Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στις Ιτιές της Πάτρας, όπου πριν από έξι ημέρες ο 29χρονος Θανάσης Λαζανάς, κάτοικος της περιοχής, έχασε τη ζωή του ύστερα από επίθεση τριών υπηκόων Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέλη της Χρυσής Αυγής πολιορκούσαν για πολλές ώρες την είσοδο του κτηρίου της Πειραϊκής – Πατραϊκής, μέσα στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο μετανάστες. Κρατώντας σίδερα, καδρόνια, πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα, άρχισαν να τα πετούν προς τους αστυνομικούς.

Από την πλευρά της, η αστυνομία επιχείρησε να τους απωθήσει, κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Φώτο: patratv)

Ένα μέλος της Χρυσής Αυγής τραυματίστηκε ελαφρά και το παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, με την ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική.

Ο χώρος τόσο στην Ακτή Δυμαίων όσο και ευρύτερα στη λιμενική ζώνη, μέχρι το ύψος της οινοπνευματοποιίας Σπηλιόπουλου, θύμιζε πεδίο μάχης. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μέλη της Χρυσής Αυγής επιχείρησαν να μπουν μέσα στο κτήριο με τη χρήση μπουλντόζας, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.


(Φώτο: patratv)

Την ίδια στιγμή, διαδηλωτές επιτέθηκαν σε 3 αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και, αφού χτύπησαν τον έναν εξ αυτών, κατάφεραν να του πάρουν τη μηχανή. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε αυτή και έκαναν βόλτες στην Ακτή Δυμαίων.

Παράλληλα, έβαλαν φωτιά σε φορτηγό αυτοκίνητο αλλά και σε χόρτα γύρω από τις γραμμές του τρένου. Στην ευρύτερη περιοχή σταθμευμένα οχήματα και κάδοι απορριμμάτων τυλίχτηκαν στις φλόγες, ενώ δεν έλειψαν και οι φθορές στο δίκτυο της Δ.Ε.Η..

Νωρίτερα, στις 18.25 το απόγευμα της Τρίτης, περίπου 200 κάτοικοι αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο κτήριο της Πειραϊκής-Πατραϊκής, το οποίο σημειωτέον φυλάσσεται από δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, που έχουν φθάσει από την πρωτεύουσα.


(Φώτο: patratv)

Οι κάτοικοι ζήτησαν την άμεση απομάκρυνση των μεταναστών από την περιοχή και τη λήψη μέτρων ασφαλείας. Όπως ανέφεραν η κατάσταση έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη λόγω της παρουσίας των μεταναστών στην περιοχή.

Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ στην περιοχή βρέθηκαν και μέλη ακροδεξιών οργανώσεων από την Αθήνα.


(Φώτο: patratv)

Πριν από την απόπειρα εφόδου στο κτήριο της Πειραϊκής – Πατραϊκής, περίπου 300 άτομα ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας στην Ακτή Δυμαίων, στο ρεύμα προς Πάτρα, με δυνάμεις της αστυνομίας να παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις τους.

Στις τάξεις των κατοίκων είχαν παρεισφρήσει μέλη της Χρυσής Αυγής, από τα οποία οι κάτοικοι απαιτούσαν να αποχωρήσουν και να μην επιχειρήσουν να καπηλευτούν τον θάνατο του 29χρονου.

Ωστόσο, τα μέλη της παρέμειναν στο σημείο, τραγουδώντας, μεταξύ άλλων, τον Εθνικό Ύμνο.

Στις 17.50 το απόγευμα, κάτοικοι από τις νοτιοδυτικές συνοικίες της Πάτρας απέκλεισαν την Εθνική στο ύψος της Πειραϊκής-Πατραϊκής, δυσκολεύοντας έτσι και την είσοδο των οχημάτων στο νέο λιμάνι. Ακολούθησαν μικροεπεισόδια μεταξύ των συγκεντρωμένων και των οδηγών κυρίως μεγάλων φορτηγών που ήθελαν να εισέλθουν στον συγκεκριμένο χώρο.

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης των τελευταίων ημερών, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση του δημάρχου Πατρέων, Γιάννη Δημαρά, με αντιπροσωπεία των κατοίκων, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης που έχει δημιουργηθεί, μετά τη δολοφονία του 29χρονου Θ. Λαζανά από τους παράνομους μετανάστες.

Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση συμμετείχαν η πρόεδρος του Νοτίου Διαμερίσματος, Σοφία Κάνιστρα, οι πρόεδροι των Εκπολιτιστικών Συλλόγων Ιτεών και Κρύα Ιτεών, Κώστας Δημητριάδης και Ιωάννης Τίτος, τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο Συλλόγων και αντιπροσωπεία κατοίκων του Νοτίου Διαμερίσματος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Δημαράς ζήτησε συντονισμό από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ ενημέρωσε τους κατοίκους για τη σύσκεψη η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 13.00 το μεσημέρι της Τετάρτης στο δημαρχείο.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης – Μάριος Βελέντζας

Πηγές: patrastimes, dete, pelop, thebest, patratv

Διαβάστε επίσης:
Επίθεση εναντίον βουλευτή της Χρυσής Αυγής και δημοσιογράφου, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Μαΐου 2012, 22:58
Νεκρός 29χρονος μετά από συμπλοκή με αλλοδαπούς, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Μαΐου 2012, 15:55

Δείτε φωτογραφίες:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης