Άφωνη παρακολουθεί η κοινή γνώμη την υπόθεση της δολοφονίας του 34χρονου Παύλου Φύσσα, με δράστη τον Ρουπακιά Γιώργο, μέλος της Χρυσής Αυγής, ο οποίος ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σημείο της δολοφονίαςΤο αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Αμφιάλη.

Το θύμα, που ανήκε στον αριστερό χώρο, ήταν γνωστό στην περιοχή για την αντιφασιστική του δράση και ασχολούνταν με τη μουσική χιπ χοπ, δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση, η οποία είχε καθαρά πολιτικά κίνητρα. 

Η οικογένεια, φίλοι και συγγενείς θρηνούν την απώλεια του νεαρού, ο οποίος δεν είχε απασχολήσει ποτέ με τη συμπεριφορά του και όλοι όσοι τον γνώρισαν μιλούν με τα πιο θερμά λόγια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Παύλος Φύσσας ήταν ενεργό μέλος της ελληνικής μουσικής σκηνής ραπ από το 1997, γνωστός μεΤο θύμα το όνομα Killah-P.

Έκανε ζωντανές εμφανίσεις δίπλα σε πολλά μεγάλα ονόματα της ελληνικής ραπ σκηνής και τον περασμένο Φεβρουάριο φιλοξενήθηκε στη ZOUGLATV στην εκπομπή «Τα Κουνάβια».

Στο σημείο της δολοφονίας πηγαινοέρχονται οι περίοικοι και αφήνουν ένα λουλούδι στη μνήμη του νεαρού, δίνοντας ραντεβού το απόγευμα για την αντιφασιστική συγκέντρωση στον τόπο του εγκλήματος.

Δείτε τον Παύλο Φύσσα στην εκπομπή «Τα Κουνάβια»:

Ο πατέρας του ΠαύλουΕπί ώρες η αστυνομία έκανε έρευνες στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και στο σπίτι όπου διαμένει ο δράστης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Χρήστος Παρθένης, σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι ο 45χρονος ομολόγησε την πράξη του και παραδέχθηκε ότι ανήκει σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, ενώ σημείωσε ότι έγινε έρευνα στο σπίτι του και βρέθηκε ένας ηλεκτρικός εκκενωτής (taser). Σύμφωνα με όσα κατέθεσε η σύζυγός του (όπως ανέφερε ο κ. Παρθένης), στο σπίτι υπήρχαν ένα πτυσσόμενο κλομπ και έντυπο υλικό συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, τα οποία ωστόσο δεν βρέθηκαν εκεί.

Ο δράστης εργαζόταν στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου ως υπάλληλος σε ιχθυοπωλεία που ανήκαν σε συγγενείς του. Προσφάτως απασχολούνταν σε εταιρεία πετρελαιοειδών ως οδηγός βυτιοφόρου που έκανε διανομές σε τουριστικά νησιά.

(Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.)

Ο δράστης, κατά την ανάκρισή του από την Ασφάλεια, περιέγραψε τα γεγονότα ως εξής: «Φορούσα μαύρα ρούχα και στρατιωτικές μπότες, ήμουν μόνος μου και μου επιτέθηκαν. Στην προσπάθειά μου να αμυνθώ, έβγαλα το μαιχαίρι και τον τραυμάτισα, χωρίς να έχω πρόθεση να τον σκοτώσω».

Ο 45χρονος Γιώργος Ρουπακιάς αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πειραιά στις 17.00.

To χρονικό της δολοφονίας

Το αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης επί της οδού Π. Τσαλδάρη 60 στο Κερατσίνι. Ο 34χρονος μαζί με τη φίλη του και ένα φιλικό ζευγάρι παρακολουθούσαν το ματς. Σύμφωνα με μαρτυρίες, από την παρέα του θύματος έγινε ένα σχόλιο για τη Χρυσή Αυγή. Άγνωστος τηλεφώνησε σε μέλη της Χ.Α., τα οποία έφθασαν στο σημείο και ακολούθησε λεκτική αντιπαράθεση. Επί της ουσίας ο δράστης κλήθηκε και πρωταγωνίστησε στην αιματηρή συμπλοκή.

Η κατάσταση δεν άργησε να ξεφύγει από τον έλεγχο και ο 34χρονος δέχθηκε δύο μαχαιριές στο στήθος από τον 45χρονο, ο οποίος στη συνέχεια επιχείρησε να διαφύγει. Επί τόπου έσπευσε ασθενοφόρο που αρχικά μετέφερε τον τραυματία στο Τζάνειο, ωστόσο στη συνέχεια κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή του στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου και κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία γυναίκα αστυνομικός της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που είδε το συμβάν καταδίωξε τον 45χρονο Γιώργο Ρουπακιά και τον συνέλαβε. Στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα μαχαίρι. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως στο επεισόδιο συμμετείχαν περίπου 10 άνθρωποι.

Λίγες ώρες αργότερα, ο δράστης, Γιώργος Ρουπακιάς, 45 ετών, ομολόγησε την πράξη του και δήλωσε ότι είναι μέλος της Χρυσής Αυγής.

Η μαρτυρία του πατέρα του θύματος

Στο σημείο του εγκλήματος βρέθηκε το πρωί ο πατέρας του 34χρονου Παύλου Φύσσα, ο οποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους υποστήριξε ότι Χρυσαυγίτες έστησαν καρτέρι στον γιο του και ότι ο δράστης τον μαχαίρωσε στην καρδιά «με επαγγελματικό τρόπο».


(Το σημείο της δολοφονίας)

(Πανό κατά της Χρυσής Αυγής)

(Ο 34χρονος Παύλος Φύσσας)



Οι ανακοινώσεις για τη δολοφονική επίθεση

Δηλώσεις Δένδια

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε ο 34χρονος Παύλος Φύσσας από τον 45χρονο Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της Χρυσής Αυγής, καταδίκασε το περιστατικό, τονίζοντας πως είναι συγκλονισμένος.

«Θλίψη και οδύνη» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε ότι ανέβαλε το αυριανό του ταξίδι στη Ρώμη.

«Μετά τα θλιβερά και απαράδεκτα γεγονότα στον Μελιγαλά, όσα έγιναν χθες στο Κοινοβούλιο και το σημερινό περιστατικό στο Κερατσίνι δείχνουν καθαρά τις προθέσεις του νεοναζιστικού μορφώματος. Η κοινωνία δεν πρέπει να μείνει απαθής» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας και προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο πρόταση νομοθετικής παρέμβασης για να αλλάξει το άρθρο του Ποινικού Κώδικα επί εγκληματικής οργάνωσης.

Κεδίκογλου: «Η βία δεν θα περάσει»

«Η Δικαιοσύνη θα κάνει άμεσα και στο ακέραιο το καθήκον της» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου με αφορμή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις «να υψώσουμε φραγμό στον φαύλο κύκλο της έντασης και της βίας», τονίζοντας ότι «η Δημοκρατία χρειάζεται σταθερότητα, σύνεση και υπευθυνότητα από όλους».

«Είμαστε οι πρώτοι που καταδικάσαμε την ωμή βία που προέρχεται από τον χώρο της Χρυσής Αυγής. Είμαστε οι πρώτοι που τους αποκαλέσαμε νεοναζί. Η βία δεν θα περάσει. Η στρατηγική της έντασης δεν θα περάσει» διεμήνυσε ο κ. Κεδίκογλου.

ΣΥΡΙΖΑ

«Η άγρια δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα αποτελεί κορύφωση της εγκληματικής δράσης των ακροδεξιών ναζιστών της Χρυσής Αυγής, στη χώρα μας» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «είναι αυτονόητο ότι απαιτείται η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, καθώς και η απόλυτη καταδίκη τους, χωρίς επικίνδυνους συμψηφισμούς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει, παράλληλα, ότι «οι τυχόν απόπειρες αποσταθεροποίησης θα πέσουν στο κενό», ενώ επισημαίνει ότι τα ερωτήματα απέναντι στα οποία καλούνται όλοι να απαντήσουν «είναι ποιος οπλίζει το δολοφονικό χέρι των ακροδεξιών φασιστών, πόσο βοηθά στην αντιμετώπισή τους η επίκληση, από τα πιο επίσημα χείλη, της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων που τελικά ξεπλένει τη φασιστική Χρυσή Αυγή και χτυπά τη δημοκρατία».

Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί «κάθε δημοκράτη πολίτη να πάρει μέρος στη σημερινή αντιφασιστική διαμαρτυρία στις 6.00 μμ στην πλατεία Νίκης ( Ζαρντέν -οδός Π. Τσαλδάρη )» και καταλήγει: «οι τυχόν απόπειρες αποσταθεροποίησης θα πέσουν στο κενό».

ΠΑΣΟΚ

Η Χρυσή Αυγή πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί ως αυτό που πραγματικά είναι: ως μία εγκληματική οργάνωση που στρέφεται κατά της ζωής ξένων αλλά και Ελλήνων πολιτών.

Μετά τα κηρύγματα και τις πράξεις βίας της Χρυσής Αυγής κατά και Ελλήνων πολιτών, φθάσαμε και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος της Χ.Α.. Πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που αφορούν πια τη ζωή των Ελλήνων πολιτών.

Η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Παύλος Φύσσας, 34 χρονών νεκρός. Μαχαιρώθηκε από χέρι φασίστα. Οι φασίστες τον στοχοποίησαν για την αντιφασιστική του δράση και, όπως γνωρίζουν καλά, του επιτέθηκαν και τον δολοφόνησαν στο Κερατσίνι. Η συμμορία της Χρυσής Αυγής που προωθείται από οικονομικά συμφέροντα για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, συνεχίζει τα μνημονιακά εγκλήματα. Δεν δέρνουν το κατεστημένο – χτυπούν και σκοτώνουν μετανάστες, αριστερούς και τη νεολαία. Οι φασίστες οπλίζονται από τους κυβερνώντες, ενώ στην ίδια κατεύθυνση τα μνημονιακά παπαγαλάκια προσπαθούν να υποβαθμίσουν το γεγονός ή να το παρουσιάσουν σαν σύγκρουση ακροκινούμενων ομάδων. Όμως στην πραγματικότητα αυτό είναι ο φασισμός και η φασιστική Χρυσή Αυγή. Δολοφονική συμμορία, όπλο του συστήματος ενάντια στους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Μετά τις χιλιάδες αυτοκτονίες των τελευταίων χρόνων, τις κρατικές δολοφονίες, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, το παρακράτος, με τη διαρκή ανοχή της αστυνομίας, μαχαιρώνει κάποιον απλά και μόνο επειδή ήταν αντιφασίστας. Σήμερα Τετάρτη, μαζί με τους απεργούς όλης της χώρας παλεύουμε για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, παλεύουμε για ζωή, ενάντια σε αυτούς που μας την στερούν, λίγο λίγο ή κατευθείαν, με μία μαχαιριά.

Όλοι στους δρόμους, στις απεργιακές συγκεντρώσεις των εκπαιδευτικών, και ολόκληρη τη μέρα, να πολιορκήσουμε τους φασίστες και την πολιτική που δολοφονεί.

Όλοι στην αντιφασιστική διαδήλωση, σήμερα Τετάρτη, στις 6.00 το απόγευμα στον τόπο δολοφονίας στο Κερατσίνι, και στις διαδηλώσεις σε κάθε πόλη.

Ο φασισμός θα τσακιστεί.

Η απάντηση της Χρυσής Αυγής

Η Χρυσή Αυγή καταδικάζει απερίφραστα το έγκλημα στο Κερατσίνι και διαψεύδει κατηγορηματικά τους άθλιους συκοφάντες που την εμπλέκουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε αυτό. Είναι άθλιοι και αχρείοι όχι μόνο για τα ασύστολα ψεύδη και τις συκοφαντίες τους, αλλά και γιατί εκμεταλλεύονται ένα γεγονός τραγικό για να πολιτικολογήσουν, να πάρουν ψήφους και να διχάσουν την ελληνική κοινωνία. Τον λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη, στην οποία θα κληθούν να λογοδοτήσουν όλοι οι ψεύτες και επαγγελματίες υβριστές μας, αλλά και όσοι κακόβουλα αναπαράγουν τις αθλιότητές τους.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε: «Καταδικάσαμε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή το φονικό στο Κερατσίνι, όμως το θλιβερό μνημονιακό κράτος βρήκε αφορμή να κάνει εφόδους παράνομες σε όλα μας τα γραφεία στην Αττική, να κάνει παράνομες προσαγωγές μελών μας. Αυτό γίνεται επειδή φοβούνται τη Χρυσή Αυγή. Φοβούνται την άνοδο των εθνικιστών επειδή είμαστε Έλληνες»


(Κηλίδες αίματος στο σημείο της συμπλοκής)

ΔΗΜΑΡ

Ήταν αναμενόμενο. Η ρητορική του μίσους της Χρυσής Αυγής, οι ξυλοδαρμοί και οι τραμπουκισμοί των στελεχών και των μελών της, σύντομα θα οδηγούσαν σε κλίμα πολιτικών δολοφονιών. Το χθεσινό δολοφονικό περιστατικό στην Αμφιάλη επιβεβαιώνει την ανάγκη της «θεσμικής ασφυξίας» της Χρυσής Αυγής, της εξάρθρωσης των φασιστικών παρακρατικών μηχανισμών. Είναι αναγκαίο να γίνουν γνωστές οι συνθήκες δολοφονίας του 34χρονου και οι ένοχοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Οι δημοκρατικές δυνάμεις από κοινού πρέπει να αντιμετωπίσουν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Ακόμα και το χθεσινό ρατσιστικό παραλήρημα στη βουλή καταδεικνύει το μείζον πολιτικό πρόβλημα.

Δυστυχώς, αποδεικνύεται και με αυτό το τραγικό περαστικό η αξία της πρωτοβουλίας της ΔΗΜΑΡ και του υπουργού Αντώνη Ρουπακιώτη στην προηγούμενη κυβέρνηση να φέρουν αντιρατσιστικό νόμο στη Βουλή και για την αντιμετώπιση και της Χρυσής Αυγής.

ΚΚΕ

Η εγκληματική και δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής έχει στόχο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Αποθρασύνεται από την πολύμορφη στήριξη που της παρέχουν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και τα μεγαλοσυμφέροντα, που τη γέννησαν και τη θρέφουν, για να επιτίθεται σε όσους παλεύουν, σηκώνουν κεφάλι, να επιτίθεται στο εργατικό – λαϊκό κίνημα.

Ο λαός και η νεολαία έχουν τη δύναμη να σταματήσουν τη δολοφονική δράση των ναζιστών. Τα σωματεία των εργαζομένων, οι μαζικοί φορείς σε πόλεις και ύπαιθρο, οι λαϊκές επιτροπές μπορούν να απομονώσουν τους θρασύδειλους δολοφόνους της Χ.Α. και να προστατεύσουν τον λαό από το δηλητήριο και τη δράση τους. Να δυναμώσουν τη λαϊκή συμμαχία για να μπει τέρμα στη δράση των ναζί και του συστήματος που τους θρέφει.

Συζήτηση στη Βουλή για τη δολοφονία του 34χρονου

Το ζήτημα της δολοφονίας του 34χρονου απασχόλησε το πρωί της Τετάρτης τη Βουλή, όπου ξεκίνησε η συζήτηση για νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου καταδίκασε τη βία από τη Χρυσή Αυγή και τόνισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί.

Σε ιδιαίτερα έντονο τόνο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης είπε ότι θα πρέπει να συλληφθούν οι δράστες και «να σαπίσουν στη φυλακή».

Ποιος ήταν ο Παύλος Φύσσας

Ο Παύλος Φύσσας ήταν ενεργό μέλος της ελληνικής μουσικής σκηνής ραπ από το 1997, γνωστός με το όνομα Killah-P. Σύμφωνα με τη σελίδα του στο Facebook https://www.facebook.com/pages/Killah-P-Official/193077320738413 δημιούργησε και συμμετείχε σε διάφορα σχήματα hip hop με τραγούδια του σε αρκετές δισκογραφικές συλλογές. Έκανε ζωντανές εμφανίσεις δίπλα σε πολλά μεγάλα ονόματα της ελληνικής ραπ σκηνής.

Οι φίλοι του τον αποχαιρετούν

Μόλις έγινε γνωστή η δολοφονική επίθεση σε βάρος του Παύλου Φύσσα, φίλοι και γνωστοί έσπευσαν να τον αποχαιρετήσουν με ένα μήνυμα στη σελίδα του στο Facebook.


Ανακοίνωση συνδικαλιστικών φορέων του Πειραιά

Για την εν ψυχρώ δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι, τα σωματεία και τα συνδικάτα του Πειραιά εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος για «εγκληματίες της Χρυσής Αυγής»

Όπως αναφέρουν: «Καταγγέλλουμε την εν ψυχρώ δολοφονία του 34χρονου νέου, χθες στο Κερατσίνι από φασίστες εγκληματίες της Χρυσής Αυγής.

Ο εγκληματικός μηχανισμός της Χρυσής Αυγής χτυπάει σε εργατικές λαϊκές γειτονιές, αποκαλύπτοντας ότι είναι μηχανισμός του σάπιου συστήματος, του κεφαλαίου. Στόχο έχει να τρομοκρατήσει κάθε εργαζόμενο, κάθε νέο που σηκώνει κεφάλι και αγωνίζεται ενάντια στη βάρβαρη πολιτική.

Να μην τους περάσει. Ο λαός έχει τη δύναμη να τους τσακίσει.

Τώρα χρειάζεται μαζική λαϊκή κινητοποίηση και δράση όλων των εργαζομένων και της νεολαίας για να απομονωθούν οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε σωματείο, σε κάθε λαϊκή γειτονιά.

Κάθε μαζικός φορέας να αναπτύξει δράση για να τους πετάξει έξω, αυτούς και τη σάπια ιδεολογία τους, να μην περνάει πουθενά το ναζιστικό δηλητήριο.

Καλούμε τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς να καταδικάσουν και να συμμετέχουν στη συγκέντρωση την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη στις 5.30 το απόγευμα στην Πλατεία Ζαρντέν (τριγωνάκι, πλ. Νίκης οδός Τσαλδάρη) στην Αμφιάλη.

Τα σωματεία:

Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ένωση Αμμοβολιστών-Καθαριστών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν “Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ”, Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών, Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, Πανελλαδική Ένωση Ελαιοργοσαπουνοποιών, Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, Σωματείο Λογιστών Πειραιά, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Σωματείο Καθαριστών – Καθαριστριών Πειραιά, Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, Παράρτημα Πειραιά Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πειραιά, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας – Κορυδαλλού, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Νίκαιας – Κορυδαλλού, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Σαλαμίνας».

Διαβάστε επίσης: Επεισόδια σε Μοναστηράκι και Κερατσίνι, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013, 01:35

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας – Άννα Μορφούλη – Φλώρα Πέτση – Σωτήρης Σκουλούδης

Video – φωτογραφίες: Παναγιώτης Σαγκούρης- 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης