Την άκρη του νήματος στην περιπέτεια της μικρής Μαρίας, η οποία είχε εξαφανιστεί την Κυριακή του Πάσχα από τη μάντρα του παππού της στο Σκαραμαγκά και εντοπίστηκε την επομένη το μεσημέρι από διερχόμενους οδηγούς στη Λεωφόρο Αθηνών, αναζητούν οι αρχές έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην οικογένειά της.

Οι εισαγγελικές Αρχές αποδίδουν δόλο στους γονείς της μικρής Μαρίας-Ειρήνης Πρίντεζη, η οποία περιπλανιόταν μόνη και αβοήθητη για μια ημέρα σχεδόν και μια νύχταΤο κορίτσι εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Παίδων «Αγία Σοφία». Οι εισαγγελικές Αρχές αποδίδουν δόλο στους γονείς της μικρής, η οποία περιπλανήθηκε «μόνη και αβοήθητη» για ώρες, κοιμήθηκε τη νύχτα πάνω σε κλαδιά δέντρων και το επόμενο πρωί περπάτησε εξαντλημένη περίπου τέσσερα χιλιόμετρα μέχρι τη Λεωφόρο Αθηνών, διατρέχοντας τον κίνδυνο να παρασυρθεί από διερχόμενα αυτοκίνητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πρώτα λόγια της μικρής Μαρίας στους ανθρώπους που τη βρήκαν αλλά και στους αστυνομικούς, όπως καταγράφονται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, μαρτυρούν την αγωνία του παιδιού αλλά και τον φόβο που βίωσε όλες αυτές τις ώρες, τριγυρνώντας στο δάσος και στους δρόμους, πεινασμένη και ταλαιπωρημένη.

«Με άφησε η μαμά μου» είπε το τρεισήμισι ετών κορίτσι στη μία από τους δύο οδηγούς που σταμάτησαν όταν το είδαν στη Λεωφόρο Αθηνών. Το ίδιο επανέλαβε το παιδί και στον αστυνομικό που μίλησε μαζί του, τονίζοντας μάλιστα πως όση ώρα περιφερόταν, δεν άκουσε κάποιον να το φωνάζει ή να το ψάχνει.

Δίπλα του, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, δεν εντοπίστηκαν ευρήματα όπως ρούχα, χαρτομάντηλα, υπολείμματα τροφών ή πλαστικών μπουκαλιών νερού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ανήλικη ήταν εμφανώς σοκαρισμένη από το γεγονός καθότι περιπλανιόταν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και τη νύχτα στο δάσος και ανέφερε κάποια στιγμή ότι κοιμήθηκε κάτω από τα δέντρα σε κάτι κλαδιά. Επανέλαβε πολλές φορές ότι την άφησε η μητέρα της και ότι εκείνη την έψαχνε φοβισμένη και τη φώναζε, αλλά δεν ήταν πουθενά. Τη ρώτησα αν άκουσε κανέναν να τη φωνάζει ή αν είδε κάποιον να την ψάχνει και μου είπε πως όχι. Τη ρώτησα επανειλημμένα αν η ίδια από μόνη της διέφυγε την προσοχή των γονιών της και χάθηκε στο δάσος αλλά εκείνη επέμενε ότι την άφησε η μητέρα της. Ύστερα από κάποια ώρα το παιδί άρχισε να κουράζεται και να διαμαρτύρεται και να ζητεί τη μητέρα του, την οποία κάλεσα στον χώρο. Όταν συναντήθηκε η ανήλικη με τη μητέρα της, συνέχισε να λέει και σε εκείνη ότι την άφησε μόνη της στο δάσος». Ο αστυνομικός πάντως διευκρινίζει στην κατάθεσή του ότι εξαιτίας της νεαρής ηλικίας της Μαρίας «είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το κατά πόσο η περιγραφή της εξαφάνισης είναι ακριβής και πραγματική».

Το κατηγορητήριο που σχηματίστηκε σε βάρος των γονέων

Από τη δικογραφία δεν φαίνεται να προκύπτουν στοιχεία περί αρπαγής του παιδιού από τρίτους, καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι θόρυβοι που υπήρχαν την Κυριακή του Πάσχα στη μάντρα αυτοκινήτων του παππού αλλά και η μουσική που ήταν στη διαπασών ήταν οι λόγοι που οι γονείς δεν αντιλήφθηκαν πότε ακριβώς χάθηκε. Είναι δε χαρακτηριστικό πως γονείς, παππούς και συνδαιτυμόνες στο τραπέζι δίνουν διαφορετικό χρόνο της εξαφάνισης του παιδιού.

«Αφού τελειώσαμε το γεύμα, σηκώθηκα από το τραπέζι για να κόψω πεπόνι. Εκείνη τη στιγμή τα δύο ανήλικα τέκνα μου ήταν στην αυλή και παίζανε, δίπλα ακριβώς στο τραπέζι. Ενώ ήμουν μέσα στο σπίτι, άκουσα τον άντρα μου να φωνάζει και να αναζητά την ανήλικη Μαρία-Ειρήνη. Με ρώτησε εάν την είχα δει. Μου είπε ότι δεν τη βρίσκει και άρχισα και εγώ να την αναζητώ στο χώρο της μάντρας, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο» αναφέρει η μητέρα της Μαρίας.

Γύρω στις 15.30 το μεσημέρι, όπως ανέφερε ο παππούς της μικρής στην κατάθεσή του, το παιδί κατευθύνθηκε στο πόνυ που ήταν στη μάντρα και έκτοτε εξαφανίστηκε : «Η μικρή εγγονή μου η -Μαρία-Ειρήνη γυρνά και με κοιτάει και μου λέει: “Παππού πάω στο πόνυ” και έπειτα λέει στον μικρό της αδελφό, Γιώργο: “Έλα μαζί”. Ο Γιώργος είπε “όχι” και τότε πήγε προς το μέρος που είχε πάει η γειτόνισσά μας, η Ζωή.

Μετά άκουσα τη Ζωή που φώναζε με τρομαγμένη φωνή τον σύζυγό της, Αντώνη: “Αντώνη έλα, γιατί ανοίξανε τη βρύση”. Εγώ καθόμουν στο τραπέζι και είδα τη Μαρία να πηγαίνει προς το μικρό πόνυ που έχουμε στην αυλή. Ο Αντώνης σηκώθηκε να κλείσει τη βρύση. (…) Τότε σηκώθηκα και έψαξα να βρω τη Μαρία-Ειρήνη. Αρχικά πήγα προς το πόνυ και όταν έφτασα δεν την είδα. Τότε ουρλιάζαμε όλοι το όνομά της για να μας ακούσει και απλωθήκαμε κατά μήκος τη μάντρας».

Ο πατέρας του παιδιού παραδέχεται στην κατάθεσή του πως γύρω στις 14.40 έχασε από τα μάτια τη Μαρία, λέγοντας μάλιστα πως ο χώρος δεν είναι περιφραγμένος: «Στη μία πλευρά, το οικόπεδο συνορεύει με τη Λεωφόρο Σχιστού και στην άλλη με γκρεμό».

Οι γονείς του μικρού κοριτσιού:


 
Η κινητοποίηση του «Amber Alert», που έκανε γνωστή την εξαφάνιση του παιδιού στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο, ήταν, όπως αποδείχτηκε, η αιτία να λήξει η οδύσσεια της μικρής με αίσιο τρόπο καθώς διερχόμενοι οδηγοί είδαν ότι η Μαρία μοιάζει με το κοριτσάκι της φωτογραφίας και σταμάτησαν τα οχήματά τους.

Ο πρώτος οδηγός που την είδε, καταθέτει στις αστυνομικές αρχές: «Ήταν μόνο του και φοβισμένο. Είχα δει στην τηλεόραση και στο ίντερνετ ότι στην περιοχή Σχιστού είχε εξαφανιστεί ένα κοριτσάκι και το αναζητούσαν. Τα χαρακτηριστικά του ταίριαζαν απόλυτα» αναφέρει ο μάρτυρας και προσθέτει: «Το κοριτσάκι ήταν καλά στην υγεία του αλλά αρκετά φοβισμένο και ταλαιπωρημένο».

Η μαρτυρία του οδηγού που εντόπισε τη μικρή Μαρία:

Η δεύτερη οδηγός που είδα το παιδί, αναφέρει: «Καθώς περνούσα είδα δεξιά του οδοστρώματος και πάνω στο πεζοδρόμιο ένα μικρό κοριτσάκι να κάθεται μόνο του και μου έκανε φοβερή εντύπωση. (…) Μέχρι να φτάσω στο σημείο είχαν σταματήσει και άλλοι διερχόμενοι οδηγοί και το είχαν μαζέψει από το πεζοδρόμιο. Ρώτησα το κοριτσάκι πως το λένε και μου είπε ότι ονομάζεται “Μαρία”. Επίσης μου είπε ότι έχει άλλα δύο αδελφάκια. Επειδή το παιδί κρύωνε το σκέπασα και του έδωσε λίγο να φάει γιατί πείναγε. Τέλος όταν το ρώτησα πως βρέθηκε εδώ μου απάτησε “Με άφησε η μαμά μου”».

Την Παρασκευή, οι δύο γονείς θα καθίσουν στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου με την κατηγορία της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο προσπαθώντας να πείσουν το δικαστήριο πως αυτό που συνέβη θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα και ότι οι ίδιοι κινητοποιήθηκαν αμέσως, αναζητώντας το παιδί με κάθε τρόπο.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης