Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση του σωματείου των εργαζομένων στο Μετρό να παγώσει η κυβερνητική απόφαση για επίταξη των μέσων σταθερής τροχιάς και επιστράτευση του προσωπικού τους.

Την απόφαση με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα των εργαζομένων για την έκδοση προσωρινής διαταγής την εξέδωσε, λόγω απουσίας του προέδρου του ΣτΕ Κ. Μενουδάκου, ο αρχαιότερος των παρόντων προέδρων του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ο Αθανάσιος Ράντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό ζητούν, επίσης, να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση για την επίταξη των υπηρεσιών τους, αφού, όπως υποστηρίζουν, παραβιάζει το Σύνταγμα -το οποίο απαγορεύει την αναγκαστική εργασία-, διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας.

Επικαλούμενοι, δε, παλαιότερες αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με τις οποίες «η επίταξη υπηρεσιών μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούν το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον, όπως είναι οι θεομηνίες ή η αντιμετώπιση ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», οι εργαζόμενοι τονίζουν πως δεν συντρέχει τέτοιος λόγος αναφορικά με την απεργία τους. Όπως επισημαίνουν, στην προκειμένη περίπτωση, η απουσία τέτοιων συνθηκών (θεομηνία, κ.λπ.) καθιστά αντισυνταγματικές τις αποφάσεις για επίταξη των υπηρεσιών τους.

 Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης