Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της βρετανικής Αντιτρομοκρατικής και των μυστικών υπηρεσιών, προκειμένου να διαπιστώσουν αν ο τρομοκράτης-καμικάζι που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στον χώρο των εκδοτηρίων του Manchester Arena το βράδυ της Δευτέρας λειτούργησε μόνος του ή αντίθετα υποστηρίζεται από δίκτυο της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στη Μ. Βρετανία έπειτα από εκείνο του 2005, το οποίο θέτει εκ των πραγμάτων και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο το ζήτημα ασφαλείας στη χώραΣύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις της αστυνομίας, ο καμικάζι είναι νεκρός και μάλιστα έχει ήδη ταυτοποιηθεί, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία έχει συγκαλέσει στις 11.00 συνεδρίαση της ομάδας εκτάκτων αναγκών «Κόμπρα», θα προβεί προφανώς σε δηλώσεις που θα βασίζονται στα πρώτα πορίσματα των υπηρεσιών ασφαλείας.

Πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στη Μ. Βρετανία έπειτα από εκείνο του 2005, το οποίο θέτει εκ των πραγμάτων και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο το ζήτημα ασφαλείας στη χώρα. Η προεκλογική εκστρατεία διεκόπη, αλλά η σφαγή στο Μάντσεστερ αναμένεται να αποτελέσει το επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ήδη η Τερέζα Μέι έχει απολέσει σημαντικό ποσοστό από το προβάδισμα των 20 μονάδων που διέθετε στην αρχή της προεκλογικής καμπάνιας. Αναμένεται, επίσης, να ενισχυθεί εκ νέου το κύμα ξενοφοβίας στη Μ. Βρετανία, το οποίο αποτέλεσε και τον πυρήνα που χαρακτήρισε την επιλογή των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα για το Brexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βόμβα που πυροδοτήθηκε στο Manchester Arena ήταν τυλιγμένη με καρφιά και βίδες, έτσι ώστε να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερους θανάτους και τραυματισμούς.

Στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε είχαν προσέλθει πολύ νεαρές ηλικίες καθώς και οικογένειες με τα παιδιά τους, δεδομένου ότι η Αμερικανίδα τραγουδίστρια είναι εξαιρετικά δημοφιλής σε πολύ νεαρά άτομα.

Bίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Μάντσεστερ έκανε λόγο για πρωτοφανές σφαγείο και απίστευτης αγριότητας βάρβαρη πράξη, μπροστά στην οποία ο κάθε αστυνομικός αδυνατεί να πιστέψει αυτά που αντικρίζουν τα μάτια του.

Η εικόνα στο Manchester Arena κατά την έξοδο των θεατών, αφού η βόμβα εξερράγη εκείνη τη στιγμή, θυμίζει την τραγωδία προ έτους στο Παρίσι στην αίθουσα συναυλιών του Bataclan, όπου ισλαμιστές τρομοκράτες με καλάσνικοφ είχαν προκαλέσει εκατόμβη νεκρών.

Για ακόμη μία φορά η ισλαμική τρομοκρατία στόχευσε την καρδιά του δυτικού τρόπου ζωής και της κουλτούρας της Δύσης.

Οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους χαιρέτισαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την πολύνεκρη επίθεση σε συναυλιακό χώρο του Μάντσεστερ παρότι επισήμως η τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Ηγέτες και πολιτικοί όλων των ευρωπαϊκών χωρών εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τη σφαγή στο Manchester Arena.

Σε συναγερμό το Ηνωμένο Βασίλειο

Από την πρώτη στιγμή οι Αρχές ασφαλείας της Μ. Βρετανίας αντιμετώπισαν την τραγωδία στο Μάντσεστερ ως τρομοκρατικό χτύπημα, παρά το γεγονός ότι και μέχρι αργά τα ξημερώματα της Τρίτης τόσο οι Αρχές όσο και το BBC απέφευγαν να χρησιμοποιήσουν ορολογία που παραπέμπει σε τρομοκράτες. Εξαρχής ανέλαβαν την έρευνα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία καθώς και η μυστική υπηρεσία MI5, η οποία ασχολείται με την εσωτερική ασφάλεια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ειδικοί «χτενίζουν» τα ηλεκτρονικά τους αρχεία, προκειμένου να διαπιστώσουν αν και κατά πόσο έχουν να αντιμετωπίσουν ένα νέο δίκτυο τρομοκρατών με Βρετανούς ισλαμικής καταγωγής που επέστρεψαν από τη Συρία ή αντίθετα αν έχουν να κάνουν με ισλαμικό δίκτυο εν υπνώσει που ενεργοποιήθηκε στην περίπτωση αυτή.

O εφιάλτης του Μπατακλάν επέστρεψε στο Μάντσεστερ

Το Ισλαμικό Κράτος πάντως «πανηγυρίζει» στο διαδίκτυο, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης για το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα.

Ψάχνουν με αγωνία τα παιδιά τους

Στο Μάντσεστερ επικρατεί θρήνος, με τις οικογένειες να ψάχνουν τα παιδιά τους τα οποία αγνοούνται, αφού η ταυτοποίηση των νεκρών και των τραυματιών καθυστερεί.

Οι τραυματίες νοσηλεύονται σε οκτώ διαφορετικά νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής του Μάντσεστερ. Οι γονείς με αγωνία ζητούν πληροφορίες μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Η εφημερίδα «Daily Mail» αφιερώνει ιδιαίτερο χώρο στην αγωνιώδη αναζήτηση αγνοουμένων εφήβων και παιδιών, στην οποία προβαίνουν οι γονείς που αναρτούν φωτογραφίες στο διαδίκτυο.

Ανάμεσα στα παιδιά που αγνοούνται είναι ο νεαρός Martyn, η Lucy, η Chloe και ο Liam.

O Martyn

H Lucy

H Chloe και ο Liam

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης