Πατήστε εδώ για να δείτε live εικόνα από το σημείο, όπως τη μεταδίδει το ΒΒC 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τους χειρότερους φόβους όλων φαίνεται πως επιβεβαίωσαν οι ένοπλοι ισλαμιστές της εξτρεμιστικής ισλαμικής σομαλικής οργάνωσης αλ Σεμπάμπ, καθώς εκφράζονται εκτιμήσεις ότι πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς που έφεραν επάνω τους λίγο πριν τις 14.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) και μόλις μία ώρα μετά την έναρξη της νέας επέμβασης των ειδικών δυνάμεων στο εμπορικό κέντρο, μεταδίδει η Daily Mail.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας, Joseph Ole Lenku, ανακοίνωσε ότι έχουν απελευθερωθεί οι περισσότεροι όμηροι, ενώ απέδωσε τον καπνό που βγαίνει από το εμπορικό κέντρο σε φωτιές που άναψαν σε στρώματα οι ένοπλοι. «Έχουμε πλήρως τον έλεγχο της κατάστασης. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών. Ο ίδιος δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία περί πυροδότησης εκρηκτικών, ανέφερε πάντως πως δύο από τους ενόπλους είναι νεκροί. Μάλιστα, έδωσε νέα στοιχεία στη δημοσιότητα, λέγοντας πως οι ένοπλοι δεν ήταν μόνο Σομαλοί, όπως αρχικά εικαζόταν, αλλά διαφόρων εθνικοτήτων.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας ότι το εμπορικό κατάστημα Ουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι βρισκόταν υπό τον έλεγχο της αστυνομίας, προσθέτοντας ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας κατάφεραν να εξουδετερώσουν τους δράστες και να απελευθερώσουν τους ομήρους, δίνοντας έτσι τέλος στο θρίλερ ομηρίας που διήρκησε για δύο -και πλέον- ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής, οι νεκροί υπολογίζονται σε 69 (ωστόσο επίσημα η κυβέρνηση μιλά για 62), μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται μικρά παιδιά, διπλωμάτες, ποιητές και επιφανείς προσωπικότητες από την πολιτική σκηνή της Κένυας, και οι τραυματίες αγγίζουν τους 175. Ωστόσο, ο αριθμός εκτιμάται πως θα αυξηθεί.

Ο δημοσιογράφος του Reuters Daniel Howden σε ανταπόκρισή του από την πρωτεύουσα της Κένυας έκανε λόγο για «μαύρο καπνό και χάος».  Από την πλευρά του, ο Frank Gardner, ανταποκριτής του BCC, αναφέρει ότι το εν λόγω περιστατικό είναι πανομοιότυπο με τις επιθέσεις στη Βομβάη το 2008. Οι αρχές, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, φοβούνταν ότι θα δεχτούν τέτοια επίθεση κάποια στιγμή, και να που έγινε.


Καπνός από τις εκρήξεις στο εμπορικό κέντρο

Το θρίλερ ομηρίας και η επέμβαση

Σύμφωνα με τη Daily Maily, λίγο μετά τις 13.00 ξεκίνησε νέα επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της Κένυας που έχουν τη συνδρομή του Ισραήλ, για την απελευθέρωση και των τελευταίων 10 ομήρων. Οι αρχές φαίνεται πως αψηφούν τις απειλές των ενόπλων που είχαν προειδοποιήσει με νέο λουτρό αίματος, αν επιχειρείτο νέα επέμβαση. Την ίδια ώρα, το Reuters μεταδίδει πως ακούγονται συνεχώς πυροβολισμοί κι εκρήξεις από το εμπορικό κέντρο, πολύ πιο έντονα από ό,τι τις προηγούμενες ώρες, γεγονός που μαρτυρά πως είναι σε εξέλιξη νέα επέμβαση. Μάλιστα, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο πως διακρίνεται καπνός πάνω από το Ουέστγκεϊτ.

Οι αστυνομικοί απομακρύνουν τον συγκεντρωμένο κόσμο, για αποφυγή τυχόν τραυματισμώνΚι ενώ τα ξημερώματα της Δευτέρας, φάνηκε ένα ψήγμα ελπίδας πως η επιχείρηση έφτανε στο τέλος της, καθώς απελευθερώθηκαν οι περισσότεροι όμηροι, ωστόσο οι δηλώσεις του εκπροσώπου της οργάνωσης, Sheikh Abulaziz Abu Muscab, στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ρίχνουν λάδι στη φωτιά. 

«To μέρος όπου επιτεθήκαμε είναι το εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ. Είναι ένα μέρος όπου τουρίστες από όλο τον κόσμο έρχονται να ψωνίσουν, όπου διπλωμάτες συγκεντρώνονται. Είναι ένα μέρος όπου οι λαμβάνοντες τις αποφάσεις για την Κένυα πηγαίνουν να ηρεμήσουν και να διασκεδάσουν. Το Ουέστγκεϊτ είναι ένα μέρος όπου υπάρχουν Εβραϊκά και Αμερικανικά καταστήματα. Για αυτό έπρεπε να τους επιτεθούμε. Αναφορικά με τους θανάτους πολιτών, η Κένυα πρέπει πρώτα από όλα να ερωτηθεί γιατί βομβάρδισε αθώους Σομαλούς πολίτες σε στρατόπεδα προσφύγων, γιατί βομβάρδισε αθώους ανθρώπους στις περιοχές Gedo και Jubba. Σε αυτούς πρέπει να απευθυνθείτε πριν απευθυνθείτε σε εμάς» ήταν η κυνική δήλωση του Sheikh Abulaziz Abu Muscab.

Μία 29χρονη Βρετανίδα πίσω από το μακελειό στο Ναϊρόμπι

Εν τω μεταξύ, σάλο έχει προκαλέσει, η είδηση ότι η τρομοκρατική επίθεση της οργάνωσης Σεμπάμπ, των Σομαλών ισλαμιστών μαχητών, έγινε υπό τις οδηγίες μιας γυναίκας, της Βρετανίδας 29χρονης Samantha Lewthwaite, της αποκαλούμενης «λευκής χήρας», η ο οποία συμμετείχε και στην τρομοκρατική επίθεση στο μετρό του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, η γυναίκα έδινε εντολές στους δράστες στα αραβικά μέσα στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι, κατά την εισβολή το περασμένο Σάββατο. Οι περισσότεροι από τους ομήρους εκτελέστηκαν γιατί δε μπορούσαν να απαγγείλουν το Κοράνι ή να προφέρουν το όνομα της μητέρας του προφήτη Μωάμεθ.

Απειλές για τους εναπομείναντες ομήρους

Οι ένοπλοι εξτρεμιστές ισλαμιστές, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, απείλησαν το πρωί της Δευτέρας πως, αν γίνει νέα επέμβαση των ειδικών δυνάμεων, θα σκοτώσουν όλους τους εναπομείναντες ομήρους οι οποίοι υπολογίζονται σε 10 άτομα και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Υπενθυμίζεται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Κένυας εξαπέλυσαν επίθεση σήμερα τα ξημερώματα εναντίον των ένοπλων ισλαμιστών που κρατούν ομήρους σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι, όπου ακούγονται πυροβολισμοί, σύμφωνα με πηγή αυτοπτών μαρτύρων προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας.

Μεταξύ των νεκρών είναι ο αρχιτέκτονας Ross Langdon, με διπλή υπηκοότητα, βρετανική και αυστραλιανή, ο οποίος σε δύο εβδομάδες θα γινόταν πατέρας. Στη φωτογραφία διακρίνεται με την έγκυο σύντροφό του Elif Yavuz.

Εικόνες σοκ από το εμπορικό κέντρο του μαρτυρίου

Εν τω μεταξύ, έρχεται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας οπτικοακουστικό υλικό από την εισβολή των ενόπλων στο εμπορικό κέντρο, από τη φυγάδευση κάποιων εκ των ομήρων, αλλά και από την επέμβαση των αστυνομικών αρχών στο Ουέστγκεϊτ.

Όμηρος που απελευθερώθηκε μετά από πέντε ώρες στα χέρια των ενόπλων, τράβηξε ένα συγκλονιστικό βίντεο από το εσωτερικό του εμπορικού κέντρου. Ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Στο βίντεο διακρίνεται κόσμος να τρέχει πανικόβλητος να σωθεί, ενώ ακούγονται και πυροβολισμοί. 

Επίσης, την Κυριακή διέρρευσε ένα ακόμη βίντεο από την επέμβαση των Κενυατικών αρχών το Σάββατο στο Ουέστγκεϊτ: 

Ερασιτεχνικό βίντεο από την επέμβαση των αστυνομικών στο εμπορικό κέντρο – Βίντεο από το Σάββατο 21-9-13

Προσοχή! Ακολουθούν σκληρές εικόνες από την επίθεση:


Πανικόβλητοι τρέχουν να σωθούν οι πελάτες του εμπορικού κέντρου


Οι τραυματίες μεταφέρονται στο πλησιέστερο νοσοκομείο

Σκηνές πανικού επικράτησαν έξω από το εμπορικό κέντρο


Πανικός επικρατεί


Οι αστυνομικοί μπαίνουν στο εμπορικό κέντρο από μία σκάλα που οδηγεί σε έξοδο κινδύνου


Οι αστυνομικοί εντός του εμπορικού κέντρου


Αστυνομικός στον προαύλιο χώρο του εμπορικού κέντρου


Οπλισμένοι αξιωματικοί ψάχνουν μεταξύ των πελατών για τυχόν υπόπτους σε μια από τις τουαλέτες του συγκροτήματος


Ένας τραυματίας αστυνομικός κρατά την πληγή του 


Παιδιά και έφηβοι μεταξύ των τραυματιών


Αστυνομικός εντός του κτιριακού συγκροτήματος προσπαθεί να εντοπίσει τους ενόπλους


Το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο αποτελεί δημοφιλή προορισμό για ντόπιους, αλλά και τουρίστες. Το Σάββατο το πρωί ήταν γεμάτο από κόσμο και κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά


Τα παιδιά-όμηροι οδηγούνται σε ασφαλές μέρος


Αξιωματούχοι του στρατού περικύκλωσαν την περιοχή


Εκτός του χώρου του μακελειού άνθρωποι αγωνιούν για τους συγγενείς τους


Οι όμηροι περπατούν σκυφτοί για να μη δεχθούν πυρά από τους ενόπλους σύμφωνα με τις οδηγίες των αστυνομικών


Παρέχονται οι πρώτες βοήθειες στους τραυματίες


Οι τραυματίες μεταφέρονται σε ασφαλές μέρος

Προκειμένου να σωθούν, οι όμηροι σέρνονται στο πάτωμα


Κενυάτης στρατιώτης στο εμπορικό κέντρο


Κενυάτης στρατιώτης επιτηρεί την περιοχή γύρω από το εμπορικό κέντρο. Πολίτες που αγωνιούν έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο.


Ένας άνδρας διαβάζει εφημερίδα την Κυριακή, στην περιοχή γύρω από το εμπορικό κέντρο της φρίκης


Κόσμος που αγωνιά, ελπίζει στην απελευθέρωση όλων των ομήρων


Στρατιώτες μεταφέρονται στο εμπορικό κέντρο για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις


Ο 18χρονος μουσουλμάνος, ο Rehmad Mehbub, θύμα των ενόπλων ισλαμιστών, κηδεύεται.


To πτώμα της 16χρονης Nehal Vekaria αποτεφρώνεται


Κενυάτες στρατιώτες επεμβαίνουν στο εμπορικό κέντρο του τρόμου


Πανοραμική φωτογραφία του Ουέστγκεϊτ


Κενυάτης στρατιώτης έξω από εμπορικό κέντρο


Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος την Κυριακή

Τα ξημερώματα της Δευτέρας απελευθερώθηκαν οι περισσότεροι όμηροι – Ρεπορτάζ του Reuters


Τα παιδιά μεταφέρονται όπως- όπως σε ασφαλές μέρος


Σκηνές πανικούς εντός κι εκτός του εμπορικού κέντρου

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης