Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Ολοκληρώθηκε η πορεία διαμαρτυρίας πρακτόρων του ΟΠΑΠ προς το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει σήμερα, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει ειδικό τέλος σε όλα τα τυχερά παιχνίδια. Περίπου 4.500 πρακτορεία του ΟΠΑΠ σε όλη τη χώρα είναι κλειστά σήμερα λόγω της κινητοποίησης, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το zougla.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Καραϊσκάκη με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.000 πρακτόρων από διάφορα σημεία της χώρας. Αντιπροσωπεία των πρακτόρων υπέβαλε ψήφισμα στην ηγεσία του υπουργείου με το οποίο ζητεί την απόσυρση του μέτρου.

Οι πράκτορες επισημαίνουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης απειλούν την επιβίωσή τους και ενισχύουν τον παράνομο τζόγο​

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών ΟΠΑΠ (ΠΟΕΠΠΠ) κάνει λόγο για «εχθρική ενέργεια εναντίον του κλάδου», που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων, καταδικάζοντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Οι πράκτορες επισημαίνουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης απειλούν την επιβίωσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους πράκτορες, το ειδικό τέλος 0.05 ευρώ που επιβλήθηκε σε όλες τις στήλες όλων των τυχερών παιχνιδιών (μόνο) του ΟΠΑΠ, δεν καλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης, θα φέρει λιγότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία, και -το σημαντικότερο- ευνοεί τον παράνομο τζόγο.

«Σπρώχνουν τον κόσμο στον παράνομο τζόγο»

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΠΠΠ Θεολόγος Λεοντίδης μίλησε στο zougla.gr, χαρακτηρίζοντας «παράνομο» τον συγκεκριμένο φόρο. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θα στείλει στην ανεργία περίπου 20.000 οικογένειες, επισημαίνοντας ότι το μέτρο δεν θα φέρει τα προσδοκώμενα ισοδύναμα, καθώς οι παίκτες θα στραφούν στον παράνομο τζόγο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις πρακτόρων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση. «Τα 5 λεπτά, όσο και αν ακούγονται ένα μικρό ποσό, δεν είναι. Η αύξηση φθάνει στο 20% ανά στήλη. Είναι ένα μέτρο που δεν θα φέρει κέρδη και το μόνο που καταφέρνουν είναι να ωθούν τον κόσμο στον παράνομο τζόγο» ανέφεραν στο zougla.gr.

Από τη μεριά του ο Λευτέρης Στουμπιτζόγλου, ιδιοκτήτης πρακτορείου ΟΠΑΠ, ξεκαθάρισε ότι το ειδικό τέλος στα τυχερά παιχνίδια αποτελεί «κόκκινη» γραμμή για τους πράκτορες.

Τοπτσίδης: Ο Τσακαλώτος δεσμεύθηκε να καταργήσει το ειδικό τέλος αν τον πείσουμε ότι δεν θα αποδώσει

Για την άμεση έναρξη διαλόγου με τους πράκτορες του ΟΠΑΠ ώστε να επανεξεταστεί το ειδικό τέλος που επιβλήθηκε στα παιχνίδια του Οργανισμού δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την συνάντησή του με εκπροσώπους των πρακτόρων.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρακτόρων (ΠΟΕΠΠΠ), κ. Κυριάκος Τοπτσίδης, δήλωσε μετά την συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των πρακτόρων με τον κ. Τσακαλώτο το μεσημέρι της Τρίτης:

«Παραδώσαμε ψήφισμα στον υπουργό Οικονομικών και του εξηγήσαμε αναλυτικά τις συνέπειες του καταστροφικού μέτρου. Έδειξε πλήρη κατανόηση και δεσμεύτηκε να καταθέσει τροποποιητικό νόμο στην Βουλή αποσύροντας το ειδικό τέλος αν πείσουμε, μετά από διαβούλευση, πως το μέτρο πλήττει τόσο τον ΟΠΑΠ όσο και τα πρακτορεία».

Ο κ. Τοπτσίδης ανέφερε ακόμη πως ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε για την άμεση σύσταση επιτροπών, εντός της εβδομάδος, στις οποίες θα εξεταστούν οι επιπτώσεις της νέας φορολογικής επιβάρυνσης.

«Ο υπουργός αντιλήφθηκε ότι θα υποστούν μεγάλη μείωση τζίρου τα πρακτορεία. Με το ειδικό τέλος οι παίκτες θα παίζουν λιγότερο. Αν καταφέρουμε να το αποδείξουμε, το μέτρο θα αποσυρθεί. Και θα το αποδείξουμε γιατί έχουμε όλα τα στοιχεία στην διάθεσή μας» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΠΠ.

Λίγη ώρα νωρίτερα στο άλλο στρατηγείο των οικονομικών επί της οδού Καραγεώργη Σερβίας που κατακλίσθηκε από μαύρες σημαίες και πανό πρακτόρων, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης στη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία της ΠΟΕΠΠΠ ήταν κατηγορηματικά αντίθετος σε όποια συζήτηση για αλλαγή της απόφασης της κυβέρνησης να επιβάλει νέο φόρο στον ΟΠΑΠ.

Δείτε φωτογραφίες από την κινητοποίηση…

H ΠΟΕΠΠΠ αναφέρει ότι η επιβολή φόρου στα νόμιμα τυχερά παιχνίδια:

• Είναι καταστροφική για τους πράκτορες
• Δεν καλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης
• Θα φέρει συνολικά λιγότερα έσοδα από τα σημερινά στο κράτος
• Ευνοεί τον παράνομο τζόγο και τους βαρόνους του χώρου
• Καθιστά ανακόλουθη την κυβέρνηση με τις εξαγγελίες της.

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΠΠ Κυριάκος Τοπτσίδης είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:
«Είναι αδιανόητο να είναι ανεξέλεγκτος ο παράνομος στοιχηματισμός και κανείς να μην ασχολείται με αυτά τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν αντέχει άλλο ο κλάδος μας. Από το πρώτο ευρώ πληρώνουμε 26%, δίνουμε προκαταβολή φόρου 100%, οι παίκτες πληρώνουν φόρο 20% στα κέρδη τους, ο ΟΠΑΠ 30% στα μικτά έσοδα και επιπλέον τον εταιρικό φόρο. Το επόμενο βήμα είναι να κλείσουν οι επιχειρήσεις μας. Τα πρακτορεία βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Αυτό το μέτρο μας στέλνει στην ανεργία, όπως και χιλιάδες υπαλλήλους μας».
Επίσης, ο κ. Τοπτσίδης εξέφρασε την απορία γιατί ένα μέτρο που στο παρελθόν απέτυχε παταγωδώς επανέρχεται από την σημερινή κυβέρνηση ενώ είναι δεδομένο βάσει σχετικών μελετών που οι πράκτορες παρέδωσαν στο Υπουργείο Οικονομικών πως το τέλος αυτό θα «σκοτώσει» την ανακύκλωση του τζίρου των παιχνιδιών και στο τέλος δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης