατευθυνθεί προς Μαλακάσα, τότε θέτονται σε κίνδυνο οι οικισμοί γύρω από το Καπανδρίτι. Νωρίτερα εκκενώθηκαν σπίτια που βρίσκονται σε άμεση εμβέλεια της πυρκαγιάς, όπως εκινείτο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν έπεσε το τελευταίο φως της ημέρας, και άρα οι ρίψεις των εναέριων μέσων, σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τις πυροσβεστικές αρχές.

Όμως, αργότερα το βράδυ της Τρίτης, το μέτωπο παρουσίασε καλύτερη εικόνα κι άφησε μια αχτίδα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα .Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, «Θα είναι κρίσιμες οι ώρες το πρωί. Θέλω να πιστεύω ότι με την εικόνα που παρουσιάζει αυτή την στιγμή η πυρκαγιά, είναι πολύ πιθανό μέσα στη νύχτα να μπουν οι πυροσβέστες μέσα, οπότε θα είναι πλέον πιό εύκολο να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Έχουμε την συγκρατημένη αισιοδοξία οτι αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα», είπε ο κ. Καπάκης.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός με την συγκεκριμένη πυρκαγιά, η οποία απο την πρώτη στιγμή δημιούργησε τεράστια προβλήματα που κατέληξαν σε μεγάλη καταστροφή.

Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται σε μια χαράδρα κοντά στην Αγία Κυριακή, αλλά είναι θετικό ότι η πυρκαγιά δεν έφτασε στην Εθνική Οδό

Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται σε μια χαράδρα κοντά στην Αγία Κυριακή, αλλά είναι θετικό ότι η πυρκαγιά δεν έφτασε στην Εθνική Οδό. Στο σημείο που πήγε να ξεφύγει, οι πυροσβέστες, δίνοντας τιτάνια μάχη, κατάφεραν να την σβήσουν, αλλά το μέτωπο έφτασε στα 500 μέτρα απο την Εθνική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν οι δυνάμεις πυρόσβεσης καταφέρουν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά τη νύχτα, τότε μειώνονται σημαντικά οι κίνδυνοι για την αυριανή μέρα, που αναμένεται και να ενισχυθούν οι ΒΑ άνεμοι.

Νωρίτερα εκκενώθηκε η περιοχή Σαλαμίδι και οι φλόγες απέχουν 200 μέτρα από τον κόμβο Μικροχωρίου-Μετοχίου, πλησίον των ορίων Κάλαμου-Καπανδριτίου.

Βασικός στόχος των αρχών είναι να μην περάσουν οι φλόγες την Εθνική Οδό.

'Γραμμή άμυνας', η Εθνική Οδός, στην πλευρά της οποίας καταφθάνουν οι φλόγες. Αν περάσουν, η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη για το σύνολο του λεκανοπεδίου

​Με την βοήθεια του στρατού και πολιτών γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάςΣύμφωνα με τους αξιωματικούς του Π.Σ., η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς, εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσεται απο την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή, με πολλαπλασιασμό της έντασης του ανέμου και τη δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων που δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν.

Για το λόγο αυτό, με τη βοήθεια του στρατού και πολιτών γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για αποστολή εναέριων μέσων – Μόνο η Κύπρος στέλνει ενισχύσεις
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι ελληνικές Αρχές ενεργοποίησαν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ενισχυθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο μέτωπο της Ανατολικής Αττικής. Η χώρα μας συγκεκριμένα ζήτησε συνδρομή σε εναέρια μέσα, και υποβλήθηκε επίσημο αίτημα στις Βρυξέλλες.

​60 Κύπριοι πυροσβέστες αναμένεται να μεταφερθούν με C-130 στη χώρα μαςΑναλόγως της διαθεσιμότητας των όμορων χωρών (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία) σε αεροπλάνα και ελικόπτερα, θα αποφασιστεί τάχιστα η αποστολή τους στη χώρα μας.

Όμως μέχρι τώρα οι απαντήσεις είναι αρνητικές, λόγω των εγχώριων αναγκών των γειτονικών μας χωρών.

Παράλληλα, η Κύπρος έχει ετοιμάσει πεζοπόρο τμήμα 60 ανδρών, καθώς και έξι οχήματα για να συνδράμει στην αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών στην Ελλάδα. Οι πυροσβέστες θα μεταφερθούν με C-130 στη χώρα μας.

Τα εναέρια μέσα πραγματοποιούν συνεχώς ρίψεις νερού

Δυστυχώς οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι εντάσεων άνω των πέντε Μποφόρ και σύμφωνα με την πρόβλεψη αναμένεται να γίνουν πιο έντονοι, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστών.

Ο πυκνός καπνός, όπως φαίνεται από το κέντρο της Αθήνας. (EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν  210 πυροσβέστες με 80 οχήματα, 88 άτομα σε πεζοπόρα τμήματα, 40 υδροφόρες, 100 άνδρες από τις ένοπλες δυνάμεις με 4 μηχανηματα, ενώ από αέρος συνδράμουν εκ περιτροπής 5 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.
 
Ισχυρές δυνάμεις των αρχών στο σημείο για να κρατούν μακριά από τις φλόγες τους πολίτες

 Συνελήφθη άνδρας στην Πάρνηθα ως ύποπτος για εμπρησμούς

Το πρωί της Τρίτης συνελήφθη ένας άνδρας στην Πάρνηθα, ο οποίος είχε στην κατοχή του εργαλεία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν φωτιά. Ανακρίνεται και εξετάζεται το ενδεχόμενο της συμμετοχής του στην πρόκληση των πύρινων μετώπων. 

Ο προσαχθείς είναι ελληνικής υπηκοότητας, 63 χρόνων και εντοπίστηκε από αστυνομικούς που έκαναν περιπολία. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν ήταν στουπιά, κεριά, αναπτήρες κ.ά., τα οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές όπου μαίνονται οι πυρκαγιές

Οι δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα κηρύχθηκαν από χθες το βράδυ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Δείτε συγκλονιστικές εικόνες:

Στη μάχη και ο στρατός...

Ερπυστριοφόρα δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες



Φωτογραφίες: Eurokinissi/Τατιάννα Μπόλαρη-Δημήτρης Σωτηρόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης