Παρατείνεται η αγωνία για την τύχη των 162 επιβαινόντων στην πτήση QZ8501 της αεροπορικής εταιρείας AirAsia, που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ τα ξημερώματα της Κυριακής στην Ινδονησία, εκτελώντας το δρομολόγιο Σουραμπάγια (που βρίσκεται στην ανατολική Ιάβα) – Σιγκαπούρη. Σύμφωνα με έκτακτη ανάρτηση του CNN, το οποίο επικαλέστηκε τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης της Ινδονησίας, οι έρευνες για το σκάφος της πτήσης ξεκίνησαν εκ νέου λίγο μετά τη 01.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας). 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πτήση QZ8501 της αεροπορικής εταιρείας ​AirAsia χάθηκε από τα ραντάρ τα ξημερώματα της Κυριακής στην Ινδονησία

«Συνεχίσαμε στις 06:00 (τοπική ώρα) την αναζήτηση για το αεροσκάφος της AirAsia που εξαφανίστηκε», δήλωσε ο Τατάνγκ Ζαινουντίν αναπληρωτής επικεφαλής των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης της Ινδονησίας. «Οδεύουμε προς τα ανατολικά του νησιού Μπελιτούνγκ», πρόσθεσε.

Το Μπελιτούνγκ είναι ένα νησί στη θάλασσα της Ιάβας στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Σουμάτρας που ανήκει στην Ινδονησία.

Στις επιχειρήσεις αναμένεται να συνδράμουν δυνάμεις από την Ινδονησία, τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και την Αυστραλία (η οποία έχει ήδη αποστείλει ένα αεροσκάφος) ενώ έτοιμες να βοηθήσουν στις έρευνες δήλωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Βρετανία, η Ινδία και η Νότια Κορέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στον βυθό του ωκεανού το σκάφος»

Ιδιαίτερα δυσοίωνες για την εξέλιξη των ερευνών ήταν οι δηλώσεις του αρχηγού της Εθνικής Υπηρεσίας Διάσωσης της Ινδονησίας, Bambang Soelistyo, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι το χαμένο αεροσκάφος «βρίσκεται πιθανότατα στον βυθό της θάλασσας». Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο αξιωματούχος ανάφερε ότι «δεδομένων των συντεταγμένων που μας δόθηκαν και την εκτίμηση της πιθανής συντριβής του αεροσκάφους στη θάλασσα, η υπόθεσή μας είναι ότι το αεροπλάνο βρίσκεται στον πυθμένα της θάλασσας. Αυτή είναι η προκαταρκτική μας εκτίμηση, η οποία θα διαμορφωθεί από τα αποτελέσματα των ερευνών». 


 
Σύμφωνα με τον κ. Soelistyo, στην επιχείρηση έρευνας χρησιμοποιείται ένα σύστημα σόναρ το οποίο μπορεί να «διαβάσει» ό,τι υπάρχει σε ένα βάθος έως και 2.000 μέτρων.

Το CNN μετέδωσε ότι τα τρία ινδονησιακά αεροσκάφη που συμμετέχουν στην επιχείρηση εντοπισμού βρίσκονται ήδη στον αέρα. Επτά πλοία και δύο ελικόπτερα της Εθνικής Υπηρεσίας Διάσωσης της Ινδονησίας (η οποία θα διαθέσει επιπλέον πέντε πολεμικά πλοία και ένα ελικόπτερο) αναμένεται να μεταβούν επίσης στον θαλάσσιο χώρο όπου εξαφανίστηκαν τα ίχνη του AirBus A320-200 της AirAsia. 

Οι αρχές αναφέρουν ότι θα χωρίσουν την «πολύ ευρεία περιοχή αναζήτησης» σε τέσσερις βασικούς τομείς, εκτάσης από 120 μέχρι και 240 ναυτικά μίλια ο καθένας.

Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν οι καιρικές συνθήκες έπαιξαν ρόλο στην εξαφάνιση της πτήσης, οι διασώστες ωστόσο επισημαίνουν ότι σίγουρα ο καιρός θα αποτελέσει παράγοντα για το πόσο σύντομα θα εντοπιστεί το αεροσκάφος: Ήδη στην περιοχή των ερευνών παρατηρούνται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας μεγάλα κύματα και πυκνές νεφώσεις. 

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από εκατό συγγενείς των αγνοουμένων είχαν συγκεντρωθεί από τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο της Τζουάντα, περιμένοντας την εκκίνηση και τα αποτελέσματα των ερευνών για τον εντοπισμό του A320-220.

Το Reuters μετέδωσε ότι στο αεροδρόμιο μαζί με τους συγγενείς βρίσκεται και ο πρόεδρος της AirAsia Malaysia, Τόνι Φερνάντες, ενώ ήδη τους έχουν προσφερθεί δωμάτια ξανοδοχείων για να περάσουν τη νύχτα.

Ανάμεσα στους επιβάτες του εξαφανισμένου αεροσκάφους είναι 155 ινδονησιακής καταγωγής, ένας από τη Σιγκαπούρη, ένας Μαλαισιανός, ένας Γάλλος, 3 Νοτιοκορεάτες και ένας Βρετανός.

Τα τελευταία ίχνη της πτήσης QZ8501

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Μεταφορών της Ινδονησίας που μίλησε σε τοπική εφημερίδα της Ινδονησίας, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν απαντήσει αρνητικά τα ξημερώματα της Κυριακής στους πιλότους της πτήσης QZ8501, όταν εκείνοι τους ζήτησαν -λίγο πριν εξαφανιστεί το αεροσκάφος από τα ραντάρ- να μετακινηθούν στα 38.000 πόδια προκειμένου να πετάξουν πάνω από την κακοκαιρία που υπήρχε μπροστά τους.

Αρχικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ελεγκτές έδωσαν το «πράσινο φως» αλλά στη συνέχεια ανακάλεσαν την απόφασή τους αυτή, επικαλούμενοι την αυξημένη «κίνηση» στην ευρύτερη περιοχή, περιλαμβάνοντας σε αυτή και μια πτήση που βρισκόταν ακριβώς από πάνω από το αεροσκάφος της AirAsia.


Ο συγκυβερνήτης και ο κυβερνήτης του αεροσκάφους

Τα ραντάρ έχουν καταγράψει ότι την ώρα που χάθηκε το σήμα του αεροπλάνου, αυτό πετούσε με μια σχετικά χαμηλή ταχύτητα της τάξης των 500 μιλιών ανά ώρα.

Τραγικό σφάλμα της AirAisia

Στο μεταξύ πλήθος αντιδράσεων και αρνητικών σχολίων έχει προκαλέσει το «ατόπημα» της αεροπορικής εταιρίας AirAsia, να διατηρήσει τον αριθμό της αγνοούμενης πτήσης και στο πρωινό δρομολόγιο της Δευτέρας (της επομένης δηλαδή ημέρας της εξαφάνισης) από τη Σουραμπάγια στη Σιγκαπούρη.

Το νέο δρομολόγιο βρίσκεται ήδη στον αέρα ως πτήση QZ8501, όπως παρατηρεί ο -ειδικευμένος στις αερομεταφορές- Βρετανός δημοσιογράφος Τζον Γουάλτον, που γράφει «μπορώ μόνο να φανταστώ πώς αισθάνεται το πλήρωμα και οι επιβάτες της πτήσης αυτής»…

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης