Νόμιμη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η παρέκκλιση της Ανώνυμης Εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» από τις διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Με αυτό το σκεπτικό το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς της εταιρείας για να προχωρήσει η κατασκευή εργοστασίου εμπλουτισμού μεταλλευμάτων στην θέση Σκουριές του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση την απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, τινάζεται πλέον στον αέρα η απόφαση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κεντρικής Μακεδονίας (της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας -Θράκης) με την οποία είχε απορριφθεί το αίτημα της εταιρείας σχετικά με «την έγκριση παρέκκλισης» κατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων της.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, δεν υπήρξε νόμιμη αιτιολογία για την απόρριψη αφού «για την ανέγερση βιομηχανικών μονάδων και άλλων υποστηρικτικών της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων, που χωροθετούνται μέσα στην μεταλλευτική παραχώρηση (όπως είναι στην συγκεκριμένη περίπτωση η μονάδα εμπλουτισμού των μεταλλευμάτων) δεν ισχύουν οι διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού ούτε και το Προεδρικό Διάταγμα του 1985 περί ελάχιστου προσώπου γηπέδου επί κοινοχρήστου δρόμου, αλλά αποκλειστικά η σχετική διάταξη του Μεταλλευτικού Κώδικα (άρθρο 161 παράγραφος 2)».

Η απόφαση του ΣτΕ προχωρά μάλιστα ένα βήμα παραπάνω σημειώνοντας πως «για την ανέγερση εργοστασίων που εξυπηρετούν την εκμετάλλευση και την επεξεργασία μεταλλευμάτων, μέσα στον μεταλλευτικό χώρο, απαιτείται άδεια της πολεοδομικής αρχής, η οποία όμως χορηγείται «κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης πολεοδομικής νομοθεσίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σύμβουλοι Επικρατείας γίνονται δε ακόμη πιο σαφείς τονίζοντας «ότι η νομοθεσία ορίζει πως οι άδειες αυτές μπορούν δύνανται να χορηγούνται κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων, ωστόσο η διατύπωση αυτή δεν έχει την έννοια ότι καθιερώνει διακριτική ευχέρεια της πολεοδομικής αρχής να χορηγεί ή όχι την παρέκκλιση, αλλά εισάγει δέσμια αρμοδιότητα αυτής να εγκρίνει την παρέκκλιση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης