Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε εσπευσμένα ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος συνελήφθη μία μόλις μέρα μετά την απόφαση συντηρητικής κατάσχεσης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί μετέβησαν στο στο σπίτι του στις 17.00 το απόγευμα της Πέμπτης στην περιοχή της Βουλιαγμένης. Η σύλληψη έγινε έπειτα από ένταλμα που εξέδωσε η 2η ειδική ανακρίτρια, καθώς τον έκρινε ύποπτο φυγής στο εξωτερικό.

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης επρόκειτο να μεταφερθεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) και την Παρασκευή στην ανακρίτρια για το σκάνδαλο της Proton Bank, ωστόσο τελικά μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Ειδικότερα, αργά το βράδυ, ο κ. Λαυρεντιάδης επικαλέστηκε πρόβλημα υγείας, έκανε εξετάσεις στο νοσοκομείο «Metropolitan» και κατόπιν μεταφέρθηκε στη νευρολογική κλινική του «Ευαγγελισμού».

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη βρέθηκαν δύο χαρτοκιβώτια με χρήματα, κοσμήματα και θωρακισμένα αυτοκίνητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παραγγελία Πεπόνη:

Περιοριστικά μέτρα διασφάλισης της παρουσίας των κατηγορουμένων στις δικαστικές έρευνες (από απαγόρευση εξόδου μέχρι και εντάλματα σύλληψης) κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και 27 ακόμα ατόμων σχετικά με την υπόθεση της Proton Bank, αποφάσισε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.

Μετά το πόρισμα-καταπέλτη του εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιάννη Δραγάτση (σ.σ. ερευνά και την υπόθεση της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ Β Λ ΑΒΕΕ), που ξετύλιξε όλο το κουβάρι της υπόθεσης των επισφαλών δανείων προς εταιρίες εμμέσου ή αμέσου ενδιαφέροντος του επιχειρηματία την εποχή που ήταν πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας, ύψους 701 εκ.ευρώ, ο κ.Πεπόνης επικύρωσε τη δίωξη.

Ζήτησε δηλαδή, να επιβληθεί «η λήψη νόμιμων μέτρων προς τη διασφάλιση δικαστικής λογοδοσίας των κατηγορουμένων» και επιπλέον να διωχθούν οι κατηγορούμενοι και για απιστία σε βάρος του δημοσίου. Επιπλέον ζητεί να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των εποπτικών οργάνων (Τράπεζα της Ελλάδος κλπ.)

Το βαρύ κατηγορητήριο

Σε βάρος του κ.Λαυρεντιάδη και 27 ακόμη ατόμων ασκήθηκε ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Κατηγορούνται για:

-Απάτη σε βάρος του δημοσίου με 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.
-Υπεξαίρεση με 108/50 για το σύνολο των επισφαλών δανείων (701 εκατ. ευρώ).
-Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
-Απιστία κακουργηματική από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση.

Ο κ. Πεπόνης δεν έκανε δεκτή την αρχειοθέτηση των κατηγοριών για τα 51 εκατ. ευρώ που επέστρεψε ο επιχειρηματίας και δεν αρχειοθετεί ούτε τα 19 εκατ. ευρώ που αφορούσε δάνειο το οποίο εξοφλήθηκε.

Συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας του

Xθες αποφασίστηκε η κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του mr Proton Bank καθώς και άλλων 29 προσώπων, κατηγορουμένων για σειρά αδικημάτων που οδήγησαν στη διακοπή λειτουργίας της τράπεζας.

Το Πρωτοδικείο δικαίωσε με την απόφασή του τους μετόχους της τράπεζας PROTON, της «CFS Χρηματιστηριακή Α.Ε» και της «Toxotis Επιχειρηματικές Συμμετοχές Α.Ε» που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε και οδήγησε την τράπεζα στην επιτροπεία και στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Η κατάσχεση αφορά σε κάθε περιουσιακό τους στοιχείο, μέχρι του ποσού των 8,8 εκατομμυρίων ευρώ, είτε αυτό βρίσκεται εις χείρας τους είτε εις χείρας τρίτων.

Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις που γίνεται δεκτό το γεγονός ότι μεμονωμένοι μέτοχοι έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν αγωγή αποζημίωσης εναντίον μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ανώνυμης εταιρείας και τρίτων για πράξεις και παραλείψεις τους που ζημίωσαν το νομικό πρόσωπο της εταιρίας και τους ίδιους τους μετόχους.

Τι δήλωσε παλαιότερα ο Λαυρεντιάδης

«Αρνούμαι το σύνολο των αποδιδόμενων σε μένα κατηγοριών. Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για την αλήθεια και την προστασία της τιμής της οικογένειάς μου και της υπόληψής μου. Θα αποδείξω το μέγεθος της συνομωσίας που εξυφάνθηκε εναντίον ενός Έλληνα επιχειρηματία που πιστεύει στην Ελλάδα και στο Θεό.

Επισημαίνω την ανασφάλεια που νιώθω ως Έλληνας πολίτης παρακολουθώντας τους εκπροσώπους του πολιτικού και δικαστικού κατεστημένου συστήματος, να αλληλοκατηγορούνται δημόσια για την εξυπηρέτηση συμφερόντων και σκοπιμοτήτων, που οι εισαγγελείς είτε αγνοούν, είτε επιλέγουν να αγνοούν.

Η αλήθεια βέβαια είναι μία και είναι πολύ απλή: Άρπαξαν μια τράπεζα από τα χέρια χιλιάδων Ελλήνων μετόχων και έστησαν την πρώτη τράπεζα ιδιοκτησίας τρόικας. Στο πλαίσιο αυτό προσέφυγα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κατέθεσα αίτηση ακυρώσεως κατά της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για την «τροϊκοποίηση» της τράπεζας.

Δεν συμβιβάζομαι με καμιά νοσηρότητα και δεν εκβιάζομαι. Δεν συμβιβάστηκα ούτε καν με την ασθένειά μου. Είμαι μαχητής, διότι για μένα η νίκη είναι συνήθεια».

ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΜΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης