Ρεπορτάζ για τα κόκκινα δάνεια, την οδύσσεια των δανειοληπτών, αλλά και για τα δάνεια των κομμάτων παρουσιάστηκε απόψε στην εκπομπή Ζούγκλα. Από τη μία πλευρά, τα κόμματα χρηματοδοτούνται με εκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες και από την άλλη, οι πολίτες χάνουν τα σπίτια τους, μένουν άνεργοι και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους υποχρεώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής μίλησε για το θέμα των θαλασσοδανείων των κομμάτων, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Στην ερώτηση του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου για το αν γνωρίζει το ακριβές ποσό που έχουν δανειστεί τα κόμματα για το 2012 και το 2013, ο Γιώργος Καρατζαφέρης απάντησε πως το θέμα είναι ότι για να πάρουν τα δάνεια αυτά, «έχουν βάλει ως εγγύηση τις επιχορηγήσεις του ’16 και του ’17, που δεν ξέρουν αν θα τις πάρουν». «Αυτό είναι δόλος» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Παράλληλα, μίλησε για τα «μαύρα χρήματα» των κομμάτων, που διακινούσαν «κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα», μιλώντας ανοιχτά για το σκάνδαλο της Siemens.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εγώ είχα προτείνει μείωση μισθού 50% στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί δεν μπορείς να ζητάς από τον απλό κόσμο, από τον φτωχό να του κόψεις τον μισθό, αν δεν κόψεις εσύ πρώτα τον δικό σου» τόνισε αναφορικά με τους τελευταίους μήνες του 2009, οπότε και αποφασίστηκαν οι πρώτες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς. Ωστόσο, όπως είπε, η πρότασή του δεν έγινε δεκτή, χωρίς εκείνος να γνωρίζει την αιτία. Επιπλέον, μίλησε για την επιλογή του να επιστρέψει 1 εκατ. ευρώ από την επιχορήγηση του ΛΑ.ΟΣ. στο Ταμείο Φτώχειας. «Το 1 εκατ. που έδωσα εγώ επιστροφή στο Ταμείο Φτώχειας δεν πήγε ποτέ στους φτωχούς. Έχασα τα ίχνη του».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ρωτήθηκε για το μέλλον του κόμματός του, λέγοντας: «Βεβαίως και θα είμαστε παρόντες (σ.σ. στις επόμενες εκλογές). Αναδιοργανώσαμε το κόμμα και φτάσαμε στο εντυπωσιακό 90% ανανέωση», ενώ πρόσθεσε με νόημα: «Θα τρέξει πολύ νερό στον Ιλισό μέχρι να δημιουργηθούν συμμαχίες στις εκλογές που θα έρθουν».

Τα «κόκκινα» δάνεια

Τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ από 28 δισ. που ήταν το 2011. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη μόνο 1 στα 5 δάνεια εξυπηρετούνται ενώ αν δεν πέσει έγκαιρα ρευστό στην αγορά στα τέλη του 2013 πιθανόν τα κόκκινα δάνεια να αγγίζουν τα 57-58 δις ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σεπτέμβριο του 2012, τα συνολικά υπόλοιπα των δανείων ,νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες ,ήταν 231,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2012 είχαν ρυθμιστεί 665.000 στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ύψους 18,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα προβλήματα με τον νόμο Κατσέλη

Όπως εξήγησαν οι σύλλογοι δανειοληπτών στην κάμερα της εκπομπής, ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχει και μειονεκτήματα.

Με τον  νόμο Κατσέλη, η τύχη του δανειολήπτη βρίσκεται ουσιαστικά στα χέρια των δικαστικών αρχών. Δικαστικοί κύκλοι αναφέρουν ότι στατιστικά οι περισσότερες θετικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί από τα ειρηνοδικεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και των Χανίων.

Σε όλη την επικράτεια υπολογίζεται ότι εκκρεμούν προς εκδίκαση περί τις 20.000 αιτήσεις για υπαγωγή στον νόμο, που υποβάλλονται κυρίως από ανέργους, συνταξιούχους, αλλά και εκατοντάδες υπαλλήλους, οι οποίοι επικαλούνται μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές τους και κατά συνέπεια αδυναμία να εκπληρώσουν τις δόσεις των δανείων.

Τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων 

Το Νοέμβριο του 2011, ανοίγει ο φάκελος της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων από το τραπεζικό σύστημα έπειτα από εισαγγελική έρευνα που διατάσσεται από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.

Το Σεπτέμβρη του 2012 το πρακτορείο Reuters με δημοσίευμά του βάζει στο στόχαστρο τα οικονομικά των ελληνικών πολιτικών κομμάτων.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρωστούν 223 εκατ. ευρώ στις τράπεζες ενώ η κατάσταση θα επιδεινωθεί το 2013, όταν οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τα δύο κόμματα θα μειωθούν, λόγω της κατάρρευσης των εκλογικών τους ποσοστών. Στο ρεπορτάζ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα δάνεια που έχουν πάρει τα κόμματα από τις τράπεζες.

Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής δηλώνει μεταξύ άλλων ότι «τα κόμματα εξαρτώνται από τις τράπεζες, λόγω των οφειλών τους και έτσι δημιουργείται μια αλληλεξάρτηση των πολιτικών και των τραπεζών».

Το Φεβρουάριο του 2013 πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος χαρακτηρίζει «επισφαλή» τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στα κόμματα, κυρίως στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, την περίοδο 2000-2011.

Τον Ιανουάριο του 2013 η τρίτη δόση, για το 2012, κατανέμεται στα πολιτικά κόμματα, ύψους 7.720.000 ευρώ, σύμφωνα με κοινή απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Το ποσό διατίθεται ως η 3η δόση του 2012, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, για την οικονομική τους ενίσχυση και ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με την απόφαση, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 3.107.705 ευρώ, η ΝΔ 2.429.469 ευρώ, το ΚΚΕ 746.737 ευρώ, ο ΛΑ.ΟΣ. 622.748 ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ 556.005 ευρώ και οι Οικολόγοι – Πράσινοι 257.333 ευρώ.

Τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών

Σύμφωνα με τις λίστες από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι χρηματοδοτήσεις των πολιτικών κομμάτων αγγίζουν το ποσό των 655 εκατ. ευρώ. Το αθροιστικό αποτέλεσμα που προκύπτει για τα κόμματα από τον δανεισμό τον χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς αυτά, φθάνει το ποσό των 244 εκατ. ευρώ. Οι συμβάσεις δε, μερικών από αυτών έχουν λήξει από το 2010. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσά για τα δύο μεγάλα κόμματα, συμπίπτουν με τα όσα έγγραφε στην επιστολή του ο Πάνος Καμμένος.

Ειδικότερα, 

  • Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης για το ΠΑΣΟΚ είναι στα 255,946 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 111,8 εκατομμύρια ευρώ είναι τα χρέη προς τις τράπεζες.
  • Για την ΝΔ είναι 255,178 εκατομμύρια ευρώ εκ τον οποίων τα 120 εκατομμύρια ευρώ είναι τα χρέη προς τις τράπεζες. 
  • Για το Κ.Κ.Ε είναι 58,7 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 6 εκατομμύρια ευρώ είναι προς τις τράπεζες. 
  • Αντίστοιχα για το ΣΥΡΙΖΑ είναι 24,67 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 6 εκατομμύρια είναι προς τις τράπεζες συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ έως το 2007.
  • Για το ΛΑΟΣ η συνολική χρηματοδότηση είναι 44,06 εκατομμύρια ευρώ χωρίς κάποιο χρέος προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
  • Το ίδιο συμβαίνει και με τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ των οποίων η χρηματοδότηση είναι 3,79 εκατομμύρια ευρώ.
  • Τέλος για τα λοιπά κόμματα για τα οποία υπήρξε και γι αυτά χρηματοδότηση το ποσό ανέρχεται στα 12,85 εκατομμύρια ευρώ.

Με ποια, όμως, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν «ανοιχτούς» λογαριασμούς τα κόμματα. Όπως, αποδεικνύεται από το υπουργείο Εσωτερικών

  • Το ΠΑΣΟΚ έχει δανειστεί 96,8 εκατομμύρια ευρώ από την αγροτική τράπεζα, 10 εκατομμύρια από την marfin egnatia και 5 εκατομμύρια από την Πειραιώς.
  • Η ΝΔ σύμφωνα με τα στοιχεία έχει πάρει 105 εκατομμύρια από την αγροτική και 15 εκατομμύρια από την Πειραιώς.
  • Ο δανεισμός των 4,4 εκατομμυρίων ευρώ για το ΚΚΕ είναι από την Εθνική.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο συνεπάγεται και ο Συνασπισμός έχει δανειστεί τα 6 εκατομμύρια από την Εθνική και τέλος οι οικολόγοι πράσινοι επίσης από την Εθνική τα 800,000 χιλιάδες ευρώ.

Παρέμβαση Σχοινιωτάκη 

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, παρενέβη τηλεφωνικά ο επίτιμος γενικός επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γ. Σχοινιωτάκης ο οποίος και τόνισε ότι είναι «απαράδεκτη η χρηματοδότηση των κομμάτων».

Πλαστογραφήσεις και εικονικές συναλλαγές στο ΠΑΣΟΚ

Υποτιμολογήσεις, διακίνηση μαύρου χρήματος, πλαστογραφίες, παραποιημένες αποδείξεις και εικονικές συναλλαγές είναι όσα είχε εντοπίσει η εκπομπή το 2006 στο λογιστήριο του ΠΑΣΟΚ. Η έρευνα αφορούσε τις περιόδους 1996 (επί Ανδρέα Παπανδρέου) και 2001 (επί Κώστα Σημίτη). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αποδείξεις των ΚΤΕΛ που μάζευε το κόμμα και σας είχαμε αποκαλύψει, οι οποίες είχαν πλαστογραφηθεί και παρουσίαζαν μεγαλύτερα ποσά από τα πραγματικά.

Σε άλλο έγγραφο ντοκουμέντο παρουσιάζεται τιμολόγιο το οποίο έχει κοπεί για το 5,7% της πραγματικής δαπάνης, γλυτώνοντας έτσι ΦΠΑ ύψους 3.060.856 δραχμών.

Οι οικονομικές ατασθαλίες της ΟΝΝΕΔ

Το 2006 ο Φωκίων Λαμπίρης, πρώην οδηγός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, είχε προβεί σε μια σειρά αποκαλύψεων για τις οικονομικές ατασθαλίες της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, η «Ζούγκλα» αποκάλυψε ότι το 1984 δύο εκτελεστικά μέλη της ΟΝΝΕΔ (Γιώργος Αναγνωστάκος και Πασχάλης Μπουχώρης) είχαν καταγγείλει οικονομικές ατασθαλίες και ακροδεξιές τάσεις στους χώρους της νεολαίας της ΝΔ. Ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κωστής Στεφανόπουλος είχε ζητήσει να ερευνηθεί το θέμα, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Βασίλης Μιχαλολιάκος είχε «παγώσει» το θέμα απειλώντας τους καταγγέλλοντες με διαγραφές. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι οι ίδιοι οι καταγγέλλοντες, όταν επικοινωνήσαμε μαζί τους δεν θυμούνταν να έχουν κάνει τις συγκεκριμένες καταγγελίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης