O πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς απηύθυνε έκκληση την Παρασκευή ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή και να αναγνωριστεί η «ανεξαρτησία του Κράτους της Παλαιστίνης».

Ο ίδιος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εξαπέλυσε «έναν νέο πόλεμο γενοκτονίας» στη Γάζα και υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να «τιμωρηθούν οι ένοχοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντούτοις ο Αμπάς δεν όρισε, σε αντίθεση με ό,τι είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα, ένα νέο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ενώ περιορίστηκε στο να ζητήσει να τεθεί προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα σχέδιο Απόφασης το οποίο δεν έχει καμία ελπίδα να εγκριθεί.

«Είναι πια καιρός να βάλουμε ένα τέλος σε αυτήν την κατοχή που τη συνοδεύει ο εποικισμός. Η κατοχή πρέπει να τερματιστεί τώρα, η ώρα της ανεξαρτησίας του Κράτους της Παλαιστίνης έχει φθάσει», υπογράμμισε.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η πρόσφατη επιχείρηση των Ισραηλινών στη Γάζα ήταν «ο τρίτος κατά σειρά πόλεμος σε διάστημα πέντε ετών που διεξήγαγε το ρατσιστικό Κράτος κατοχής» και προσέθεσε: «η διαφορά αυτή την φορά είναι το μεγαλύτερο εύρος αυτού του εγκλήματος της γενοκτονίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στο όνομα της Παλαιστίνης και του λαού της, διαβεβαιώνω ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ και δεν θα αφήσουμε ποτέ εγκληματίες πολέμου να αποφύγουν την τιμωρία».

Ο Μαχμούντ Αμπάς πάντως δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μιας προσφυγής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μια απειλή που διατυπώνουν συχνά Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης