Σε τραγωδία κατέληξαν οι σημερινές κινητοποιήσεις με τον θάνατο τριών εργαζομένων, ενός άνδρα και δύο γυναικών, στον τρίτο όροφο υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin, επί της οδού Σταδίου, από φωτιά που εκδηλώθηκε μετά από ρίψη μολότοφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νεκροί είναι η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η 35χρονη Βιβή Ζούλια και ο 36χρονος Νώντας Τσακάλης.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Φίλιππο Κουτσάφτη ο θάνατος τους, οφείλεται σε ασφυξία.

Η μητέρα ενός εκ των θυμάτων έξω από το κτίριο της Μarfin

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
/bestof/%212010/050510/mana.flv


Βίντεο: Αλέκος Βουτσαράς – Κώστας Κουτσαυτίκης


Φωτορεπορτάζ: Veto – Aλέκος Βουτσαράς, Κώστας Κουτσαυτίκης

Η πρώτη σορός ανασύρθηκε λίγο μετά τις 18:10 και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νεκροτομείο Αθηνών ενώ ακολούθησε η μεταφορά και των δυο άλλων σορών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι νεκροί εγκλωβίστηκαν στον 3ο όροφο του κτιρίου, ενώ οι τραυματίες βρίσκονταν στον 1ο όροφο την ώρα της φωτιάς και κατάφεραν να βγουν στην ταράτσα.


Στο υποκατάστημα της οδού Σταδίου μετέβη ο εισαγγελέας, κ. Ορνεράκης, ιατροδικαστής αλλά και ο προόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος αποδοκιμάστηκε από τους συγκεντρωμένους στο σημείο.

Κατά την έξοδο του κ. Βγενόπουλου οι άνδρες των ΜΑΤ προπηλάκισαν δημοσιογράφους και προχώρησαν σε περιορισμένη χρήση χημικών προκειμένου να τους απωθήσουν.


Μ. Χρυσοχοΐδης: Οι ένοχοι θα τιμωρηθούν

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις του εξέφρασε την οδύνη του για τον άδικο χαμό των θυμάτων, απηύθυνε ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους τους και διαβεβαίωσε ότι οι ένοχοι θα ανακαλυφθούν και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Για το περιστατικό επίσημες ανακοινώσεις έκαναν ο υπαρχηγός της πυροσβεστικής, Απόστολος Γεροκώστας, και ο Αττικάρχης, Γρηγόρης Μπαλάκος.


H ανακοίνωση της Marfin

Στην οικογένεια της MARFIN θρηνούμε σήμερα για την δολοφονία τριών νεαρών συναδέλφων μας.

Εκφράζουμε την οργή μας κατά της πολιτείας που εγνώριζε ότι μόνο από τύχη δεν είχαν συμβεί μέχρι σήμερα τέτοια τραγικά περιστατικά. Εκφράζουμε ακόμα την οργή μας για τα ξύλινα πολιτικά λόγια και τις αντιδικίες σκοπιμότητας ορισμένων πολιτικών στη Βουλή την ώρα που οι σοροί των συναδέλφων μας δεν είχαν αποσυρθεί από το κατάστημά μας που επολιορκείτο ακόμα από τους διαδηλωτές ή και αναρχικούς.

Οι αυτουργοί μακάρι να συλληφθούν και να τιμωρηθούν. Την μεγαλύτερη ευθύνη όμως έχουν οι ηθικοί αυτουργοί που δυστυχώς δεν θα τιμωρηθούν ποτέ.

Βίντεο: Αλέκος Βουτσαράς- Κώστας Κουτσαυτίκης

H επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

«Κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε κτίριο τράπεζας, στην οδό Σταδίου 23, όπου εντοπίστηκαν τρία άτομα νεκρά (δύο γυναίκες και ένας άνδρας), ενώ άλλα πέντε άτομα (τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας) απεγκλωβίστηκαν σώα, από υπερκείμενους ορόφους» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

Η στιγμή του απεγκλωβισμού

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε γύρω στις 14:00, όταν επί της οδού Σταδίου εκινείτο ο κύριος όγκος των διαδηλωτών της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νεαροί έσπασαν την τζαμαρία της τράπεζας, πέταξαν μπιτόνι με βενζίνη στο εσωτερικό της και μετά βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα το κτίριο να τυλιχτεί στις φλόγες.

Έξι εργαζόμενοι εντός του κτιρίου της τράπεζας εγκλωβίστηκαν από την πυρκαγιά. Τέσσερις κατέφυγαν σε μπαλκόνι, από όπου και απεγκλωβίστηκαν από άνδρες της Πυροσβεστικής. Ωστόσο, τα τρία άτομα δεν κατάφεραν να βρουν καταφύγιο και εξέπνευσαν από ασφυξία.

Τα τρία άτομα εξέπνευσαν, όταν ο καπνός, με μία αιφνιδιαστική στροφή του αέρα, συγκεντρώθηκε σε συγκεκριμένο σημείο του κτιρίου.

Ο θάνατος των τριών εργαζομένων προσδίδει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης. Η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας στις 15:00 ήταν αυτή της γενικευμένης έντασης με πετροπόλεμο, ρίψεις μολότοφ και συγκρούσεις στην πλατεία Συντάγματος και επεισόδια στους γύρω δρόμους και επί της οδού Σταδίου.

Την ίδια ώρα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωνε στην Ομοσπονδιακή Βουλή της χώρας της πως το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται στην Ελλάδα, ενώ η εφημερίδα «Χουριέτ» της Τουρκίας τιτλοφορούσε «Εξέγερση στην Ελλάδα».

Μέχρις στιγμής, δεν υπάρχουν επίσημες τοποθετήσεις της Κυβέρνησης επί του τραγικού γεγονότος.

Ο πρόεδρος της Βουλής ενημερώνει τους βουλευτές

Ένταση και φραστικοί διαξιφισμοί επικράτησαν και στην αίθουσα του εθνικού Κοινοβουλίου, όταν ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ανακοίνωσε στο Σώμα τον θάνατο των τριών συμπολιτών μας, κατά τη διάρκεια των σφοδρών επεισοδίων.

Όπως ανακοίνωσε στο Σώμα ο πρόεδρος της Βουλής, κατά την ενημέρωση που είχε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επιβεβαιώθηκε ότι στην Αθήνα υπάρχουν τρεις νεκροί.

Η κατάσταση στην Αθήνα φαίνεται ότι ξεφεύγει από κάθε έλεγχο την ώρα που στη Βουλή των Ελλήνων ετοιμάζονται να περάσουν το «νομοθέτημα» για τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση κατά τις επιταγές της τρόικας, ΕΕ- ΔΝΤ –ΕΚΤ.


Έκτακτη σύσκεψη στου Μαξίμου

Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου των τριών αθώων εργαζομένων της Marfin αλλά και στη θέα των εικόνων που για μία ακόμη φορά έκαναν το γύρο του κόσμου, συνεκλήθη εκτάκτως σύσκεψη κορυφής στο Μέγαρο Μαξίμου, για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να δρομολογηθούν οι κινήσεις της κυβέρνησης.

Κάρολος Παπούλιας : «Η χώρα έφτασε στο χείλος της αβύσσου»

«Η χώρα μας έφτασε στο χείλος της αβύσσου. Είναι ευθύνη όλων μας να μη γίνει το βήμα προς το κενό. Και η ευθύνη αποδεικνύεται στην πράξη, όχι στα λόγια. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους. Αυστηρά και χωρίς ελαφρυντικά» τόνισε σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με αφορμή τα όσα συνέβησαν σήμερα στην Αθήνα.

«Δυσκολεύομαι να βρω τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσω την οδύνη και την οργή μου για τον τραγικό θάνατο τριών συμπολιτών μας που έπεσαν θύματα αποκρουστικής βίας, ξένης προς το αξιακό σύστημα μίας δημοκρατικής κοινωνίας», τόνισε ο Πρόεδρος.

«θέλω να διαβεβαιώσω τους δικούς τους ανθρώπους, που πονούν, ότι η πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μη μείνει αυτό το έγκλημα ατιμώρητο. Το μεγάλο διακύβευμα των ημερών είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ειρήνης, κατέληξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παπανδρέου: Ωμή δολοφονική ενέργεια

Συγκλονισμένος από τον θάνατο των τριών τραπεζικών υπαλλήλων δήλωσε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός.

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε τον θάνατο των τριών αθώων ως ωμή δολοφονική ενέργεια, στην οποία οδήγησε η ανεξέλεγκτη βία και η ανευθυνότητα. «Είναι ώρα ευθύνης», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, «και πρέπει να γίνει ώρα συναίνεσης».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι όλοι έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν, αλλά κανείς δεν έχει δικαίωμα να δολοφονεί αθώους. «Άλλο διαμαρτυρία και άλλο δολοφονία» σημείωσε ο πρωθυπουργός, που κάλεσε όλους ανεξαίρετους να καταδικάσουν κάθε μορφή βίας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι η πατρίδα περνά δύσκολες ώρες και είναι τώρα η ώρα της ευθύνης της προστασίας του πολιτεύματος, της κοινωνικής συνοχής και της ζωής των Ελλήνων.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε εμμέσως σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι ήταν λάθος η μη οργάνωση της συνόδου των αρχηγών -με υπαιτιότητα της αντιπολίτευσης- και τόνισε ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει αυτή την σύσκεψη μέσα στις επόμενες ημέρες.

Α. Σαμαράς: Ζούμε κρίσιμες στιγμές

« Η ΝΔ έχει αγωνιστεί για τον τόπο και τη Δημοκρατία, αλλά και τις ελπίδες του λαού. Θα πρωταγωνιστήσουμε στη μάχη για την εθνική ενότητα», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη Βουλή για τα σημερινά θλιβερά επεισόδια και τους τρείς νεκρούς.

Ζούμε κρίσιμες στιγμές, τόνισε ο κ. Σαμαράς, εκφράζοντας συντριβή και οδύνη για τα θύματα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι τα γεγονότα δείχνουν ότι τα ακραία φαινόμενα όχι απλώς τρομοκρατούν το λαό, αλλά και δολοφονούν: «Είμαστε όλοι εδώ για να εκφράσουμε τη βούλησή για διασφάλιση της Δημοκρατίας που εκφράζεται με κανόνες και λειτουργεί με θεσμούς. Πρέπει να σφυρηλατήσουμε την ενότητα. Πρόσθεσε ότι ως σύστημα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας θα πρέπει από κοινού να σηκώσουμε το ανάστημά μας και να διακηρύξουμε ότι μπορεί να υπάρχει χώρος για διαφωνίες και διαμαρτυρίες, αλλά όχι για βία.

Εμείς είμαστε, σημείωσε, εγγυητές της ομαλότητας, η χώρα έχει περάσει χειρότερα, πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι», είπε ο κ. Σαμαράς.

ΚΚΕ: Προβοκάτσια από φασιστοειδή

Για ευθεία προβοκάτσια, που ως στόχο έχει να κλείσει τον λαό στο σπίτι του, μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, στη Βουλή, αμέσως μετά το κάλεσμα του πρωθυπουργού για εθνική συναίνεση και εθνική ομοψυχία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ μίλησε ευθέως για οργανωμένο σχέδιο, «από μηχανισμούς που στήνουν προβοκάτσιες κατά του λαϊκού κινήματος», να εμπλέξει τις δυνάμεις του ΚΚΕ και να σταματήσει την αντίδραση στα σκληρά μέτρα.

Το ΚΚΕ επανέλαβε ότι καλεί τον λαό να κατέβει στον δρόμο για να προασπίσει τα δικαιώματά του. 

Δηλώσεις Γιώργου Καρατζαφέρη κατά ΚΚΕ

«Κάποιοι που πόνταραν στο ΧΑΟΣ, πήραν σήμερα μια αιματηρή προκαταβολή. Οι ακραίες φωνές που απέτρεψαν την Σύγκληση των Πολιτικών Αρχηγών και την όποια συνεννόηση, δημιούργησαν ένα ανατρεπτικό υπόστρωμα, που διευκόλυνε την δράση των αντι-εξουσιαστών. Όταν παίζεις ρώσικη ρουλέτα, η σφαίρα δεν μένει πάντα στην θαλάμη. Απευθύνω έκκληση προς όλους για αυτοσυγκράτηση. Τώρα πλέον δεν απειλείται μόνο η Οικονομία μας, αλλά ενδεχομένως η Δημοκρατία και το Σύνταγμα.

Ό,τι δεν κατόρθωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα επί Γεωργίου Παπανδρέου του πρεσβυτέρου, το προσπαθεί και πάλι τώρα, επί Γεωργίου Παπανδρέου του νεωτέρου».

ΣΥΡΙΖΑ: Απερίφραστη καταδίκη

Η πρώτη επίσημη πολιτική αντίδραση, για τα τραγικά γεγονότα της Αθήνας και τον θάνατο των τριών εργαζομένων της Marfin, ήρθε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταδίκασε απερίφραστα αυτούς που ευθύνονται για τον άδικο χαμό των τριών εργαζομένων τραπεζοϋπαλλήλων, απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων.

«Εκφράζουμε την ειλικρινή και βαθιά μας θλίψη για τον τραγικό θάνατο των τριών εργαζομένων τραπεζοϋπαλλήλων. Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την απερίφραστη καταδίκη μας απέναντι σε αυτούς που ευθύνονται για τον άδικο χαμό τους και απαιτούμε την πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε «την πρωτοφανή μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων, τη μαζική συμμετοχή, που ήταν οι μεγαλύτερες σε όγκο που έγιναν στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες».

«Οικολόγοι Πράσινοι»

Για τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν την απεργιακή πορεία οι Οικολόγοι Πράσινοι εξέδωσαν ανακοίνωση με τίτλο «Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη, το ΔΝΤ και τη βία».

«Για τα σημερινά γεγονότα με τον τραγικό απολογισμό, οι εκπρόσωποι τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ιωάννα Κοντούλη και Γιάννης Παρασκευόπουλος έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Η σημερινή έκρηξη μη βίαιης οργής απέναντι στο πολιτικό σύστημα, σκιάζεται από τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν με τραγικό τρόπο. Το να καίγονται άνθρωποι ζωντανοί, δε μπορεί να θεωρηθεί παράπλευρη απώλεια, ούτε αμφισβήτηση κανενός συστήματος. Οδηγεί απλά σε μια κοινωνία που τρώει η ίδια τις σάρκες της και που αδυνατεί να πάρει τη ζωή της στα χέρια της.

Η απόρριψη των μέτρων από την κοινωνία, που φάνηκε σήμερα καθαρά, κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για εναλλακτική πρόταση διεξόδου και για λογοδοσία όλου του πολιτικού συστήματος..

Πέρα από τα ερωτήματα για τα μέτρα πυρασφάλειας στο μοιραίο κτίριο, για τους λόγους που το συγκεκριμένο κατάστημα είχε μείνει ανοικτό, για το ποιος κερδίζει από τον εμπρησμό των στοιχείων για τα σοβαρά φορολογικά εγκλήματα, νιώθουμε την ανάγκη να τονίσουμε και πάλι ότι οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη, πάνω από το Δ.Ν.Τ, πάνω από την τυφλή βίαιη εκτόνωση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους των θυμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Χρειάζεται σύνεση, ψυχραιμία και εθνική ομοψυχία»

«Αυτή την ώρα χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά σύνεση, ψυχραιμία και εθνική ομοψυχία», επισημαίνει σε δήλωση του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν λέξεις για να εκφράσει την βαθύτατη οδύνη του για τον τραγικό χαμό των τριών νέων συνανθρώπων μας.

Ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι «η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και απαραβίαστη», τονίζει ότι «ουδείς δικαιούται να τη θυσιάζει στο βωμό οιασδήποτε σκοπιμότητας» και προσθέτει ότι «άλλο η θεμιτή διαμαρτυρία και άλλο η ωμή βία που καταλήγει σε δολοφονίες».

Δήλωση Δημάρχου Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη

«Η πόλη της Αθήνας εκφράζει την οδύνη της για τους τρεις νεκρούς και την οργή της για τη νέα καταστροφή της, από τους γνωστούς-αγνώστους, που σίγουρα δεν είναι οι εργαζόμενοι που μαζικά διαδήλωσαν για τις επιπτώσεις των οικονομικών μέτρων στην καθημερινότητά τους.

Αναρωτιέμαι πόσους νεκρούς πρέπει να θρηνήσουμε, πόσες καταστροφές της πόλης πρέπει να ζήσουμε προκειμένου να βρεθεί μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση που να πει το μεγάλο όχι σε αυτή την κατάσταση, εξαφανίζοντας τώρα, απόψε το βράδυ, όλους αυτούς τους τρομοκράτες της πόλης μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

Καταδικάζει η ΓΣΕΕ την επίθεση

« Η μεγαλύτερη μεταπολιτευτική διαδήλωση των εργαζομένων ενάντια στα αντεργατικά μετρά σημαδεύτηκε από τυφλή και προβοκατόρικη βία που οδήγησε στο θάνατο τριών νέων ανθρώπων.

Οι δράστες αυτής της δολοφονικής επίθεσης δεν έχουν καμία σχέση με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους που διαδηλώνουν δυναμικά και ειρηνικά για τα δίκαια αιτήματα τους.

Καταδικάζουμε τους εμπρηστές της τυφλής βίας και των βανδαλισμών που εκ των πραγμάτων υπονομεύουν και συκοφαντούν τους αγώνες των εργαζομένων.

Εκφράζουμε την βαθύτατη λύπη μας και τα συλλυπητήρια μας προς τις οικογένειες των αθώων θυμάτων της τυφλής βίας.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας για τα δίκαια αιτήματά μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

Πεδίο μάχης το Σύνταγμα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Μαΐου 2010, 08:46.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης