Έντονες διεργασίες έχουν αρχίσει εδώ και αρκετές ημέρες μεταξύ κοινοτικών παραγόντων και της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την αντιμετώπιση μαζικού κύματος προσφύγων από τον συριακό θύλακα του Ιντλίμπ, αμέσως μετά την έναρξη της μαζικής επίθεσης Ρώσων, Ιρανών και του επίσημου συριακού στρατού κατά του τελευταίου προπυργίου των τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές Αρχές και η Ε.Ε. αφορά στο πώς θα επιτευχθεί η ραγδαία μείωση των εγκλωβισμένων στα hot spot των νησιών του Aιγαίου, έτσι ώστε να υπάρχει χώρος υποδοχής για νέους πρόσφυγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, σε άρθρο των «Financial Times» αναφέρονται οι επαφές της Ε.Ε. με την Αθήνα και καταγράφονται τα προβλήματα προς άμεση επίλυση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μία πλήρης επίθεση στο Ιντλίμπ θα μπορούσε να εκτοπίσει 800.000 ανθρώπους.

Σκοπός της Κομισιόν είναι να βοηθήσει την Ελλάδα να επιταχύνει το πρόγραμμα μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας αναφέρουν ότι το σχέδιο προβλέπει χιλιάδες πρόσφυγες από καταυλισμούς σε ελληνικά νησιά να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί χώρος για ενδεχόμενες νέες αφίξεις Σύρων προσφύγων.

Το σχέδιο φέρεται να συζητείται μεταξύ Βρυξελλών και Αθηνών, ενώ ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να έχει για αυτό συναντήσεις με αξιωματούχους στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, μεταξύ αυτών και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι «FT» γράφουν ότι αρχικά στόχος είναι να μετακινηθούν στην ενδοχώρα οι 3.000 άνθρωποι που έχουν αναγνωριστεί ως «ευάλωτοι» από την Αθήνα, πολλοί εκ των οποίων έχουν αιτηθεί άσυλο.

Διπλωμάτης της Ε.Ε. δηλώνει στην εφημερίδα ότι «είναι σημαντικό να μειωθούν οι αριθμοί στους καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, καθώς θα είναι ”δύσκολο”, αν υλοποιηθούν οι μαζικές ροές προσφύγων από τη Συρία, αφού δεν υπάρχει χωρητικότητα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης