Ρεπορτάζ: Χ. Μαζάνης, Π. Βλαχουτσάκος, Φ. Καραμέτος, Γ. Παπαευσταθίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι στη χώρα μας υπάρχουν φιλανθρωπικά ιδρύματα-πρότυπα, τα οποία προσφέρουν αγάπη, φροντίδα και ζεστασιά σε συνανθρώπους μας που είτε έχουν υποστεί κακοποίηση είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Υπάρχουν όμως και τα ιδρύματα της ντροπής. Αυτά που οι ερμητικά κλειστές πόρτες και η βαριά σιωπή, που επικρατεί εντός, εμποδίζουν να αποτυπωθεί η πραγματικότητα που βιώνουν οι ενήλικοι και ανήλικοι τρόφιμοι.

Άνθρωποι χωρίς δικαιώματα με εκμηδενισμένες προσβάσεις, αντιστάσεις και επιλογές, ανασαίνουν και ζουν σε συνθήκες που μόνο φιλανθρωπικά ιδρύματα δεν θυμίζουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άτομα κακοποιημένα, με κινητικά προβλήματα, αναπηρίες και νοητικά προβλήματα, αντί να κοινωνικοποιηθούν και να εξελιχθούν, μετατρέπονται σε «άβουλα όντα», υπακούν εντολές και, σε αρκετές περιπτώσεις, κακοποιούνται μεμονωμένα από συγκεκριμένους υπαλλήλους.

Σήμερα το zougla.gr, ανοίγει τον φάκελο των ιδρυμάτων, αποκαλύπτοντας τα όσα συμβαίνουν πίσω από τα κλειστά παράθυρα και τις κλειδωμένες πόρτες.

Το πρώτο ίδρυμα που μπήκε στο μικροσκόπιο της δημοσιογραφικής έρευνας είναι «Οι Άγιοι Ανάργυροι», στο οποίο φιλοξενούνται άτομα με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης (IQ). Ενώ στην ιστοσελίδα του ιδρύματος αναφέρεται ότι «η εκλεγμένη Διοίκηση του Συλλόγου, γονείς και οι ίδιοι, έχει συνεχή εποπτεία, ώστε το προσωπικό μας, παιδοκόμοι, νοσηλεύτριες, παιδαγωγοί, οι ιατρικοί συνεργάτες, καθώς και το βοηθητικό προσωπικό στην κουζίνα και στην καθαριότητα, να ανταποκρίνεται στο επιθυμητό επίπεδο λειτουργίας και να ενισχύει στα παιδιά το αίσθημα ότι βρίσκονται στο δικό τους νοικοκυρεμένο σπίτι», η πραγματικότητα, όπως αποτυπώνεται στα video ντοκουμέντο που παρουσιάζει το zougla.gr, είναι τελείως διαφορετική.

Τα όσα θα παρακολουθήσετε βιντεοσκοπήθηκαν πριν από μερικούς μήνες και πραγματικά προκαλούν σοκ.

Παιδιά με νοητική στέρηση, γίνονται βορά στην «οργή» των υπαλλήλων, οι οποίοι, όπως θα δείτε παρακάτω, δεν διστάζουν ακόμα και να… χειροδικήσουν!

Το zougla.gr επικοινώνησε με την αντιπρόεδρο του ιδρύματος, κυρία Βασιλική Δήμα, η οποία δήλωσε έκπληκτη από το ρεπορτάζ, καθότι οι πράξεις αφορούν υπαλλήλους που διακρίνονται στο video, και επιφυλάχτηκε να απαντήσει τις επόμενες ημέρες…

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης