Με αίμα βάφτηκε η συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ, καθώς μετά το τέλος της σημειώθηκε έκρηξη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 19 άνθρωποι σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις της αστυνομίας.

Πάνω από 60 υπολογίζονται οι τραυματίες, ενώ εκατοντάδες είναι τα παιδιά που έχουν χαθεί μετα την τραγωδία στην αγγλική πόλη. Η πλειονότητα των θυμάτων είναι παιδιά και έφηβοι, καθώς ή Αμερικανίδα τραγουδίστρια έχει ιδιαίτερα νεανικό κοινό. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος στο φουαγιέ του σταδίου και ο σάκος ήταν γεμάτος με καρφιά, ώστε οι τρομοκράτες να πολλαπλασιάσουν τα θύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμερικανικά δίκτυα, που επικαλούνται βρετανούς αξιωματούχους αναφέρουν ότι η έκρηξη προήλθε από καμικάζι αυτοκτονίας τη στιγμή που τελείωσε η συναυλία και έβγαινε ο κόσμος από τον συναυλιακό χώρο (σ.σ.: οι πόρτες ειχαν ανοίξει και ως εκ τούτου κάποιος μπορούσε να περάσει σε αυτόν, δεδομένου ότι τα μέτρα ασφαλείας είχαν χαλαρώσει).

Video-ντοκουμέντο έξω από την Αρένα που καταγράφει την έκρηξη

Μάλιστα σύμφωνα με το NBC κάμερα ασφαλείας έχει καταγράψει τον ύποπτο, την ώρα που ενεργοποιεί τα εκρηκτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μια κάμερα ασφαλείας που είναι τοποθετημένη στο Manchester Arena έχει καταγράψει τη στιγμή που ο καμικάζι αυτοκτονίας ενεργοποιεί τα εκρηκτικά» αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο δράστης έφτασε στο σημείο με το τρένο.

Μεγάλος αριθμός παιδιών χάθηκαν.
Έχασαν τους γονείς και τους φίλους τους και δεν είχαν που να πάνε ή πως να τους αναζητήσουν. Χαρακτηριστική ήταν η ανακοίνωση του γνωστού ξενοδοχείου του Μάντσεστερ Holliday Inn, ότι στους χώρους του έχουν καταφύγει πάνω από 50 παιδιά, που αναζητούν τους δικούς τους
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση που έγινε στην Βρετανία από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο (7η Ιουλίου 2005) όταν τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας, σκότωσαν 52 ανθρώπους σε επιθέσεις κατά τριών συρμών του μετρό κι ενός λεωφορείου.

Η αστυνομία του Μάντσεστερ «πιάστηκε στον ύπνο» και καθυστέρησε να επιβεβαιώσει το γεγονός και πολύ περισσότερο να ανακοινώσει από τι προκλήθηκαν οι εκρήξεις.
Πολύ αργότερα άρχισε να κάνει λόγο για ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας.

Ο «εφιάλτης του Μπατακλαν» στο Παρίσι ήταν όμως παρών.

Εκτός από τους 19 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες στο στάδιο καταγράφεται και ένα άλλο φαινόμενο. Μεγάλος αριθμός παιδιών έχουν χαθεί.

Έχασαν τους γονείς και τους φίλους τους και δεν είχαν που να πάνε ή πως να τους αναζητήσουν. Χαρακτηριστική ήταν η ανακοίνωση του γνωστού ξενοδοχείου του Μάντσεστερ Holliday Inn, ότι στους χώρους του έχουν καταφύγει πάνω από 50 παιδιά, που αναζητούν τους δικούς τους.

Την ίδια στιγμή, οι πολίτες του Μάντσεστερ άνοιξαν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν ανθρώπους που έχουν χαθεί ή δεν μπορούν να φύγουν από την πόλη.
 
Η αστυνομία την ίδια στιγμή περιοριζόταν να ανακοινώσει λακωνικά: «Αντιμετωπίζουμε ένα πολύ σοβαρό περιστατικό».  Τα περιβόητα βρετανικά μέτρα ασφαλείας και ετοιμότητας όμως είχαν ήδη καταρρεύσει.

Πατέρας έχοντας στην αγκαλιά του την κόρη του
Και ο διεθνής Τύπος όμως δεν εμφάνισε καλύτερη εικόνα.  Χαρακτηριστικό είναι ότι το BBC καθυστέρησε πολύ να δώσει την είδηση και ακόμη περισσότερο κάποιες πρώτες πληροφορίες.
Το ίδιο και το Skynews.

Πρώτο βγήκε το αμερικανικό CNN, που έχει αυξημένο ενδιαφέρον εκτός από το ενδεχόμενο τρομοκρατίας και λόγω καταγωγής της Αριάνα Γκράντε.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της σύγχησης που επικράτησε είναι οι πληροφορίες που μετέδιδε το RT.

Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι είναι πολύ πιθανό η έκρηξη να προκλήθηκε από… τεράστια μπαλόνια φουσκωμένα με αέριο. Κατά μια άλλη εκδοχή οι εκρήξεις προκλήθηκαν από βραχυκύκλωμα στις εγκαταστάσεις του σταδίου. Καμία σχέση με την πραγματικότητα.

H θέση της Manchester Arena
Οι πρώτες εικόνες όμως άρχισαν σταδιακά να δίνουν τη διάσταση του γεγονότος. Στο στάδιο υπήρχαν νεκροί και τραυματίες. Σύγχυση και πανικός.

Η βρετανική αστυνομία αρκέστηκε να επιβεβαιώσει σε ανάρτησή της στο Twitter ότι «υπάρχουν νεκροί» στο στάδιο του Μάντσεστερ καθώς και τραυματίες. Και πάλι όμως δεν ήταν σε θέση να δώσει τα αίτια των εκρήξεων.

Τραυματίες από την έκρηξη
Όλη η περιοχή αποκλείστηκε και στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις καθώς και ασθενοφόρα για να παραλάβουν τους τραυματίες. Καθυστερημένα έκαναν την εμφάνισή τους άνδρες των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων καθώς και πυροτεχνουργοί.

Λίγο αργότερα εντοπίστηκε και δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός και η αστυνομία ειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε ελεγχόμενη έκρηξη για την εξουδετέρωσή του.
Η αρένα που δυστυχώς βάφτηκε με αίμα
Αμέσως, μετά τα πρώτα λεπτά του πανικού τόσο η αστυνομία όσο και οι διοργανωτές αναζήτησαν την τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε. Τελικά διαπιστώθηκε ότι, από τύχη και μόνο, ήταν καλά στην υγεία της.

Η Evie Brewster, που ήταν στην συναυλία, αποκάλυψε ότι «Η Αριάνα Γκράντε είχε μόλις τελειώσει το τελευταίο τραγούδι της και έφυγε από τη σκηνή όταν ακούστηκε μια πολύ ισχυρή έκρηξη. Ξαφνικά όλοι άρχισαν να ουρλιάζουν και να τρέχουν προς την έξοδο. Μπορούσαμε να ακούσουμε τις σειρήνες από τα περιπολικά και τα ασθενοφόρα.

Ήταν τρομακτικό.  Υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι που προσπαθούσαν να βγουν έξω παράλληλα. Όλοι ούρλιαζαν και έκλαιγαν.  Το μέρος είχε γεμίσει καπνό και μύριζε καμένο. Η έκρηξη ακούστηκε μέσα από το κτήριο».

Σοκαρισμένη η Αριάνα Γκράντε

Σοκαρισμένη είναι η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε, καθώς στο τέλος της συναυλίας της στο Μάντσεστερ σημειώθηκε η φονική έκρηξη, που είχε τραγικό απολογισμό 19 νεκρούς και περισσότερους από 50 τραυματίες.

«Είμαι συγκλονισμένη από τα βάθη της καρδιάς μου. Λυπάμαι πολύ. Δεν έχω λόγια» έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter με αφορμή την τραγωδία που εκτυλίχθηκε στο Manchester Arena.

H τραγουδίστρια λίγα δευτερόλεπτα πριν την έκρηξη

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Victoria που βρίσκεται δίπλα στο Manchester Arena έκλεισε προσωρινά και τα τρένα δεν μπορούν ούτε να φύγουν ούτε να πλησιάσουν στον σταθμό. Το Μάντσεστερ ήταν πια μια αποκλεισμένη πόλη.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter δείχνει μέλη του ακροατηρίου να ουρλιάζουν και να τρέχουν μέσα στο στάδιο.

Εκπρόσωπος της τραγουδίστριας είπε ότι «η Αριάνα είναι εντάξει. Διερευνούμε τί έχει γίνει».

Ένας νεαρός άνδρας που έχει τραυματιστεί στο κεφάλι




Με το χέρι στη σκανδάλη βρίσκεται ο αστυνομικός της φωτογραφίας και όχι μόνο
Οι αστυνομικοί με ένα παιδάκι που προφανώς ψάχνει τους δικούς του ανθρώπους
Πανικός επικράτησε στην περιοχή

Συγγενείς προσπαθούν να μιλήσουν με τα οικεία τους πρόσωπα

Τραυματίας φεύγει υποβασταζόμενος
  Μία εικόνα χίλιες λέξεις

Eπιμέλεια: Μιχάλης Παπανίδης-Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης