Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, προφυλακιστέος κρίθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H απολογία του ξεκίνησε στις 19.30 το απόγευμα της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε πέντε λεπτά πριν τις 02.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Ακολούθησε η απολογία του «πυρηνάρχη» της Νίκαιας, Γιώργου Πατέλη, o οποίος επίσης θα οδηγηθεί στη φυλακή, καθώς οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν τις ανακριτικές αρχές.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος εξήλθε της πόρτας του κτηρίου 6 των δικαστηρίων στις 4.38 π.μ. και οδηγήθηκε στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ. Τόσο ο Μιχαλολιάκος όσο και ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής θα κρατηθούν εκεί μέχρι να μεταφερθούν στις φυλακές Κορυδαλλού.

Έξω από τα δικαστήρια ανέμεναν η σύζυγός του, Ελένη Ζαρούλια, η κόρη του Ουρανία, ο βουλευτής Γιώργος Γερμενής και άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής, που κατά την έξοδο του Γ.Γ. του κόμματος φώναξαν συνθήματα όπως: «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγουμένως, εξερχόμενος του κτηρίου 6 της Ευελπίδων, ο βουλευτής του κόμματος, Μιχάλης Αρβανίτης, αναστατωμένος, αναφώνησε: «Γελοία και επίορκα ανθρωπάκια αποφάσισαν την προφυλάκιση του αρχηγού».

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του κατηγορητηρίου ο Ν. Μιχαλολιάκος εμφανίζεται να έχει τον απόλυτο ηγετικό ρόλο τόσο στο πολιτικό όσο και στο στρατιωτικό κομμάτι της Χρυσής Αυγής. «Ο αρχηγός συντόνιζε και γνώριζε την έκνομη δράση της οργάνωσης, αφού όλες οι επιθέσεις, οι βιαιοπραγίες και οι απόπειρες πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης ήταν προγραμματισμένες», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κατηγορητήριο.


O Μιχαλολιάκος βγαίνει από το κτήριο 6 των Δικαστηρίων


Εν αναμονή της εξόδου του Ν. Μιχαλολιάκου από τα δικαστήρια

Στο «μικροσκόπιο» τα τηλέφωνα

Στο μικροσκόπιο των ανακριτών βρέθηκαν οι επίμαχες κλήσεις που φέρονται να έγιναν -σύμφωνα με την ΕΥΠ- μεταξύ του Γιώργου Πατέλη και Νίκου Μιχαλολιάκου το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν μίλησε με τον «πυρηνάρχη» Νίκαιας καθώς είχε εκχωρήσει κάποιες τηλεφωνικές γραμμές στα γραφεία του κόμματος.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, ο γ.γ. φέρεται να ζήτησε από την ανάκριση να προχωρήσει σε άρση του «ουσιαστικού απόρρητου» ώστε να παραδοθούν εφόσον υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας «κατά το χρονικό διάστημα από την 10:13 π.μ., της 18/9/ 12013 (το πρωί μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα) έως και την 12 :37 μ.μ. σταθερή τηλεφωνική σύνδεση που ανήκει στον κ. Μιχαλολιάκο, λαμβάνει πλήθος εισερχόμενων κλήσεων από τηλέφωνο που ανήκει στον πυρηνάρχη.  Σύμφωνα με πληροφορίες στην απολογία του ο Ν. ΜΙχαλολιάκος υποστήριξε ακόμη ότι η δίωξή του είναι πολιτική. «Λυπάμαι για τη δολοφονία Φύσσα. Την αποδοκιμάζω όπως και τη βία συνολικά. Δεν είμαι ναζιστής. Δεν γνωρίζω αν μέλη της Χ.Α. έχουν παραβατική συμπεριφορά. Η Χ.Α. διαθέτει μόνο κοινοβουλευτική δράση», φέρεται να είπε κατά την απολογία του ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής.

Οι ισχυρισμοί του Νίκου Μιχαλολιάκου φαίνεται πως δεν έπεισαν τις ανακριτικές αρχές οι οποίες και διέταξαν την προφυλάκισή του.

Η άρση του απορρήτου και η δομή στους κόλπους της Χ.Α.

Ως στοιχείο που «δένει» το κατηγορητήριο του Μιχαλολιάκου αναφέρεται η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, αφού από τις αποκαλυπτικές συνομιλίες προκύπτει ότι ενημερώθηκε μετά την επίθεση για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Γίνεται αναφορά στην «τριαδική επικοινωνία», η οποία αποδεικνύει και την ιεραρχία: ο Γιώργος Ρουπακιάς, που ομολόγησε ότι σκότωσε τον 34χρονο ράπερ, επικοινώνησε με τον «πυρηνάρχη» της Νίκαιας Γιώργο Πατέλη, εκείνος με τη σειρά του τηλεφώνησε στον Γιάννη Λαγό και εν συνεχεία ο βουλευτής μίλησε στον Ν. Μιχαλολιάκο.

Στο κατηγορητήριο κατά του Ν. Μιχαλολιάκου σημειώνεται: «Εσύ, δε, υπό την ιδιότητα του μέλους της στενής ηγετικής ομάδας της οργανώσεως και του βουλευτού της Χρυσής Αυγής διηύθυνες αυτήν παρέχων διαταγές, οδηγίες και εντολές προς τα μέλη της οργανώσεως, ελέγχων απολύτως τη δράση αυτής και ενεργών προς επίτευξη των παρανόμων σκοπών της, όπως ανωτέρω αυτοί αναλυτικώς αναφέρονται».

(Ο Ν. Μιχαλολιάκος οδηγείται από τη ΓΑΔΑ στον ανακριτή)


Ο Ν. Μιχαλολιάκος φτάνει στον ανακριτή


Ο Ν. Μιχαλολιάκος φτάνει στον ανακριτή


Ο Ν. Μιχαλολιάκος φτάνει στον ανακριτή


Ο Ν. Μιχαλολιάκος φτάνει στον ανακριτή


Το γραφείο όπου απολογείται ο Νίκος Μιχαλολιάκος


H Ουρανία Μιχαλολιάκου έξω από την Ευελπίδων


O Γ. Πατέλης οδηγείται στον ανακριτή

Η οργάνωση εμφανίζεται ως στρατιωτική, με δομή και σιδηρά ιεραρχία, αφού, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κατηγορητήριο, για όποιον δεν την ακολουθεί υπάρχουν συνέπειες και για τη σωματική του ακεραιότητα.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στους τίτλους των επικεφαλής των επιμέρους ομάδων, που είναι «φαλαγγίτης», «πυρηνάρχης», «ομαδάρχης» και, φυσικά, ο «αρχηγός». Στο κατηγορητήριο γίνεται, επίσης, λόγος για την εκπαίδευση των ανήλικων παιδιών αλλά και για τις επιχειρησιακές ομάδες που προσέρχονται συντεταγμένες όπως ο στρατός.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος συνελήφθη στις 08.20 το πρωί της 28ης Σεπτεμβρίου 2013 στο σπίτι του στην Πεύκη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης